07 iunie 2019

Sursa: rbc.ru, europarl.europa.eu

 Agenția de știri RBC a anunțat că, pe 6 iunie, compania chineză Huawei și cel mai mare operator rus de telefonie mobilă MTS au semnat un acord privind dezvoltarea tehnologiiei 5G și lansarea pilot a rețelelor de comunicații de generația a cincea în Rusia, în peroada 2019-2020.

 

Acordul a fost încheiat la Kremlin, în prezența președintelui rus Vladimir Putin și a președintelui chinez Xi Jinping aflat într-o vizită de trei zile în Rusia.

 

Cele două companii intenționează să introducă tehnologii și soluții 5G și IoT în Rusia utilizând infrastructura MTS existentă, precum și să îmbunătățească rețelele comerciale LTE ale operatorului până la nivelul de pregătire 5G și să ruleze zonele de testare și pilot ale rețelei 5G pentru diferite tipuri de utilizare, inclusiv pentru o  infrastructură de obiecte.

 

"Astăzi, odată cu semnarea acordului de dezvoltare 5G, parteneriatul nostru a atins un nou nivel - nu doar că ridicăm nivelul de cooperare strategică dintre cele două companii din domeniul tehnologiilor înalte, [...] dar contribuim și la continuarea dezvoltării relațiilor comerciale și economice dintre Rusia și China", a declarat șeful companiei MTS, Alexey Kornya.

 

Șeful executiv al Huawei pe zona Eurasia, Aiden Wu, a declarat că compania chineză a primit deja mai mult de 16 mii de brevete în domeniul rețelei mobile 5G ceea ce face compania lider mondial în această tehnologie.

 

Acum două săptămâni, pe 22 mai, compania națională rusă Rostec a propus implicarea companiilor străine în dezvoltarea rețelei 5G în Rusia. Centrul Național pentru Tehnologia Informației (NCIT), care este subsidiara companiei Rostec, a formulat un plan de dezvoltare din care rezultă necesitatea de a coopera cu ZTE, Cisco și alte companii străine pentru dezvoltarea tehnologiilor mobile.

 

Și companiile private de telefoie mobilă din Rusia sunt interesate de implementarea tehnologiei 5G. VimpelCom (Beeline) va dezvolta 5G în Rusia, de asemenea, în colaborare cu Huawei, iar MegaFon a semnat un memorandum privind parteneriatul strategic în dezvoltarea rețelelor 5G cu Nokia.

 

Comentariu BSMAP: Acordul dintre MTS și Huawei este, așa cum o validează și prezența celor doi șefi de state, un acord strategic ruso-chinez. Încheierea acestuia se dorește a fi o lovitură dublă, a celor doi parteneri, la adresa Europei. Rusia transmite mesajul clar că, atâta timp cât Europa va continua să valorizeze ai mult parteneriatul american, este tot mai decisă să își întărească relațiile economice pe o piața asiatică destul de ofertantă în prezent. La rândul ei, China demonstrează că refuzul, sau cel puțin lipsa de unitate și hotărâre a statelor membre UE, privind aceptarea Huawei pentru implementarea rețelei 5G europene/naționale, nu o împiedică să își valorifice tehnologia pe alte piețe, mai hotărâte și, probabil, mai puțin pretențioase.

 

În prezent, implementarea tehnologiei 5G în UE se confruntă cu două probleme principale.

 

Prima este legată de lipsa unor studii oficiale, aprofundate, privind efectele secundare asupra sănătății și securității vieții ale utilizării tehnologiei 5G, ținând cont că implică generarea de unde electromagnetice cu frecvențe de peste 24 Ghz (față de 1-5 Ghz în tehnologiile actuale) și cu intensități mai mari (pentru a compensa absorbția produsă de obiecte), precum și o densitate mare a antenelor, de cel puțin una la fiecare 150 m (50 pe km2), aspecte care determină creșterea factorului de expunere la radiații. O serie de state europene, dintre care lider este Belgia, au amânat introducerea tehnologiei 5G până la stabilirea cât mai precisă a efectelor asupra sănătății organismelor.

 

Cea de-a doua problemă, ridicată de liderii europeni, se referă la asigurarea securității comunicațiilor 5G europene în condițiile în care dezvoltatorul ar fi o firmă chineză. A apărut astfel un curent de opinie prin care se încurajează cooperarea între principalele firme de comunicații europene, pentru ca Europa să își asigure independența și controlul acestui tip de comunicații.

 

NOTA: Pentru o imagine mai clară asupra nivelului actual de cunoștințe privind implicațiile tehnologiei 5G aupra sănătății, prezentăm în continuare capitolul destinat acestui aspect din Raportul elaborat în luna aprilie 2019 de către Departamentul de politici economice, științifice și de calitate a vieții din Parlamentul European, la cererea Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.

 

Cap. 1.7  5G - Radiație electromagnetică și siguranță

  "Există o preocupare importantă cu privire la impactul posibil asupra sănătății și siguranței generat de o potențială expunere mare la radiațiile electromagnetice de radiofrecvență utilizate în tehnologia 5G.

 

Creșterea expunerii poate rezulta nu numai din utilizarea unor frecvențe mult mai mari în 5G, ci și din modul de agregare a diferitelor semnale, din natura lor dinamică și din efectele complexe de interferență care pot apărea în special în zonele urbane dense.


Câmpurile de emisie radio ale tehnologiei 5G sunt destul de diferite de cele ale generațiilor anterioare, din cauza transmisiilor complexe sub formă de fascicul bidirecțional - de la stația de bază la receptor și invers. Deși câmpurile sunt foarte concentrate, în fascicule, acestea variază rapid în timp și datorită mobilității și astfel sunt imprevizibile, nivelele de semnal și modelele prestabilite interacționând ca un sistem cu buclă închisă. Aceasta nu a fost încă adecvat studiat pentru situatii reale, in afara laboratorului.


În timp ce Comisia Internațională pentru Protecția Împotriva Radiațiilor Neionizante (ICNIRP) emite orientări pentru limitarea expunerii la câmpurile electrice, magnetice și electromagnetice (CEM), iar statele membre ale UE sunt sub rezerva Recomandării 1999/519 / CE, care respectă orientările ICNIRP, se menține problema generată de faptul că în prezent nu este posibil să se simuleze sau să se măsoare cu precizie emisiile de 5G în lumea reală."

 

 

Huawei va implementa tehnologia 5G în Rusia, împreună cu operatorul național MTS

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE