25 octombrie 2019

Sursa: tass.com

 

     Directorul Șantierulul Naval Sredne-Nevsky (Sankt Petersburg, F.Rusă), Vladimir Seredokho, a declarat, pe 24.10.2019, pentru agenția de presă Tass, că prima navă maritimă rusească fără echipaj va fi lansată la apă în cursul anului 2020.

     

     Nava, denumită Pionier-M, va opera în tot timpul anului în Marea Neagră și Marea Azov. Va avea o lungime de 25,7 m, lățime de 9 m, un deplasament de 22 tone și va dezvolta o viteză de 10 noduri (10 mile marine pe oră = 18,52 km/h).

 

     Conform lui V. Seredokho, nava va fi construită de trei unități aparținând Corporației Unificate ruse de Construcții Navale. Coca va fi realizată din materiale compozite la Șantierul Naval Sredne-Nevsky. Ulterior, va fi transferată pe apă în Crimeea. Suprastructura va fi fabricată la întreprinderea Sudokompozit din Feodosia, urmând ca asamblarea finală să fie executată în cursul anului 2021 la Șantierul Naval Sevmorzavod din Sevastopol.

 

     Proiectul este implementat cu sprijinul Ministerului Educației și Științei, Corporației Unificate de Construcții Navale și Agenției de Inițiative Strategice, fiind finanțat în cadrul Programului federal de “dezvoltare și cercetare în domeniile prioritare de dezvoltare a potențialului științific și tehnic al F.Ruse 2014-2020”. Investițiile în proiect se ridică la un total de 300 de milioane de ruble (4,7 milioane de dolari).

 

     Comentariu bsmap.ro: Prima navă fără echipaj din lume de tip cargo va fi operațională în cursul anului 2020. Este construită de către firma Yara Birkeland din Norvegia și va costa 25 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât o navă cargo standard de aceeași dimensiune (capacitate de transport de 100 de containere).

              

     Navă rusească fără echipaj va fi folosită, cel mai probabil, în scopuri militare, cel mai evident dintre acestea fiind supravegherea zonei maritime de interes, dar nu este exclusă echiparea acesteia cu rachete și artilerie. Materialele folosite la construcție sunt preponderent compozite, inclusiv suprastructura fabricată la întreprinderea din Sudokompozit din Feodosia, ceea ce o va face dificil de descoperit de către stațiile de radiolocație.

F.Rusă va lansa, în 2020, prima sa navă fără echipaj

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE