02 decembrie 2019

Sursa: reuters.com, uawire.org

 Ceremonia de deschidere a gazoductului “TurkStream” (cunoscut și cu denumirea de “Turkish Stream”) este programată pentru data de  8 ianuarie 2020.

 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat data deschiderii TurkStream în timpul festivității de inaugurare a gazoductului turco-azer “TANAP” (30 noiembrie).

 

Capacitatea fiecăreia dintre cele două linii ale “TurkStream” va fi de 15,75 miliarde de metri cubi. O linie va fi utilizată pentru alimentarea cu gaz a consumatorilor turci. Cea de-a doua linie va fi utilizată pentru furnizarea de gaze către țările din sudul și sud-estul Europei.

 

Gazoductul, construit de Rusia pentru a elimina dependența de sistemul ucrainean de transport al gazelor naturale, este amplasat de-a lungul fundului Mării Negre de la orașul rusesc Anapa până la orașul turcesc Kıyıköy. Inițial, era planificat ca gazoductul, denumit “South Stream”, să fie construit prin Bulgaria, însă, datorită poziției Uniunii Europene proiectul a fost anulat la sfârșitul anului 2014.

 

Comentariu BSMAP: În afara ocolirii Ucrainei, scopurile de natură geopolitică ale gazoductului rusesc includ slăbirea proiectului competitor “Coridorul Sudic”, al Uniunii Europene (din care “TANAP”, cu o capacitate de 16 miliarde metri cubi, este parte) și încercarea de adâncire a dependenţei Turciei de gazul rusesc.

Ca și în cazul cooperării militare externe, Turcia se implică simultan în proiecte energetice rusești și occidentale fără a ține cont de antagonismul intereselor acestora.

 

Gazoductul "TurkStream" va fi inaugurat pe 8 ianuarie 20202

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE