Glucometru

mejor-medidor-de-glucosa

A avea cel mai bun glucometru înseamnă a avea liniștea de a cunoaște valorile exacte ale glicemiei atunci când contează cel mai mult și de a ține evidența indicatorilor la care trebuie să fim atenți pentru a ne prelungi sănătatea.

Controlul nivelului de zahăr din sânge este esențial pentru monitorizarea diabetului, iar cunoașterea rezultatelor exacte îi ajută pe oameni să își ajusteze dieta, tratamentele sau rutinele de exerciții fizice care ajută la reducerea complicațiilor ulterioare ale bolii, cum ar fi riscul de convulsii, boli de rinichi, orbire și afecțiuni ale sistemului nervos.

Un glucometru este recomandat pentru orice pacient cu diabet, precum și pentru cei sănătoși, dar cu un anumit nivel de risc.

Testarea glicemiei este necesară pentru toți cei care depind de insulină sau de orice alt medicament pentru a controla boala, precum și pentru femeile însărcinate cu diabet gestațional sau pentru cei care au dificultăți în ceea ce privește nivelul glicemiei, al colesterolului și al trigliceridelor.

Cunoașterea valorilor glicemiei este mai ușoară în prezent, deoarece dispozitivele sunt mici, portabile, electronice și ușor de utilizat și oferă rezultate mai precise decât echipamentele mai vechi.

Există o gamă largă de opțiuni pe piață, de la cele mai ieftine și mai simple până la cele mai scumpe, cu funcții avansate; cu toate acestea, glucometrul ideal pentru dumneavoastră nu are legătură cu prețul, ci cu un dispozitiv capabil să vă satisfacă nevoile personale prin controlul eficient al măsurătorilor.

Cele mai bune glucometre

Care este cel mai bun glucometru?

Pentru a face cele mai bune recomandări, am evaluat utilizarea mai multor modele care se numără printre cele mai remarcabile; toate sunt echipamente eficiente, simplu de utilizat, cu un sistem care evaluează prezența zahărului în sânge cu ajutorul unor reactivi eficienți și care va oferi o citire clară și precisă a valorii.

În mod similar, pentru a le analiza, am evaluat aspecte precum costul, calitatea, capacitatea de stocare, timpul de răspuns și chiar cantitatea de sânge necesară pentru test și astfel am ajuns la o listă scurtă a celor mai bune șase modele de glucometre pe care le puteți găsi pe piață.

Iată cele mai bune glucometre:

1. Contour XT glucometru

51bcKcJEbvL

Vezi pretul Emag

Este un instrument mic și ergonomic pentru monitorizarea glicemiei; dispozitivul este întotdeauna gata să facă măsurători fără a apăsa nicio tastă și este suficientă o mică mostră de sânge pe banda de testare pentru a dezvălui rezultatul în doar cinci secunde.

Are capacitatea de a stoca până la 480 de înregistrări, precum și de a calcula media ultimelor 7, 14 și 30 de zile. Dispozitivul emite alerte pentru valorile ridicate și scăzute detectate recent, afișează rezultatele testelor pre și postprandiale și are un sistem de alarmă pentru a vă reaminti măsurătorile.

 

2. Aparat de măsurare a glucozei Beurer GL50

41QWo4Jx79L

Vezi pretul Emag

Este un set complet și modern de monitorizare a zahărului 3 în 1, cu un afișaj digital retroiluminat de dimensiuni bune și benzi de testare late pentru o mai bună precizie.

Aparatul are o memorie internă în care sunt stocate citirile cu data și ora și are preinstalat software-ul Gloucomemory pe care îl puteți utiliza pe PC prin intermediul portului USB pentru a verifica rezultatele în mod convenabil.

Are un sistem de puncție sigur și patentat care controlează volumul de sânge și reprezintă soluția ideală și economică pentru pacienții care au nevoie de un control eficient al glicemiei.

 

3. Accu-Chek Mobile glucometru

51oXb58t2DL

Vezi pretul Emag

Aparatul este mic și portabil, perfect pentru a-l purta în geantă și a-l folosi oriunde aveți nevoie; cu el veți cunoaște nivelul de glucoză printr-un afișaj lizibil cu cifre mari.

Acesta include 50 de lancetă pentru testul , iar procedura de puncție este rapidă și nedureroasă.

Este un dispozitiv electronic de la Roche care își îndeplinește scopul, este ușor de utilizat, este recomandat de utilizatori și afișează rezultatele în câteva secunde.

 

4. glucometru Abbott Freestyle Freedom Lite

411ZbupUoIL

Vezi pretul Emag

Dispozitiv ideal cu un sistem de monitorizare eficient pentru îngrijirea diabetului. Acesta este echipat cu cea mai recentă tehnologie patentată de marcă și exclusivă pentru echipamentele sale, care vă oferă rezultatele de precizie de care aveți nevoie și pe care vă puteți baza.

Acest echipament minimizează interferențele în măsurători datorate prezenței medicamentelor, cum ar fi aspirina și paracetamolul, iar rezultatele se situează în proporție de 99% în limitele de precizie.

Este unul dintre cele mai mici și mai convenabile pentru a fi deținut, are alarme și este, de asemenea, capabil să analizeze valorile colectate.

 

Ce este un glucometru?

Un glucometru este un aparat care, după cum sugerează și numele, măsoară nivelul de glucoză din sânge și este foarte potrivit pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 sau de tip 1 sau chiar de hipoglicemie. Este practic un dispozitiv medical care este capabil să determine concentrația de zahăr din sânge și funcționează cu un mecanism simplu care vă ajută să atingeți acest obiectiv. În unele cazuri, implică înțeparea degetului cu un ac și impregnarea sângelui cu benzi de testare de unică folosință, care este apoi citită de aparatul de măsură, exprimând nivelurile în mg/dl sau mmol/l.

Alte aparate de măsură mai moderne funcționează chiar și fără un ac de înțepătură și mai degrabă vin cu un cenzor pe care îl folosesc pentru a permite pacienților să fie testați și măsurați. Această invenție are ca scop menținerea persoanelor cu această afecțiune în măsurarea constantă a nivelului de zahăr din sânge pentru a evita complicațiile acestor patologii, care, dacă nu sunt monitorizate la timp, pot pune în pericol viața.

Sfaturi pentru alegerea unui glucometru

medidor-de-glucosa

Selectarea unui glucometru presupune luarea în considerare mai mulți factori, cert este că utilizarea acestuia trebuie stabilită prin prescripție medicală, așa că dacă suferiți de una dintre aceste patologii este bine să vă consultați cu endocrinologul sau medicul care tratează această problemă înainte de a-l selecta pe cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Ca un punct suplimentar, trebuie remarcat faptul că, deși majoritatea glucometrelor funcționează la fel, ar trebui să îl alegeți pe cel care se potrivește stilului dumneavoastră de viață, nevoilor specifice și bugetului.

A avea un glucometru acasă pentru a măsura glicemia nu este extrem de costisitor, cel puțin nu pentru achiziționarea dispozitivului în sine. Adevărata cheltuială o veți vedea cu benzile de testare , care sunt foarte scumpe, nu atât pentru costul individual în sine, cât pentru cantitatea pe zi pe care trebuie să o utilizați pentru a face monitorizarea glicemiei.

Vorbim de cel puțin 156 de euro pentru 100 de benzi de testare, ceea ce se traduce într-un cost anual de aproximativ 2 620 de euro dacă sunteți unul dintre cei care trebuie să vă testați glicemia de cel puțin patru ori pe zi. Pe de altă parte, acele de unică folosință reprezintă, de asemenea, o cheltuială, care poate ajunge la 3.000 de euro pe an sau mai mult. Desigur, există și modele mai ieftine și mai accesibile, este o chestiune de a ști cum să faci cumpărături și de a verifica dacă acestea se potrivesc nevoilor tale.

În ceea ce privește costurile, s-ar putea să existe încă vești bune dacă sunteți asigurat. În timp ce consumabilele pentru aceste dispozitive costă o grămadă, o asigurare de sănătate bună poate acoperi toate sau o parte din costurile pe care le suportați în timpul utilizării lor, mai ales dacă medicul dumneavoastră v-a desemnat să utilizați aceste dispozitive.

Evident, nu toate, dar există anumiți producători și tipuri de dispozitive, benzi de testare și ace care sunt acoperite lunar de asigurare. În multe cazuri, atunci când, în calitate de pacient, trebuie să folosiți insulină, companiile de asigurări tind să acopere utilizarea acelor și a benzilor de testare.

41L8cSISHxL

Atunci când vă măsurați valorile, este esențial ca rezultatele să fie cât mai exacte posibil și trebuie să eliminați toate posibilitățile de eroare. Una dintre cele mai frecvente forme de eroare este legată de uitarea calibrării benzilor de testare cu aparatele de măsură. Credeți sau nu, la fiecare lot de benzi va trebui să recalibrați pentru a vă asigura că aveți o măsurare corectă. Datorită tehnologiei moderne, unele dintre cele mai noi contoare necesită descărcarea unor aplicații pentru a scana codurile de pe smartphone.

Atunci când aveți o boală, cum ar fi diabetul sub orice formă și sunteți insulino-dependent, aveți nevoie de un dispozitiv capabil să stocheze date pentru monitorizarea ulterioară. Cu ajutorul unuia dintre acestea puteți ști în ce momente ale lunii ați avut valori ridicate ale glicemiei și în care dintre aceste zile ați avut valori scăzute.

Dacă testați de până la 4 ori pe zi, este posibil să doriți un model cu o memorie mare. Unele vor păstra citirile medii timp de 15 zile, iar altele doar pentru o săptămână, dar veți găsi și dispozitive cu o capacitate de memorie mai mare.

Dacă sunteți o persoană care își verifică nivelul de zahăr din sânge pentru a preveni și bolile în cadrul unor controale de rutină sporadice, timpul necesar pentru testare poate fi irelevant, deoarece îl utilizați rar, dar dacă sunteți diabetic și trebuie să vă testați adesea hemoglobina glicozilată și mai mult de o dată pe zi, atunci devine relevant cât timp vă ia să vă testați, deoarece, adesea, cu cât durează mai mult, cu atât este mai complicat. Potrivit experților, testele care durează 5 secunde sau mai puțin sunt cele mai tolerabile pentru pacienți.

Aceasta este o calitate importantă de care trebuie să țineți cont la aparatul pe care decideți să îl cumpărați, avantajele sale constând în faptul că vă permite să știți dacă v-ați măsurat indicele glicemic înainte sau după ce ați efectuat un program de exerciții fizice sau ați consumat o parte din mesele zilei.

Atunci când alegeți unul dintre aceste dispozitive, simplitatea și confortul sunt importante, la fel cum este recomandabil să alegeți un dispozitiv care este ușor de utilizat este, de asemenea, foarte important să alegeți unul cu o dimensiune care să se potrivească scopurilor și nevoilor dumneavoastră.

De exemplu, modelele voluminoase și de dimensiuni peste medie sunt potrivite pentru cei care testează în liniștea și confortul propriei case, dar dacă trebuie să testați în altă parte sau în timp ce vă aflați în permanență în mișcare, atunci este indicat să selectați un model compact. Modelele mari, digitale , cu afișaje și butoane mari, pot fi ideale pentru cei care sunt puțin miopi. În plus, acestea sunt de obicei alimentate de acele baterii care sunt ușor de găsit în orice magazin și sunt ușor de înlocuit.

  • Dimensiunea probei de sânge

Obținerea probei de sânge pentru testarea glicemiei este acum mai ușoară și mai puțin dureroasă decât în trecut, tehnologia a avansat suficient de mult încât testarea nu mai reprezintă o adevărată traumă.

În prezent, probele sunt prelevate dintr-o mică pată de sânge, unde pot fi măsurate, ceea ce reprezintă o veste bună pentru persoanele insulino-dependente care trebuie să facă teste de mai multe ori pe zi, precum și pentru cei care sunt sensibili la înțepături sau au aversiune față de sânge. Un model care abia te înțeapă, practic fără durere, și în care nu vezi decât o mică picătură de sânge va fi cu siguranță destul de suportabil, chiar dacă trebuie să testezi zilnic și de mai multe ori pe zi.

Această mărime va depinde, de asemenea, de faptul dacă proba de sânge este capilară sau venoasă, unele dispozitive funcționează cu toate grupele de sânge, altele pur și simplu nu funcționează. Va trebui să aveți clar acest lucru în momentul testării pentru a aplica testul în mod corect.

  • Lumina portului benzii

Această funcție pune practic o bandă de lumină pe portul dispozitivului, ceea ce vă permite să știți mai ușor unde se duce banda de testare pentru probă. Nu este o funcție foarte comună pe aceste dispozitive și puține modele o au, dar este foarte importantă dacă sunteți unul dintre cei care trebuie să eșantionați dimineața devreme și nu doriți să vă deranjați partenerul sau îngrijitorul din cameră.

După cum am menționat mai devreme, avantajul celor mai moderne glucometre este că folosesc un software care este adesea compatibil cu diverse aplicații și platforme tehnologice, inclusiv cu smartphone-urile pe care descărcați o serie de programe și care pot măsura automat .

Mai mult, aceste programe oferă de obicei aplicații care au o diversitate de modalități, nu doar pentru a măsura zahărul, ci și pentru a măsura colesterolul , tensiunea arterială, ritmul cardiac și chiar, dacă le combinați cu alte aplicații medicale și de sănătate și wellness, sunt capabile să vă programeze o rutină de exerciții fizice și o dietă sănătoasă, toate complet personalizate în funcție de nevoile dumneavoastră.

Această funcție este de fapt importantă, deoarece este concepută pentru persoanele care au deficiențe de vedere, fie din naștere, fie din cauza bolii, astfel încât, cu această funcție audio, pacientul poate auzi instrucțiunile fără a fi nevoit să le citească - un mare avantaj!

Factori care pot afecta valorile glicemiei

Există o serie de factori care pot duce la rezultate inexacte, înșelătoare sau incorecte, așa că este important să țineți cont de toți acești factori atunci când efectuați testele, mai ales dacă sunteți un contor continuu al nivelului de glucoză din sânge, deoarece cu cât testați de mai multe ori pe zi, cu atât este mai probabil să aveți erori, iar realitatea este că, dacă trebuie să testați de cel puțin trei sau patru ori pe zi, aveți nevoie de un rezultat precis. Deci, dacă este timpul să vă înțepați degetul, ar trebui să acordați atenție următoarelor detalii:

Un procent mare din cazurile în care aceste dispozitive dau un rezultat greșit este cauzat de o eroare umană.

Se întâmplă deseori când sunteți obișnuit cu stilul de măsurare al unui dispozitiv și trebuie să utilizați un alt dispozitiv pentru a preleva proba și a face citirea, deși aceste dispozitive funcționează în mod similar, caracteristicile lor nu sunt întotdeauna aceleași, astfel încât este indicat să revizuiți instrucțiunile de funcționare și de măsurare înainte de a preleva proba greșită din cauza ignoranței.

De asemenea, este important de reținut faptul că o citire eronată poate fi cauzată de momentul zilei și de condițiile în care a fost prelevat eșantionul. Nu va avea același rezultat sau aceeași citire dacă faceți testul pe stomacul gol sau după ce ați mâncat, de exemplu.

Acesta este, de asemenea, un motiv comun pentru eșecurile de citire a eșecurilor de eșantionare. Probabil că știți deja că mâinile trebuie să fie curate și uscate înainte de prelevarea probei. Dacă aveți mâncare sau murdărie pe mâini atunci când faceți testul, rata de eroare este mai mare. Dar dacă sunteți prea îngrijit, poate fi o problemă dacă nu luați măsurile. Dacă sunteți unul dintre cei care își pun alcool pe mâini pentru a le dezinfecta complet, este recomandabil să lăsați alcoolul să se usuce complet înainte de a lua proba.

O condiție climatică nefavorabilă și diferită, cum ar fi altitudinea, umiditatea și temperatura, poate duce, de asemenea, la rezultate false, în principal din cauza modificării calităților și caracteristicilor benzii de testare.

În cazul în care veți măsura aceste valori oriunde vă aflați și sunteți predispus să călătoriți în locuri cu climă diferită, este recomandabil să alegeți un aparat de măsură și benzi de testare ale căror capacități de citire să depășească, fără daune, toate aceste adversități.

  • Benzi de testare incompatibile

Atunci când efectuați aceste măsurători, este de asemenea important să verificați dacă banda de testare este compatibilă cu aparatul. Cele mai multe dispozitive de la un anumit producător produc și benzi de testare cu compatibilitate garantată, dar este adevărat că aceste produse sunt adesea extrem de scumpe, așa că unele persoane preferă să cumpere benzi de testare generice mai ieftine pentru a economisi câțiva dolari.

Aceasta, în general, nu este o idee rea, dar țineți cont de faptul că ieftinul este scump, așa că înainte de a cumpăra ceva mai ieftin, trebuie să vă asigurați că banda de testare generică este compatibilă cu aparatul dumneavoastră; dacă nu sunteți sigur, este mai bine să nu cheltuiți de două ori mai mult și să alegeți marca în care aveți încredere, chiar dacă aceasta costă puțin mai mult. Se poate întâmpla, de asemenea, ca banda să fi ajuns deja la data de expirare, caz în care rezultatul va fi, de asemenea, greșit; trebuie să acordați atenție și acestui detaliu.

  • Modificări ale contoarelor sau ale benzilor

Din același motiv pentru care unele benzi generice sunt incompatibile cu unele dispozitive, se poate întâmpla ca această incompatibilitate să se datoreze faptului că producătorul dispozitivului a făcut unele modificări în configurația și formula benzilor de testare ale mărcii lor, iar producătorii de benzi generice nu au luat cunoștință de aceste modificări, astfel încât, atunci când sunt utilizate, acestea vor da un rezultat incorect.

Utilizarea corectă a aparatului de măsură

Uneori, acest aparat de măsură este folosit pentru prevenirea bolilor și nu pentru control, atunci când nu este folosit atât de des, se fac greșeli, așa că, dacă doriți să obțineți rezultate corecte și să folosiți bine aparatul de măsură, iată câteva sfaturi bune despre cum să îl folosiți corect:

  • Duceți aparatul la medicul dumneavoastră pentru a-l verifica și ascultați instrucțiunile acestuia.
  • Verificați și comparați rezultatele aparatului dvs. cu cele obținute de la aparatul de măsură din cabinetul medical.
  • Vă sfătuiesc să cereți sfatul medicului cu privire la procedura de măsurare. Consultați medicul dumneavoastră.
  • Este important ca medicul să vadă procedura și să facă corecțiile corespunzătoare în cazul în care tehnica dumneavoastră nu este adecvată, pentru a o îmbunătăți până când o veți face bine.
  • Verificați instrucțiunile producătorului. Dacă aveți îndoieli, puteți consulta liniile de ajutor care apar pe ambalajul produsului pe care l-ați achiziționat.
  • Asigurați-vă că dispozitivul dumneavoastră poate rezista în condiții nefavorabile și că știți clar ce aveți de făcut în momentul testării.
  • Asigurați-vă că benzile de testare sunt actuale și compatibile.
  • Urmați instrucțiunile, spălați-vă bine pe mâini și păstrați totul curat.

Întrebări frecvente

Când ar trebui să se facă un test de glucoză?

Depinde de starea dumneavoastră. Dacă aveți diabet de tip 1, medicul dumneavoastră vă va recomanda cel mai probabil să vă testați glicemia de 4 ori pe zi. Dacă aveți diabet zaharat de tip 2, va trebui să vă testați de mai multe ori pe zi, dar acest lucru va depinde de cantitatea de insulină pe care o utilizați pentru a-l controla. Din nou, este responsabilitatea medicului dumneavoastră să vă spună acest lucru.

De asemenea, se recomandă să vă verificați glicemia înainte de fiecare masă, înainte de culcare, înainte și după exerciții fizice și, dacă este necesar, în timpul nopții.

În plus, testarea glicemiei trebuie făcută atunci când se deschide o cutie nouă de benzi de testare, dacă se crede că benzile de testare sunt deteriorate, dacă recipientul cu benzi de testare a fost lăsat deschis din greșeală, dacă glucometrul a fost scăpat sau dacă rezultatele testului nu corespund cu ceea ce simte pacientul.

Aceste teste se fac atunci când credeți că ceva nu este în regulă și vă vor ajuta să verificați dacă dispozitivul și benzile funcționează corect.

Care este durata de valabilitate a benzilor de testare?

Nu există o perioadă de timp universală pentru benzile de testare. Unele durează 3 luni, altele durează mai mult, altele mai puțin. Cu toate acestea, glucometrele au, de obicei, o dată de expirare pe ambalaj, iar această dată este data de expirare a benzilor de testare.

Dacă doriți să cunoașteți termenul de valabilitate al benzilor, verificați pur și simplu data de expirare de pe ambalajul aparatului de măsură și păstrați-o întotdeauna în minte.

Pot folosi benzi de testare care au expirat?

Deloc. Nu trebuie să folosiți benzi de testare care au depășit data de expirare, deoarece rezultatele pot fi alterate. În cazul în care benzile din pachet au expirat, cumpărați un nou pachet de benzi de testare de la o farmacie.

Care este durata de valabilitate a unui glucometru?

Spre deosebire de benzile de testare, glucometrele nu au dată de expirare. Cu toate acestea, vă recomand să vă calibrați aparatele de măsură la fiecare două luni, deoarece performanța lor este redusă atunci când sunt calibrate necorespunzător.

Pentru a vă asigura că aparatul de măsură este calibrat corect, trebuie să îl testați cu o soluție de control. Aceste soluții sunt, de obicei, incluse în pachetul aparatului de măsură, dar dacă nu este cazul, ele sunt disponibile în farmacii.

Pentru a testa, introduceți mai întâi o bandă de testare în aparat, apoi deschideți soluția de control și puneți o picătură de soluție de control pe orice suprafață curată, neabsorbantă. Apoi, canalul lateral al benzii de testare trebuie să atingă picătura de soluție și, în final, trebuie să vedeți dacă rezultatele se încadrează în intervalul normal.

Cum îmi curăț glucometrul?

Curățarea aparatului de măsură este un alt aspect important care ajută la menținerea funcționării acestuia, așa că ar trebui să o faceți în mod regulat. Din fericire, curățarea contorului este simplă și tot ce trebuie să faceți este să urmați acești pași:

- Opriți contorul.

- Ștergeți ușor suprafața aparatului de măsură cu o cârpă ușor umedă.

- De asemenea, puteți șterge suprafața aparatului de măsură cu un tampon de bumbac cu alcool izopropilic. Dar, înainte de a începe, stoarceți bumbacul pentru a elimina excesul de alcool, deoarece nu puteți lăsa reziduuri.

În cele din urmă, vă recomand să nu pulverizați sau să folosiți spray-uri de curățare direct pe aparatul de măsură, să vă asigurați că aparatul de măsură nu se udă, să îl păstrați ferit de praf și să nu îl scufundați niciodată în lichide. Acest lucru nu o va curăța, ci doar va provoca daune permanente.

Este recomandabil să se facă testul în timpul postului?

Da. Testul de toleranță la glucoză în stare de repaus este considerat cel mai simplu și mai rapid mod de măsurare a glicemiei.

Pentru ca acesta să fie eficient, nu trebuie să fi mâncat nimic în ultimele 8 ore înainte de testarea cu aparatul. Puteți bea apă, dar nu și alte lichide.

Referințe:

Cum se utilizează în siguranță glucometrele și benzile de testare pentru diabet¹