15 decembrie 2018

Cătăln Costea / BSMAP

Decizia UE, de joi 13.12.2018, privind prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei are pH neutru, fiind pe cât de inofensivă, pe atât de înțeleaptă. Ca o paranteză, înțelepciunea deciziei rezidă în caracterul democrației multinaționale a UE, fiind departe de o viziune unitară a statelor uniunii față de problematica ruso-ucraineană.

 

Prezentată de președintele Petro Poroșenko, pe facebook-ul personal, drept “un rezultat important pentru Ucraina”, decizia UE s-a limitat la cea de-a opta prelungire regulată a sancțiunilor împotriva Rusiei, motivată, ca și în cazul celorlalte șapte etape anterioare, prin “lipsa progreselor în implementarea acordurilor de la Minsk”.

 

Nu au fost făcute niciun fel de referiri la "pachetul de sancțiuni Azov" așteptat de președintele ucrainean, iar din declarația finală a fost scoasă menţiunea existentă în draft, potrivit căreia blocul comunitar ar urma să ia în considerare mai multe sancţiuni împotriva Moscovei în perioada următoare.

 

Din lipsă de consens față de modul de abordare a relaţiei cu Rusia, UE ia o decizie ponderată și conciliantă, probabil singura care mai poate atenua frustrările Moscovei. Pasul spre temperarea pornirilor punitive, făcut de UE, ar trebui să producă unele schimbări de percepție la Moscova, iar acestea ar fi de dorit să se manifeste în relația cu Ucraina, mai concret în “dosarul Azov“.

 

În compensație, pentru Ucraina, la nivelul UE s-a luat decizia de a lansa un program de sprijin social și economic pentru orașele din regiunea Azov, în scopul reducerii efectelor negative generate de scăderea activităților portuare. În plus, trebuie amintit că pe 10.12.2018, UE a suplimentat lista persoanelor supuse sancţiunilor cu nouă reprezentanţi ai rebelilor proruşi din Lugansk și Donețk. Astfel, în pezent, 164 de persoane și 44 de alte entități au interdicţie de viză în UE şi au activele deţinute în statele UE, blocate.

 

Evident niciuna dintre aceste măsuri "compensatorii", adoptate față de Ucraina, nu ar trebui să deranjeze Rusia, cu atât mai mult cu cât, oficial, este negată orice legătură directă între reprezentanții rebelilor din Donbas și Moscova.

 

Deși este foarte ușor ca deciziile UE să fie privite ca lipsă de fermitate, pasul lateral făcut la summitul din 13 decembrie poate reprezenta soluția cea mai bună în relația cu Rusia, inclusiv pentru Ucraina.

 

Cu siguranță nivelul așteptărilor președintelui Poroșenko nu a fost satisfăcut, însă este destul de clar că UE încearcă să își concretizeze sprijinul pentru Ucraina, iar măsuri mai dure față de Rusia pot fi adoptate de Uniune și după încheierea alegerilor pezidențiale din Ucraina.

 

Imagine cu caracter simbolic
În problema Rusia-Ucraina, UE a mai făcut un pas, în lateral

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE