10 mai 2020

Sursa: kyivpost.com

 Pe 9 mai, ministrul de externe al Georgiei, David Zalkaliani, a anunțat pe postul de televiziune Imedia TV că Georgia cere Ucrainei extrădarea lui Mihail Saakashvili, ca urmare a deschiderii unui dosar penal pe numele său.

 

„Desigur, am avea o reacție complet diferită dacă Saakashvili ar fi doar un cetățean ucrainean și nu ar fi condamnat în Georgia. Am apelat la autoritățile ucrainene pentru a-l extrăda Saakashvili. Din păcate, din comentariile făcute azi de autoritățile ucrainene, rezultă că sunt omise aceste circumstanțe", a declarat David Zalkaliani.

 

Acesta a mai adăugat că în practica internațională parteneriatul strategic presupune respectarea suveranității între parteneri.

 

Pe 7 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Mihail Saakashvili în funcția de șef al Comitetului Executiv pentru Reforme. "Îl felicit sincer pe Mihail Nikolozovich (Saakashvili) pentru asumarea cu responsabilitate a unei noi provocări. Cred că poate da un impuls Consiliului Național al Reformelor și că va contribui la o schimbare importantă în viața țării", a comentat V. Zelenski numirea acestuia.

 

Anterior, în cursul lunii aprilie, Parlamentul ucrainean a dezbătut posibilitatea numirii lui Saakashvili în funcția de vicepremier pe probleme de reformă.

 

Comentariu BSMAP: Din 2015, Georgia a solicitat de mai multe ori Ucrainei să-l extrădeze pe Saakashvili, însă situația este complicată de faptul că acesta are și cetățenie ucraineană, iar Kievul consideră că este vorba de un caz de persecuție politică.

 

În 2017, David Kakoishvili, un avocat georgian al lui Saakashvili, a declarat că extrădarea sa ar fi ilegală și ar încălca Convenția europeană privind extrădarea, la care Georgia și Ucraina sunt parte. 

 

Se pare că Saakashvili dorește să revină în politica ucraineană după ce, în perioada 2015-2016, fostul său coleg de clasă, președintele Petro Poroșenko, l-a numit guvernator al regiunii Odessa. Saakashvili a promis atunci că va rezolva problemele notorii din sistem portuar al orașului, dar primarul local Gennady Truhanov s-a dovedit a fi mult mai puternic.

 

Ideile sale politice nu sunt nici rele și nici noi - el dorind să pună capăt corupției și să stimuleze creșterea economică - însă rezultatele pe care le-a obținut până acum în Ucraina sunt neglijabile.  Se poate spune că Saakashvili este un politician carismatic care, pentru o perioadă, a făcut un bine real poporului georgian. Dar în Ucraina, unde situația este mult mai complicată și unde el rămâne totuși un străin, a eșuat deja.

 

 

 

 

 

 

 

 

În timp ce revine în politica ucraineană, lui Saakashvili i se cere iar extrădarea de către Georgia 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE