14 noiembrie 2019

Sursa: ria.ru iz.ru, remmilitaryblog.ru

  Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 14.11.2019, că, în Federația Rusă, a fost creat un complex de rachete Yars unificat pentru diverse tipuri de bazare, inclusiv pe platforme feroviare.

 

O declarație în acest sens a fost făcută de constructorul general al Institutului pentru Tehnologii Termice din Moscova, academicianul Yuri Solomonov, creatorul rachetelor balistice Topol-M, Yars și Bulava, în cadrul unui interviu pentru jurnalul Apărarea Patriei.

 

“Am dezvoltat complexul de rachete Topol-M și acum Yars pentru diverse tipuri de bazare: staționară, mobilă și pe platformă feroviară. Pentru toate acestea avem o singură rachetă”, a precizat Solomonov.

 

Deocamdată însă, proiectul de creare a unei platforme de cale ferată purtătoare de rachete balistice, respectiv complexul Barguzin, este înghețat. Cel puțin, nu există informații oficiale despre reluarea dezvoltării acestuia.

 

Potrivit declarațiilor lui Solomonov, și complexul de rachete strategice navale de tip Bulava (pentru submarinele din clasa Borey) este, de asemenea, unificat cu rachetele menționate mai sus, în ceea ce privește soluțiile tehnice și anumite elemente individuale.

 

Sistemul sovietic de rachete amplasate pe platforme feroviare, cu racheta Molodets, a fost retras din serviciu în anul 2005, în conformitate cu prevederile tratatului START-2. Însă tratatul START-3, care l-a înlocuit, nu mai interzice crearea de noi sisteme de rachete de acest tip.

 

Partea rusă a intenționat să dezvolte noua generație de complexe pe platforme feroviare Barguzin înainte de anul 2018. Cu toate acestea, în 2017, Rossiyskaya Gazeta a informat, citând o sursă din Complexul Militar Industrial, că lucrările de creare a complexului Barguzin au fost suspendate.

 

Complexul Barguzin este amplasat într-un tren, care, aparent, nu este diferit de un tren de marfă normal. În vagoanele acestuia sunt amplasate trei rachete balistice intercontinentale cu 30 de ogive nucleare cu o putere de 550 de kilotone fiecare. În afară de acestea, în tren sunt amplasate puncte de comandă, sisteme tehnice și tehnologice, mijloace de comunicații, precum și personalul.

 

În cazul unei amenințări nucleare, complexul Barguzin iese pe rutele de patrulare și intră în fluxul trenurilor de marfă. Înaintea întrebuințării, obloanele de pe acoperișurile celor trei vagoane sunt deschise în părțile laterale, iar mecanismele ascunse în interior ridică instalațiile verticale de lansare a rachetelor. Într-un interval de câteva minute, pot fi efectuate lansările.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Proiectul de dezvoltare a complexului de rachete Barguzin amplasat pe platforme feroviare a fost oprit din motive economice. Federația Rusă nu a dispus de mijloacele financiare necesare susținerii în paralel a proiectelor de dezvoltare a rachetelor balistice Sarmat, Avangard și Barguzin.

Cu toate acestea, se pare că partea rusă a reușit să creeze partea cea mai importantă a complexului, respectiv racheta balistică intercontinentală, prin adaptarea rachetei de tip Yars. În aceste condiții, nu este exclus ca proiectul să fie reluat, iar platformele feroviare cu rachete balistice să apară din nou în dotarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) ale Federației Ruse. Mai ales în situația actuală de încordare din relațiile ruso-americane, complexul Barguzin ar reprezenta un element important de descurajare, care să se alăture complexelor Sarmat și Avangard

 

În Rusia a fost creată o rachetă balistică intercontinentală Yars unificată pentru toate tipurile de bazare

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE