03 iulie 2020

Sursa: diana-mihailova.livejournal.com

 În timpul unei reuniuni online a Forumului de cooperare în domeniul securității din cadrul OSCE, șeful Direcției Principale Cooperare Internațională și Verificare a Forțelor Armate ale Ucrainei, general locotenent Leonid Golopatyuk, a declarat, pe 03.07.2020, că Federația Rusă a format în apropierea frontierei ucrainene trei grupări de forțe întrunite, capabile să desfășoare, în mod inopinat,  acțiuni ofensive cu obiective limitate pe teritoriul Ucrainei.

 

“Potrivit datelor actuale, trei grupări intercategorii au fost deja create în apropierea frontierei cu Ucraina, care sunt capabile să efectueze operații ofensive inopinate pe teritoriul ucrainean, fără decretarea mobilizării și cu măsuri pregătitoare minime”, a precizat Golopatyuk.

 

Generalul ucrainean a atras atenția asupra faptului că Federația Rusă continuă să-și întărească grupările de trupe de la granița cu Ucraina.

 

“În prezent, se desfășoară formarea activă de noi unități militare (mari unități și mari unități operative) și reorganizarea formațiunilor militare, în scopul întăririi potențialului de luptă al acestora. De-a lungul graniței de stat cu Ucraina sunt desfășurate 28 de grupuri tactice de nivel batalion. În același timp, se finalizează formarea a trei mari unități operative noi, adică două armate și un corp de armată, care, în perioada 2020-2021, vor atinge capacitatea de luptă deplină”, a menționat Golopatyuk.

 

În cadrul componentei terestre a fost formată Armata 20 arme întrunite, care include Divizia 3 Infanterie Moto și Divizia 144 Infanterie Moto. În dotarea acesteia se află complexe de rachete operativ-tactice Iskander.

 

Pe direcția strategică sud-vest, a fost constituită Armata 8 arme întrunite, în compunerea căreia se află Divizia 150 Infanterie Moto și Brigada 20 Infanterie Moto și căreia i se subordonează, din punct de vedere operativ, Corpul 1 Armată (Donetsk) și Corpul 2 Armată (Lugansk). În dotarea armatei se află complexe de rachete operativ-tactice Iskander.

 

În total, grupările terestre ale Forțelor Armate ale Federației Ruse de la granița cu Ucraina include aproximativ 87.000 de militari, până la 1.100 de tancuri, 2.600 de mașini blindate, 1.100 de sisteme de artilerie, 360 de lansatoare multiple de proiectile reactive și 18 complexe de rachete operativ-tactice.

 

Componenta aeriană continuă reînzestrarea cu aeronave noi și modernizate (avioane Su-30SM, Su-35S, Su-34, Su-25SM3 și MiG-31 cu complexul hipersonic Kinzhal, precum și elicoptere de diverse tipuri).

 

“În total, pe aerodromurile de bază situate în apropierea graniței de stat a Ucrainei sunt dislocate aproximativ 330 de avioane de luptă și 230 de elicoptere”, a spus șeful Direcției Principale Cooperare Internațională și Verificare din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Reorganizarea și întărirea trupelor ruse dislocate la granița cu Ucraina a fost demarată la sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014.

Acest lucru a fost determinat de două lucruri principale: venirea generalului Serghei Șoigu la conducerea Ministerului rus al Apărării, care a schimbat toată filosofia anterioară a compunerii și întrebuințării Forțelor Armate, și instabilitatea politică și socială din Ucraina, care a culminat cu integrarea Peninsulei Crimeea în Federația Rusă și autoproclamarea Republicilor Donetsk și Lugansk în estul țării.

Trebuie precizat faptul că amenințarea rusă pentru Ucraina este mult mai mare decât cea prezentată de generalul ucrainean.

Ținând cont de statutul gata de luptă permanent al unităților militare ruse, care au același ștat de organizare pe timp de pace și pe timp de război, și de capacitățile Aviației Militare de Transport, în sprijinul trupelor dislocate în proximitatea directă a frontierei cu Ucraina, pot fi aduse în timp scurt (în câteva ore sau zeci de ore) alte trupe aflate în imediata apropiere a acestora.

Astfel, în Regiunile Militare Vest și Sud, care pot intra rapid în luptă pe teritoriul Ucrainei, se află dislocate șase armate de arme întrunite (câte trei în fiecare regiune) și un corp de armată în Crimeea.

La acestea trebuie adăugate câteva divizii și brigăzi de desant aerian, precum și grupările navale din Marea Neagră și Marea Caspică, dotate, în total, cu 19 platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr.

De asemenea, pot fi luate în calcul și mijloacele aeriene ale Aviației Strategice, respectiv bombardierele strategice Tu-160 și Tu-95 sau bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

În perspectivă, în apropierea frontierei cu Ucraina vor fi aduse avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57, bombardiere modernizate Tu-22M3M sau complexe de rachete operativ-tactice Iskander cu rachete de croazieră cu bătaie crescută.

În aceste condiții, Ucraina nu va putea să facă față unei eventuale agresiuni din partea Federației Ruse, nici în cazul în care ar primi sprijin extern, de exemplu, din partea SUA sau NATO.

Cu toate acestea, existența amenințării nu implică neapărat o agresiune. Deși, după oficialii ucraineni, o intervenție militară rusă pe teritoriul ucrainean este “iminentă” de cinci sau șase ani, aceasta nu s-a produs și personal consider că există șanse mici să se producă.

În principiu, Ucraina folosește “amenințarea rusească” pentru obținerea de sprijin occidental, iar partea rusă utilizează demonstrarea puterii militare pentru descurajare și obținerea de influență politică în regiune.

 

 

 

 

 

General ucrainean: Rusia a format trei grupări de forțe întrunite în apropierea graniței cu Ucraina

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE