Surse: mil.ru, remnmilitaryblog.com

Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că, pe 19.03.2019, submarinul Stary Oskol al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a ieșit pe mare, pentru îndeplinirea de misiuni de pregătire pentru luptă.

 

Echipajul submarinului va efectua diverse exerciții cu Aviația navală și cu nave antisubmarin ale FRMN, precum și un antrenament de așezare a submarinului pe fundul mării.

 

Personalul submarinului diesel-electric Stary Oskol va participa la exerciții de conducere a navei și va elabora algoritmi de acțiune în timpul scufundării la diverse adâncimi, de la periscop și până la adâncimea de lucru, atât în marș, cât și în derivă.

 

Ieșirea submarinului pe mare coincide cu sărbătorirea “Zilei marinarului de pe submarin”, în cadrul căreia, la Sevastopol, au avut loc activități festive.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: FRMN dispune de șase submarine Proiect 636.3, purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr.

În prezent, trei submarine de acest tip, Novorossiysk, Rostov pe Don și Stary Oskol, se află în Marea Neagră, iar alte trei, Krasnodar, Veliky Novgorod și Kolpino se află în Marea Mediterană, respectiv în portul sirian Tartus.

Submarinele Veliky Novgorod și Kolpino nu au fost aduse niciodată în Marea Neagră, fiind menținute în estul Mării Mediterane, pentru îndeplinirea de misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Cel de-al treilea submarin, Krasnodar, a ieșit din Marea Neagră pe 15.03.2019.

Partea rusă are dificultăți cu mișcarea liberă a submarinelor din cauza Convenției de la Montreux, care reglementează statutul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Potrivit acesteia, submarinele statelor riverane Mării Negre, care au fost produse la Șantiere Navale din alte zone, pot să treacă prin strâmtori doar în momentul aducerii de la societățile producătoare sau se pot deplasa către acestea și retur numai în cazul necesității de reparații sau modernizare.

Submarinele FRMN sunt produse la Baltiysk, în Marea Baltică. Însă, în primii doi-trei ani de la aducerea lor în Marea Neagră nu puteau să iasă din regiune, pentru că nu se punea problema de reparații sau modernizare. Acum această perioadă a trecut și, prin rotație, submarinele vor ieși din Marea Neagră, pentru a se deplasa la Baltiysk. Acestea vor participa la misiuni în Marea Mediterană, înaintea marșului spre Marea Baltică și la întoarcere, înaintea intrării în Marea Neagră.

Astfel, există informații potrivit cărora, cele două submarine din Marea Mediterană, Veliky Novgorod și Kolpino, vor fi aduse, împreună sau prin rotație, în Marea Neagră.

Cele șase submarine Proiect 636.3 fac parte din Brigada 4 Submarine – Novorossiysk, formată în compunerea Bazei Navale – Novorossiysk. Deși initial s-a crezut că toate submarinele vor fi deplasate la Novorossiysk, se pare că totuși acestea vor fi împărțite între cele două baze navale ale FRMN, Sevastopol și Novorossiysk. Oricum, acestea sunt ținute mai mult la Sevastopol, din cauza faptului că facilitățile Bazei Navale – Novorossiysk nu vor fi finalizate decât în anul 2021.

În ultima perioadă, se pare că la Sevastopol a fost înființat un divizion de submarine, la conducerea căruia a fost numit fostul comandant al submarinului Novorosossiysk, căpitan rang II Konstantin Tabacniy. Înainte de primirea noilor submarine, acesta a comandat singurul submarin operațional al FRMN, Alrosa.

Probabil că, în compunerea Brigăzii 4 Submarine, comandate de căpitan rang I Oleg Miholap, vor fi formate două divizioane de submarine, unul la Sevastopol și unul la Novorossiysk, urmând să preia câte trei submarine noi fiecare.

19 martie 2019
 F.Rusă: Submarinul Stary Oskol al Flotei ruse din Marea Neagră a ieșit pe mare

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ACTIVITĂȚI CURENTE