18 martie 2019

Sursa: militarynews.ru, ria.ru.​​​​​​, remnmiltaryblogcom

 Șeful Comitetului pentru apărare și Securitate din cadrul Consiliul Federației, Viktor Bondarev, fost comandant al Forțelor Aeriene ale Federației Ruse, a comentat, pe 18.03.2019, dislocarea în Crimeea a bombardierelor cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3.

 

Acesta a menționat că instalarea mijloacelor americane de apărare antirachetă în România a reprezentat o provocare serioasă, iar în replică la aceasta Ministerul Apărării a decis dislocarea în cadrul Bazei Aeriene – Gvardeiskoe din Crimeea a unei escadrile de avioane de bombardament cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Această măsură a schimbat radical balanța forțelor în regiune”, le-a declarat Bondarev jurnaliștilor.

 

Senatorul a subliniat că bombardierele desfășurate în Crimeea vor fi modernizate în următorii câțiva ani, fapt ce va permite depășirea sistemelor de apărare antiaeriană și apărare antirachetă “în orice punct din Europa”.

 

Raza de acțiune a avioanelor Tu-22M3 și bătaia rachetelor de croazieră de la bordul acestora vor permite lovirea oricărui punct din Europa, distrugând astfel orice obiectiv al sistemelor de apărare antirachetă și apărare antiaeriană. Luând în considerare modernizarea acestora în următorii câțiva ani la nivelul M3M și dotarea lor cu noi tipuri de mijloace de distrugere aeriană, avioanele vor fi transformate în mijloace universale de lovire a tuturor tipurilor de ținte, la distanțe de mii de kilometri”, a declarat Bondarev.

 

Pe lângă bombardiere, parcul de aviație din regiune a fost extins cu avioane de vânătoare MiG-29 și Su-27, a adăugat acesta.

 

Bondarev a menționat că, în prezent, în Crimeea este dislocată o grupare puternică de trupe, care este întărită permanent. Astfel, în peninsulă au fost amplasate complexe de rachete antiaeriene S-300 și S-400, Buk-M2, Pantsir-S1 și complexe operativ-tactice de rachete Iskander, în două versiuni.

 

Sistemele de apărare antirachetă și apărare antiaeriană sunt capabile să acopere regiunea împotriva atacurilor din aer. De asemenea, aici se află complexe de rachete de coastă Bal și Bastion, dotate cu rachete super-moderne, inclusiv cu rachete hipersonice, submarinele Novosibirsk și Rostov pe Don”, a spus senatorul.

El a menționat că, odată cu dezvoltarea potențialului militar al regiunii, accentul a fost pus pe construcția de facilități de apărare de coastă.

 

Bondarev a exclus, de asemenea, reținerea navelor rusești de către adversar, deoarece complexele de rachete Iskander desfășurate în Crimeea controlează în întregime litoralul Mării Negre de-a lungul întregii sale lungimi, inclusiv Bosforul.

 

Dacă nu s-ar fi produs revenirea operativă a Crimeii și a Sevastopolului în compunerea Federației Ruse, teritoriul ar fi trecut sub protectoratul SUA. Metropola americană și-ar fi desfășurat acolo complexele sale de luptă cu viteza fulgerului. În caz de război, ar fi putut fi create în mod liber obstacole pentru navele noastre, ca de exemplu minarea Bosforului. Iar navele ruse nu ar mai fi putut să treacă la îndeplinirea misiunilor de luptă. Astăzi, acest lucru este exclus”, a declarat fostul comandant al Forțelor Aeriene pentru jurnaliști.

Revenirea Crimeii și Sevastopolului la Federația Rusă poate fi denumită, fără exagerare, principalul eveniment geopolitic al secolului XXI”, a concluzionat Bondarev.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Declarațiile senatorului rus privind dislocarea de avioane Tu-22M3 și de complexe de rachete Iskander-M în Crimeea sunt surprinzătoare și, în acest moment, este greu de spus dacă ele corespund realității sau nu.

Într-adevăr, încă din anul 2015 se discută despre dislocarea unei escadrile de bombardiere Tu-22M3 pe aerodromul Gvardeiskoe din Crimeea, dar o decizie finală în acest sens nu a fost anunțată. De asemenea, nu există niciun fel de indicii că dislocarea efectivă a avioanelor s-ar fi produs deja.

În același timp, nu există relatări referitoare la dislocare permanentă în Crimeea a complexelor de rachete Iskander-M. Federația Rusă controlează într-adevăr Regiunea Mării Negre cu acestea, dar ele sunt dislocate în Ținuturile Krasnodar și Stavropol și nu în Crimeea.

Cu toate acestea, Viktor Bondarev a fost comandant al Forțelor Aeriene ale Federației Ruse până acum câțiva ani, iar acum conduce Comitetul pentru apărare din camera inferioară a Parlamentului. Astfel, este greu de presupus că acesta nu este la curent cu situația militară din Crimeea.

Dacă acesta are dreptate sau nu ne vom lămuri în zilele următoare.

Mai trebuie precizat faptul că submarinul din Crimeea este Novorossiysk și nu Novosibirsk așa cum se precizează în știrea apărută pe două agenții de presă prestigioase din Federația Rusă, Interfax și RIA Novosti.

 

În replică la scutul antirachetă din România, Rusia a dislocat bombardiere Tu-22M3 în Crimeea

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE