09 octombrie 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitaryblog.com

 Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 09.10.2019, citând surse aparținând Ministerului Apărării, că spațiul aerian al Peninsulei Crimeea și sudului Federației Ruse vor fi acoperite de radarul cu rază lungă de acțiune Niobium-SV. “Vânătorul de avioane invizibile” va fi întrodus în dotarea unităților Regiunii Militare Sud, până la sfârșitul acestui an. Această stație radar poate să descopere cu ușurință nu numai aparate de zbor obișnuite, ci și avioane invizibile sau rachete de croazieră și hipersonice. În același timp, datorită manevrabilității sale ridicate și a caracteristicilor tehnice unice, Niobium este, practic, invulnerabil. Apariția acestor radare la trupe va întări în mod serios cercetarea prin radiolocație a spațiului aerian, pe direcția strategică sud. Potrivit experților militari, această misiune devine extrem de actuală după dispariția Tratatului privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune.   

 

Până la sfârșitul anului 2019, în dotarea Trupelor Regiunii Militare Sud va intra prima serie de radare Niobium-SV. Noua tehnică a trecut deja de testarea la trupe. După cum au precizat pentru Izvestia surse aparținând Ministerului rus al Apărării, primele radare experimentale de acest tip au fost întrebuințate de subunitățile de apărare antiaeriană ale Regiunii Militare Centru.

 

Este de remarcat faptul că radarele Niobium nu se vor alătura tehnicii Forțelor Aerocosmice, ci vor reface arsenalul unităților de apărare antiaeriană ale Forțelor Terestre.

 

Noile radare vor acoperi în mod fiabil Crimeea și tot sudul țării. Cu atât mai mult cu cât experții militari consideră că există ceva de ascuns. De exemplu, președintele Academiei pentru probleme geopolitice, general colonel Leonid Ivashov, este convins că așa-numitul raion de apărare antirachetă constituit de SUA în România și destinat să apere Europa împotriva “amenințării iraniene” reprezintă o legendă frumoasă pentru acoperirea dislocării unor mijloace ofensive.

 

“Specialiștii știu foarte bine că lansatoarele sistemelor de apărare împotriva rachetelor pot fi utilizate pentru lansarea rachetelor Tomahawks fără modificări”, a declarat expertul pentru Izvestia.

 

“Nu le poți numi arme de apărare. Aceste rachete multifuncționale de înaltă precizie pot lovi atât ținte terestre, cât și de la suprafața apei. Desfășurarea lor în România este benefică, din punct de vedere strategic, pentru SUA. De aici pot amenința sudul Federației Ruse și chiar Turcia, care părăsește acum orbita influenței americane”, a precizat Ivashov.

 

În această săptămână, în SUA, a fost publicat un studiu pregătit de centrul analitic RAND Corporation, la solicitarea Pentagonului. În acesta se propune, în special, desfășurarea urgentă a unor sisteme moderne de apărare antiaeriană în România și Bulgaria, extinderea zonei de exerciții a navelor NATO și, de asemenea, acordarea de asistență pentru Ucraina și Georgia în dezvoltarea capabilităților militare.

 

La întocmirea documentului, a fost luată în considerare opinia clientului, respectiv a departamentului militar american, a atras atenția expertul.

 

“Americanilor nu le convine că întărim flota și, așa cum spun ei, transformăm Crimeea într-o fortăreață”, a declarat pentru Izvestia fostul șef al Direcției Tratate Internaționale din cadrul Ministerului rus al Apărării, general locotenent Yevgeny Buzhinsky. “Dar avem dreptul să ne consolidăm pe noi înșine așa cum considerăm de cuviință. Noile radare, care vor fi amplasate în Crimeea și în sudul țării, sunt necesare pentru apărare în vederea creării și întreținerii unui câmp radar. Iar acestea nu trag. Însă, nu se poate spune același lucru și despre așa-numitul sistem de apărare antirachetă al SUA din România” a spus Buzhinsky.

 

Stația radar 3D, Niobium-SV, denumită după metalul cu același nume, a fost creată pentru apărarea antiaeriană a Forțelor Terestre. Aceasta este destinată pentru descoperirea, urmărirea și determinarea carateristicilor de zbor ale obiectelor aeriene de toate tipurile – avioane, elicoptere, rachete de croazieră și balistice, precum și vehicule aeriene fără pilot de mici dimensiuni. Aceste stații pot funcționa non-stop, monitorizând situația aeriană.

 

“De exemplu, câteva radare Niobium-SV dislocate în Crimeea pot controla toată Marea Neagră”, a declarat pentru Izvestia fostul locțiitor pentru înzestrare al comandantului Trupelor de Apărare Antiaeriană ale Forțelor Terestre, general locotenent Aleksandr Luzan.

 

Gama metrică de unde în care lucrează radarul permite descoperirea avioanelor invizibile (inclusiv a bombardierelor B-2 Spirit) și a noilor avioane de vânătoare americane F-22 Raptor și F-35 Lightning II.

 

“Acesta este principalul avantaj al stațiilor în gama undelor metrice, că depășesc tehnologia stealth. Dacă Niobium-SV vor fi completate cu stații în gama undelor centimetrice, indicarea țintelor va deveni și mai precisă. Este, de asemenea, important faptul că focoasele cu autodirijare ale rachetelor antiradar ale adversarului, de tip AGM-88 HARM, nu pot să detecteze radarele care operează în această gamă. În consecință, astfel de radare sunt invulnerabile pentru ele”, a spus Luzan pentru Izvestia.

 

Datorită acestor calități, Niobium-SV permite organizarea eficientă a serviciului de luptă atât în timp de pace, cât și de război. Radarul funcționează perfect în condiții dificile de bruiaj, ceea ce permite utilizarea acestuia în cazul unei contraacțiuni serioase a sistemului de război electronic al adversarului. Radarul descoperă chiar și țintele complexe la o distanță de 300 de kilometri și poate escorta, simultan, până la 300 de ținte. Niobium-SV este instalat pe un șasiu cu roți al vehiculului KamAZ, fapt ce permite mutarea tehnicii în câteva minute. 

 

 

 

 

 

În Crimeea vor fi instalate radare “Niobium-SV” ca răspuns la prezența sistemului AEGIS în România 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE