12 mai 2020

Sursa: tass.ru

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.05.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, recent, a fost efectuată o lansare-test a unei noi rachete hipersonice de aviație, de la bordul unui bombardier purtător de rachete de tip Tu-22M3. Racheta este dezvoltată pentru versiunea modernizată a avionului, respectiv Tu-22M3M.

 

“Recent, a fost efectuată testarea unei noi rachete hipersonice pe bombardierul Tu-22M3. Racheta va intra în compunerea nomenclatorului de armamente al versiunii modernizate Tu-22M3M, împreună cu o serie de alte mijloace noi de distrugere de aviație”, a precizat sursa.

 

Potrivit declarațiilor acesteia, lucrul la noua rachetă a început acum câțiva ani, iar testarea acesteia se va încheia în același timp cu lucrările la versiunea modernizată a bombardierului, Tu-22M3M.

 

Sursa a menționat că noua rachetă nu se încadrează în linia rachetei H-32, fiind un produs complet nou. Aceasta nu a făcut referiri la caracteristicile noii rachete.

 

Anterior, Complexul Militar Industrial din Federația Rusă a dezvoltat două tipuri de rachete hipersonice de aviație. Una dintre acestea a primit denumirea Kinzhal și este întrebuințată împreună cu avionul de vânătoare MiG-31K. Aceasta a fost dezvoltată pe baza complexului terestru de rachete Iskander și este capabilă să atingă o viteză de până la 10 Mach. Cea de-a doua rachetă este dezvoltată pentru avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 și ar trebui să fie amplasată în interiorul fuzelajului acestuia. Denumirea rachetei și caracteristicile acesteia nu au fost făcute publice.

 

Primul prototip al bombardierului modernizat Tu-22M3M a efectuat primul zbor pe 28 decembrie 2018. Potrivit reprezentanților companiei Tupolev, avionul purtător de rachete va avea un potențial de luptă extins. Fostul comandant-șef al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, Viktor Bondarev, care acum conduce Comitetul pentru apărare și securitate din Consiliul Federației, a anunțat anterior că avionul Tu-22M3M va putea să poarte, pe lângă rachetele de croazieră H-32, și rachete hipersonice.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, racheta testată de bombardierul de tip Tu-22M3 este racheta hipersonică Kinzhal sau o versiune ușor modificată a acesteia, adaptată pentru avionul cu rază lungă de acțiune.

Anterior, reperezentanții ruși au anunțat că, spre deosebire de avionul de vânătoare MiG-31K, ce nu poate să poarte decât o singură rachetă Kinzhal, bombardierul Tu-22M3M va dispune de patru rachete de acest tip. Rachetele vor fi dispuse în exteriorul avionului, urmând să fie prinse sub aripile acestuia.

Noile tipuri de rachete hipersonice dezvoltate de Federația Rusă vor reprezenta o amenințare serioasă pentru statele din Regiunea Mării Negre, în special pentru cele membre NATO, între care se află și România.

Pe termen mediu, în orizontul de timp al anului 2025, Federația Rusă va dispune în regiune de un regiment de aviație dotat cu avioane de vânătoare Su-57, cu motoare noi și rachete hipersonice amplasate în interiorul fuzelajului, o escadrilă sau un regiment de avioane de vânătoare MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal și o escadrilă de bombardiere modernizate Tu-22M3M.

Toate acestea, se vor adăuga celor aproximativ 28 de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, care vor face parte din compunerea Flotei ruse din Marea Neagră, cam în același orizont de timp. Până atunci, multe dintre acestea vor putea utiliza și noile rachete hipersonice Zircon.

În concluzie, se poate aprecia că Federația Rusă va dispune în Regiunea Mării Negre, în anul 2025, de o serie de armamente ofensive, ce îi vor permite să controleze în mod autoritar situația din zonă.

 

În Federația Rusă, a fost testată o rachetă hipersonică de la bordul unui bombardier de tip Tu-22M3

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE