02 noiembrie 2019

Sursa: armyinform.com.ua

 Pe 1 noiembrie, la Lvov, reprezentanți ai Turciei și Ucrainei au luat parte la o discuție pe tema securității din Marea Neagră, care a fost moderată de generalul american în rezervă, Ben Hodges. 

 

Participanții la discuție consideră că anexarea și militarizarea ulterioară a Crimeei fac parte din politica militară agresivă a Rusiei față de Occident și vizează deținerea controlului asupra comerțului internațional prin unul dintre cele mai importante coridoare economice, cel format din Marea Neagră și Marea Mediterană. 

 

Ozgur Unluhisarchikli, directorul organzației The German Marshall Fund of the United States din Ankara, a subliniat că Turcia se opune categoric anexării Crimeei, din motive întemeiate. “Turcia se opune clar anexării Crimeei, deoarece, mai presus de toate, reprezintă o amenințare la adresa securității noastre. Rusia a înlocuit Turcia ca poziție dominantă în Marea Neagră. Sistemul rusesc de rachete acoperă 90% din spațiul nostru. Anexarea ilegală a provocat instabilitate în regiunea Mării Negre. De asemenea, suntem preocupați de modul în care aceștia tratează drepturile tătarilor din Crimeea, deoarece există o mare parte din populația turcă acolo”, a declarat reprezentantul turc. Acesta a mai menționat că există informații potrivit cărora “rușii doresc să-l înlăture de la putere pe președintele turc” și au un plan ascuns de cooperare cu radicalii locali, dar și că relațiile dintre Turcia și SUA “au murit de mult timp”, pentru că ambele țări se suspectează reciproc.

 

Directorul Academiei Diplomatice Gennady Udovenko, Sergei Korsunsky, a susținut că poziția țărilor aliate din regiunea Mării Negre trebuie să fie consolidată, pentru a combate influența rusă, iar Turcia reprezintă un partener strategic în acest sens. “Este importantă imaginea la care Ucraina nu renunță. Nu toți semnatarii convenției (n.t. Convenția de la Montreux) vor să o revizuiască, deși am afirmat că vrem ca aliații să fie prezenți în Marea Neagră. Doar împreună cu România și Bulgaria nu avem suficient potențial pentru a rezista. Vedeți cum arată traseul Turkish Stream pe hartă. Nu este în linie dreaptă. Are două frânturi (n.t. ruperi de direcție). Adică au înțeles că Crimeea este Ucraina și nu vor să intre în această zonă. Rusia este conștientă de faptul că Crimeea este cheia pentru controlul Mării Negre. Vrem să vedem în Turcia un partener strategic”, a subliniat expertul în diplomație.

 

Hanna Shelest, membră a Consiliului de relații externe “Ucraina Prism” a subliniat importanța dezvoltării de către Ucraina a propriei sale strategii maritime. “Având în vedere militarizarea statelor din Marea Neagră, securitatea regională se deteriorează. În 2014, ne-am concentrat doar pe securitatea militară, iar în 2019 trebuie să înțelegem dacă această abordare îngustă mai este acum importantă. În Ucraina, 70% din totalul exporturilor se realizează prin porturile maritime. Prin urmare, importanța porturilor este una capitală. Infrastructura critică ar trebui să fie protejată. Și nu este vorba doar de Crimeea, pentru că acum Federația Rusă construiește o bază militară în Abhazia, iar acestea sunt alte provocări. Și nu întelegem întotdeauna cine și ce ape controlează. Aceasta este o problemă semnificativă. Nu trebuie uitat în ce măsură Rusia a restricționat circulația în Marea Neagră. Toate acestea sunt un fel de test pentru noi“, a declarat Hanna Shelest.

 

Viceamiralul Andriy Tarasov, adjunct al șefului Statului Major al Forțelor Navale Ucrainene, este convins că, pentru a rezista, Ucraina  trebuie să își refacă Forțele Navale. “Timp de cinci ani, Rusia a creat un grup destul de puternic în Crimeea. De exemplu, existau două submarine și acum sunt șase. A fost implementat un sistem care supraveghează aproape integral apele noastre și teritoriul turc. Există sisteme de supraveghere radio și hidroacustică. Iar acest lucru generează o mare îngrijorare. De asemenea, Forțele Aeriene au fost extinse la scară largă. Rușii au lucrat la în acest domeniu la un nivel destul de ridicat și sunt pregătiți pe deplin. Abia prin restabilirea Forțelor Navale putem contracara această situație”, a precizat Andrei Tarasov.

 

Jurnalistul Yuriy Lukanov a remarcat că, pe lângă creșterea forței sale militare, Rusia a folosit măsuri de limitare a libertății de exprimare în teritoriile ocupate. “Rusia utilizează măsuri sistemice pentru a restricționa libertatea de exprimare. Chiar vine cu urmăriri penale, presiuni asupra structurilor internaționale. Au existat și agresiuni fizice asupra jurnaliștilor ... Au modificat legea și au aplicat-o pe jurnaliștii care au rămas în Crimeea. Există un lucru foarte tipic în edițiile rusești din Crimeea: excesul de limbaj ostil la adresa ucrainenilor și a tătarilor din Crimeea. Războiul cuvintelor continuă. De asemenea, Rusia desfășoară pregătire militară specială cu studenții, pentru a-i face soldați care vor proteja Crimeea de ucraineni. Am scris chiar o carte despre aceasta intitulată Presa: modul în care Rusia a distrus libertatea de exprimare în Crimeea”, a declarat jurnalistul Yuriy Lukanov.

 

Comentariu BSMAP: Deși discuțiile au avut un caracter declarat și clar împotriva Rusiei, este pentru prima dată când în mass-media, fie ea și ucraineană, apare atât de direct formulată acuzația că Vladimir Putin ar fi interesat de schimbarea de la putere a președintelui turc R.T. Erdogan. Acuzația ar putea părea o încercare firavă a Kievului de a sădi neîncredere între Moscova și Ankara, în condițiile în care relațiile ruso-turce par acum mai strânse decât au fost vreodată din 1952, când Turcia a aderat la NATO. Cu toate acestea, este tot mai clar că între Rusia și Turcia nu există un parteneriat strategic multidimensional, ci mai degrabă unul conjunctural, limitat la proiectele comune din care ambele părți au de câștigat. Există însă o serie de aspecte în care Moscova și Ankara au abordări nu doar diferite, ci chiar opuse, iar acestea nu se limitează doar la Marea Neagră.  

 

 

 

 

În Ucraina s-a desfășurat un seminar cu experți pe tema securității din Marea Neagră

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE