23 aprilie 2019

Sursa: romania-insider.com

  Guvernul României ia în considerare anularea procedurii de selecție a constructorilor pentru patru corvete multirol, estimate la peste 1 miliard de euro, după ce achiziția a întâmpinat mai multe impasuri.

 

Potrivit Newsweek, preluat de siteul românia-insider.com, Consiliul de Achiziții (CODA) din cadrul Direcției pentru Management Resurse de Înzestrare a Ministerului Apărării a fost convocat pe 22 aprilie cu scopul de a reduce bugetul pentru acest proiect, deoarece finanțarea nu a fost aprobată cu îndeplinirea tuturor procedurilor corespunzătoare.

 

Procedura de selecție a producătorului de corvete s-a bazat pe un buget de 1,3 miliarde de euro, fără TVA, iar Consiliul de Achiziții intentionează să îl reducă la 1 miliard de euro fără TVA, întrucât suma de 1,3 miliarde de euro a fost decisă fără aprobarea Ministerului Apărării.

 

Guvernul României a suspendat achiziția de corvete la începutul acestui an, după ce un oficial din Ministerul Apărării a semnalat nereguli în desfășurarea licitației. De asemenea, Departamentul pentru Armamente a notificat procurorii militari despre suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii.

 

Ministerul Apărării părea să se apropie în luna februarie de finalizarea licitației, după ce consorțiul format din Șantierul Naval Constanța și Grupul Naval Francez și-au retras obiecțiile privind desfășurarea licitației.

 

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat atunci că procedurile vor fi finalizate imediat ce instanța se pronunță asupra obiecțiilor ridicate de Șantierul Naval Constanța.

 

Comentariu BSMAP: În 2018, Ministerul Apărării a lansat un număr record de programe majore de echipamente, cum ar fi achiziționarea a patru corvete multirol pentru Forțle Navale, sisteme de apărare de coastă și achiziționarea de transportoare auto blindate Piranha V.

În prezent, toate aceste programe au suferit întârzieri sau au fost suspendate din cauza unor erori administrative. De departe, programul corveta este cel mai cunoscut și mediatizat exemplu de lipsă de coerență în derularea achizițiilor de armamente. Acesta era planificat să se încheie în octombrie 2018, dar a fost întârziat și apoi, în ianuarie 2019, suspendat. 

 

 

 

 

 

Guvernul român poate anula licitația de 1 miliard de euro pentru corvetele multirol

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE