N. Iordan

  În perioada 25-28.05.2019, sub patronajul președintelui Republicii Kosovo, Hashim Thaçi, au avut loc manifestări consacrate împlinirii a 20 de ani de la declanșarea operației Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), cu numele de cod “Shigjeta” ("Săgeata"), împotriva Forțelor Amate (FA) sârbe, în munții Pashtrik.
 
Manifestările au debutat (25.05.2019) în districtul Has, în localitatea Kruma-Albania, în semn de recunoștință pentru sprijinul pe care Republica Albania l-a acordat UCK în declanșarea acestei operații de amploare împotriva FA sârbe.
 
Cu acest prilej, președintele kosovar, Hashim Thaçi a declarat că, în viitorul apropiat, Kosovo și Albania vor trăi împreună, fără granițe, și a reiterat că va continua să se dedice anexării municipalităților din sudul Serbiei, Preșevo, Medvedja şi Bujanovac la Republica Kosovo, fără a fi atins un centimetru din Ujmani, Trepça sau Mitrovica, ca o condiție prealabilă pentru "unificare națională".
 
Liderul kosovar s-a adresat populației din Krume: "Ați fost împreună în tranșeele războiului și, împreună, vom trăi în libertate și, împreună, vom trăi în viitorul apropiat într-un stat comun Kosovo-Albania. Fiți siguri că mult mai ușor este realizarea visului ca să avem un spațiu fără frontiere între Kosovo și Albania, mai degrabă decât provocarea părăsirii Serbiei de către Kosovo și acest lucru se va întâmpla".
 
Hashim Thaçi a declarat că "misiunea Kosovo pentru libertate și independență este insuficiență; albanezii sunt despărțiți nedrept și acum trebuie să se unească în mod voluntar. A venit timpul să lucrăm cu înțelepciune, adică să eliminăm punctele de frontieră, care sunt impuse în mod incorect".
 
Două zile mai târziu (27.05.2019), președintele kosovar, Hashim Thaçi, a declarat că se creează noi circumstanțe, care oferă posibilitatea unificării Albaniei și Kosovo.
 
"Viitorul nostru sigur este în NATO și în Uniunea Europeană. Dar apar noi circumstanțe, și cea mai bună soluție ar fi ca cele două parlamente să proclame voința celor două popoare de a trăi într-un stat comun fără frontiere".
 
Într-un interviu acordat (31.05.2019) postului de televiziune “RTV Dukagjini”, Hashim Thaçi a declarat în mod explicit că, dacă UE va continua să-i izoleze țara, va fi luată în considerare posibilitatea unor acțiuni instituționale sau a unor referendumuri pentru unirea Kosovo cu Albania.  Întrebat dacă a lansat ideea unificării cu Albania după ce a renunțat la "corijarea frontierelor", Thaçi a afirmat: "Ideea de corectare a nedreptăților istorice, de unificare a Preșevo, Medvedja și Bujanovac cu teritoriul Kosovo, nu a fost niciodată mai sensibilizată până acum.  Sper și cred că acest lucru se poate întâmpla chiar și la întâlnirea de la Berlin. Nicio idee nu a fost închisă, dar nicio nouă alternativă nu a fost introdusă de către internaționali. Pe de altă parte, după întârzierile și discriminările pe care le face Uniunea Europeană Kosovului, cred că fără îndoială a sosit timpul ca să ne gândim serios la luarea unor măsuri instituționale concrete, pentru un angajament al tuturor, atât al instituțiilor, cât și al cetățenilor, că, dacă UE continuă cu această izolare și închide ușa Kosovolui, atunci trebuie să ne îndreptăm cu adevărat către o formulă de unitate națională, fie prin rezoluții în ambele parlamente ale țărilor noastre, fie printr-un referendum în Kosovo și Albania, întotdeauna incluzând Preșevo, Medvedja și Bujanovac ".
 
De asemenea, la încheierea summitului de la Brdo-Brijuni, care s-a desfășurat (08-09.05.2019) la Tirana, Hashim Thaçi, a declarat că, împreună cu premierul Albaniei, Edi Rama, a discutat despre posibilitatea unificării Albaniei și Kosovo și în legătură cu crearea "frontierelor etnice albaneze ca o singură unitate".  "Am discutat cu premierul Albaniei despre posibilitatea eliminării totale a frontierei dintre Kosovo și Albania, despre un model european sub umbrela valorilor euro-atlantice. Nimeni nu trebuie să aibă teamă de comunicare și de integrarea națională, de mișcare într-un spațiu în care locuiesc albanezii fără frontiere. Un spațiu care întotdeauna să cuprindă Preșevo, Medvedja și Bujanovac ".
 
Declarațiile lui Thaci au fost calificate de către unii analiști politici de la Priștina ca fiind parte a unei retorici și au subliniat la unison că președintele nu are un plan concret.
 
"Președintele Thaci face declarații politice, pare a fi frustrat cu situația actuală din Kosovo, cu disputele interne asupra problemelor fundamentale, dar, de asemenea, și cu procesul de integrare europeană și cu procesul de dialog cu Serbia și de aceea lansează opțiunea că Kosovo este provincia Albaniei și se va alătura Albaniei. Declarațiile președintelui sunt văzute de mulți ca un fel de nemulțumire față de politica Uniunii Europene față de Kosovo, în special vizavi de procesul de liberalizare a vizelor", consideră a nalistul politic Ramush Tahiri.
 
Si analistul politic Artan Muhaxhiri a susținut că discursul președintelui Thaci privind posibilitatea unirii Albaniei cu Kosovo este complet nefondat în realitatea politică.  "Mai mult există tendința de a rămâne important în mass-media și în conversațiile de cafenea decât să fie ceva serios și concret. Este absolut clar modul în care aceste importante schimbări geopolitice și trans-atlantice în Balcani sunt făcute și nu au fost făcute niciodată în acest mod. Așadar, este nevoie de o mare schimbare și de o mare presiune internațională pentru a face și produce astfel de efecte, deci nu este nimic concret. Nu înțelegem cui îi sunt adresate aceste declarații, pentru că toți cetățenii kosovari știu că un astfel de lucru nu poate fi făcut niciodată în acest mod tendențios și pompos" , a declarat acesta.
 
În ceea ce privește declarațiile președintelui Thaci privind schimbarea frontierei dintre Kosovo și Albania, fostul premier kosovar și actualul președinte al Ligii Democrate din Kosovo (LDK), Isa Mustafa, a scris (27.05.2019) pe contul său de Facebook că discursul politic al lui H. Thaci referitor la unire și corectarea frontierelor este greșit și inacceptabil. Acesta consideră că  "cel mai rău este că președintele țării a pierdut complet busola. El nu are nicio busolă pentru Kosovo, iar acum nu există acțiuni responsabile pentru Kosovo. Datoria președintelui este de a apăra constituția țării. Când aperi Constituția protejezi suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Avem un președinte care se trezește într-o zi și spune că vom corecta granițele prin alipirea Văii Preșevo la Kosovo iar acum spune că vom lua Valea Presevo și nu vom da nimic. În acest fel, cetățeanul din Kosovo este subminat și denigrat, pentru că toată lumea știe că nu putem lua o parte pe teritoriul Serbiei fără a da mai mult decât atât".
 
De asemenea, liderul LDK a afirmat că președintele Thaçi a renunțat la ideea schimbului de teritorii, deoarece nu a fost susținut de nimeni din Kosovo sau din străinătate. În opinia sa, Kosovo nu are nevoie de un președinte care să încalce Declarația de Independență, iar uniunea dintre două state se va întâmpla numai după aderarea la UE.  Isa Mustafa, deși a făcut lobby pentru votarea lui Thaci ca președinte al țării, a declarat că deja este dispus să depună o moțiune de cenzură împotriva sa.
 
Fostul șef al diplomației albaneze, Tritan Shehu, a declarat că "tezele lui Thaci sunt în conflict cu interesele noastre naționale și stabilitatea regiunii" și l-a acuzat pe președintele kosovar că a încercat să "poarte costumul național, fluturând visele Belgradului privind Serbia Mare".   "Odată cu schimbul de teritorii, co-autorul a înviat o aspirație de dominație sârbă în regiune, dar a fost stinsă la Berlin. În cele din urmă, în sincronizare cu cei care încearcă să poarte costumul naționalist al "Albaniei Mari", președintele invită parlamentele, încălcându-și atribuțiile sale. Thaci, de asemenea, aduce atingere "Pachetului Ahtisaari", care este documentul de bază al independenței Kosovo si a constituției sale. O astfel de teză care redeschide visele Serbiei Mari prin schimbarea frontierelor subminează imaginea intereselor albaneze în aceste vremuri dificile și ne izolează  pe plan internațional", a precizat Shehu.
 
Comentând declarațiile lui Thaci referitoare la o unire a Albaniei cu Kosovo, premierul kosovar Ramush Haradinaj a afirmat că problema unității naționale este un proiect secular și că Albania si Kosovo trebuie să elimine obstacolele birocratice.  "În ceea ce privește unitatea națională, pot spune că este un proiect de secole, dar în stadiul în care suntem, cred că este important ca Kosovo și Albania să aprofundeze cooperarea globală, să înlăture obstacolele birocratice, administrative și de altă natură și să elimine taxa de drum impusă cetățenilor din Kosovo", a subliniat acesta.
 
Cu aproape un an în urmă, în timpul unui discurs ținut în parlamentul kosovar, premierul albanez, Edi Rama, a lansat ideea unui președinte comun al Albaniei și Kosovo. În timpul unei reuniuni comune a celor două guverne la Pec, E. Rama s-a referit la aderarea Albaniei în 2025 la Uniunea Europeană.  Această idee a fost susținută inclusiv de președintele albanez, Ilir Meta, care a afirmat că acesta este visul său de trei decenii.
 
Directorul Biroului pentru Kosovo, în guvernul Serbiei, Marko Djuric, în replică la afirațiile lui Thaci privind unirea Kosovo și Albaniei, a declart că "Kosovo nu va face parte din Albania.  Niciun centimetru al Serbiei nu va fi așa. Acest lucru a fost rezolvat în mai 1945, când naziștii au fost învinși".
 
Reamintim că președintele kosovar, Hashim Thaçi, la încheierea summitului de la Brdo-Brijuni, care s-a desfășurat (08-09.05.2019) la Tirana, a declarat că, împreună cu premierul Albaniei, Edi Rama, a discutat despre posibilitatea unificării Albaniei și Kosovo și în legătură cu crearea "frontierelor etnice albaneze ca o singură unitate".  "Am discutat cu premierul Albaniei despre posibilitatea eliminării totale a frontierei dintre Kosovo și Albania, despre un model european sub umbrela valorilor euro-atlantice. Nimeni nu trebuie să aibă teamă de comunicare și de integrarea națională, de mișcare într-un spațiu în care locuiesc albanezii fără frontiere. Un spațiu care întotdeauna să cuprindă Preșevo, Medvedja și Bujanovac", a declarat Thaci în pledoaria sa pentru unificarea Kosovo și Albaniei.
Mulțumim pentru încredere
02 iunie 2019
 Hashim Thaci: De la "corecția" frontierelor cu Serbia la unirea Albaniei cu Kosovo și Valea Preșevo

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest