N. Iordan

Într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă, generalul Wolters a răspuns întrebărilor despre relațiile NATO cu țările din Balcanii de Vest, despre relația cu Serbia și despre transformarea Forței de Securitate a Kosovo în armată. Prezentăm în continuare principalele aspecte abordate în cadul interviului:
 
În luna mai a acestui an, ati fost nominalizat Comandant Suprem al Forţelor Aliate ale NATO în Europa (SACEUR). Care vor fi activitățile cheie în perioada următoare? Ce considerați a fi o prioritate în Europa și în Balcanii de Vest?
 
 
Tod Wolters: Una dintre prioritățile mele este punerea în aplicare a strategiei militare a NATO din 2019, care oferă o evaluare actualizată a situației de securitate de astăzi și creșterea sprijinului pentru a spori disponibilitatea și interacțiunea forțelor militare în cadrul Alianței. Îi încurajez pe toți militarii din Balcanii de Vest să comunice deschis unul cu celălalt și să participe la exercițiile cu aliații NATO, ceea ce îmbunătățește pregătirea și ne permite tuturor să învățăm unii de la alții.
 
Care credeți că este cel mai provocator lucru când vine vorba de Balcanii de Vest?
 
Tod Wolters: Stabilitatea și securitatea Balcanilor de Vest sunt importante pentru NATO și toate națiunile joacă un rol important în acest sens.
NATO are un istoric puternic în proiectarea stabilității în Balcanii de Vest. Forțele NATO au menținut pacea în Kosovo din 1999. Am ajutat Kosovo să înființeze Forța de Securitate din Kosovo conform standardelor NATO.
În Bosnia și Herțegovina, sediul NATO din Sarajevo susține reforma apărării de peste un deceniu. De asemenea, avem un birou în Skopje pentru a susține reforma în domeniul apărării și avem un birou la Belgrad pentru a promova cooperarea practică cu NATO.
Indiferent dacă doresc sau nu să adere la NATO, suntem hotărâți să ajutăm țările din regiune să pună în aplicare reforme importante în beneficiul tuturor comunităților.
 
Pe 17 iulie, în timpul vizitei oficiale la Belgrad, ați avut o întrevedere cu președintele sârb Aleksandar Vucic. Care au fost principalele subiecte despre care ați vorbit și care sunt principalele concluzii?
 
Tod Wolters: Scopul acestei vizite a fost de a mă întâlni cu liderii sârbi, de a consolida comunicarea și de a explora oportunități pentru intensificarea cooperării dintre NATO și Serbia prin sprijinirea reformelor militare sârbe, respectând pe deplin neutralitatea militară a Serbiei.
Această colaborare asigură faptul că forțele noastre sunt pregătite și capabile să facă față mediului de securitate complex de astăzi.
Forțele armate sârbe se bucură de o atenție deosebită în misiunile de menținere a păcii din întreaga lume. Personalul dvs. militar demonstrează coerența, simțul datoriei și hotărârea de a îndeplini misiunea.
Stabilitatea și securitatea Balcanilor de Vest sunt importante pentru NATO, iar Serbia joacă un rol important în acest sens.
NATO respectă pe deplin Serbia și decizia sa de a-și menține neutralitatea militară. Este decizia Serbiei de a determina tipul de relație pe care dorește să o aibă cu NATO. 
Împreună cu Serbia lucrăm la aspecte practice, cum ar fi distrugerea munițiilor vechi și periculoase și pregătirea civilă pentru a face față urgențelor naturale. 
De asemenea, Serbia sprijină NATO în mai multe activități, cum ar fi pregătirea militară a personalului militar irakian.
Parteneriatul nostru este bun pentru Serbia, bun pentru Balcanii de Vest și bun pentru NATO. Cooperarea comună garantează securitatea în Balcani și într-un context internațional mai larg.
 
Cum și în ce măsură credeți că ar putea fi îmbunătățită cooperarea dintre NATO și Serbia?
 
Todd Wolters: Mai întâi de toate, permiteți-mi să mulțumesc Forțelor Armate sârbe pentru ajutorul lor în eforturile de menținere a păcii din întreaga lume. Forțele Armate sârbe reprezintă un exemplu al modului în care Serbia contribuie la consolidarea păcii și a stabilității în Balcanii de Vest prin dăruire și profesionalism.
Forțele Armate sârbe sunt foarte apreciate în misiunile de menținere a păcii din întreaga lume. Personalul dvs. militar demonstrează flexibilitate, simțul datoriei și hotărârea de a îndeplini misiunea.
Serbia este binecunoscută și foarte respectată în domeniul medicinei militare și a colaborat cu NATO pentru instruirea medicilor militari irakieni, contribuind la realizarea stabilității în Orientul Mijlociu.
Cooperarea NATO-Serbia variază de la reformarea structurilor naționale de securitate la exerciții științifice comune. Este de datoria Serbiei să-și aleagă calea de extindere a cooperării cu NATO în cadrul Planului individual de acțiune pentru parteneriat. Increderea reciprocă și respectul sunt esența aici.
 
Atât președintele sârb Aleksandar Vucic, cât și ministrul apărării Aleksandar Vulin au declarat că consideră armata kosovară drept "cea mai mare amenințare pentru Balcani". Consideră NATO armata multietnică din Kosovo drept cea mai mare amenințare la adresa stabilității regionale?
 
Tod Wolters: Siguranța tuturor oamenilor din Kosovo este foarte importantă pentru noi. NATO este prezentă în Kosovo prin intermediul misiunii noastre, KFOR, sub un mandat internațional clar al ONU. Suntem acolo pentru a crea stabilitate, pace și a asigura libertate de mișcare și un mediu pașnic pentru toți oamenii din Kosovo.
În același timp, după decizia de a transfoma Forța de Securitate din Kosovo în armată, analizăm nivelul angajamentului NATO cu KSF. Între timp, mandatul nostru nu s-a schimbat și vom continua misiunea noastră de menținere a păcii.
 
Care este poziția NATO privind armata kosovară? Va coopera NATO cu armata kosovară, și în ce fel?
 
Todd Wolters: Misiunea noastră KFOR a contribuit în mod semnificativ la stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest în ultimii 20 de ani, iar misiunea noastră rămâne neschimbată, bazată pe Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Suntem acolo pentru a menține un mediu sigur pentru toți oamenii din Kosovo și asta facem noi.
NATO sprijină pe deplin reluarea dialogului între Belgrad și Pristina, ca singura soluție politică viabilă pentru regiune.
 
Este NATO preocupată de instituțiile statului de drept în lupta împotriva criminalității când vine vorba de nordul Kosovo?
 
Todd Wolters: NATO este o alianță politică militară bazată pe valori fundamentale. Siguranța tuturor oamenilor din Kosovo este de o mare importanță pentru noi. NATO este prezentă pentru a crea stabilitate și pace și pentru a asigura libertatea de mișcare și un mediu pașnic pentru toți oamenii din Kosovo.
 
Cum ați putea comenta cooperarea militară dintre Serbia și Rusia cu privire la achiziționarea de arme și echipament militar?
 
Todd Wolters: NATO respectă pe deplin dreptul Serbiei de a-și lua propriile decizii și așteaptă să aprofundeze parteneriatul nostru puternic. NATO are deja relații puternice cu parteneri fără a fi membri, cum ar fi Austria, Irlanda, Finlanda și Suedia.
NATO respectă pe deplin dreptul Serbiei de a-și alege propriile acorduri politice și de securitate.  Serbia contribuie în mod semnificativ la securitatea regională și internațională, care sunt esențiale pentru o regiune viabilă și de succes.
În ceea ce privește achiziționarea de echipament militar, națiunea trebuie să decidă ce echipament militar ar trebui să-și cumpere. Interacțiunea forțelor armate este esențială pentru ca NATO să își desfășoare operațiunile și misiunile și îi încurajăm pe parteneri să cumpere echipamente compatibile cu aliații și partenerii.
Mulțumim pentru încredere
22 iulie 2019
Generalul Wolters: Dialogul Kosovo - Serbia, garanție pentru stabilitate

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest