15 decembrie 2020

Cătălin Costea

  Potrivit consilierului ministrului pentru politici sociale din Ucraina, Mykola Shambir, după eșecul încercării anterioare din 2018, ministerul de resort va încerca din nou să schimbe mecanismul de calcul al pensiilor militare.

 

„Ca opțiune pentru a rezolva problemele tuturor pensiilor, inegalităților militare, pentru a elimina disparitatea dintre cei care s-au pensionat mai devreme și cei din prezent, ne gândim să schimbăm mecanismul de calcul al pensiilor", a declarat Shambir pentru postul Ucraina 24.

 

În 2018, Ministerul pentru Politici Sociale din Ucraina a încercat să reformeze pensiile militare și a pregătit un proiect de lege care prevedea creșterea treptată a vechimii minime în serviciu pentru care se poate beneficia de pensie, cu șase luni pe an în, perioada 2021 - 2030.

 

Un alt aspect ține de schimbarea modalității de calcul a pensiei. În prezent, în baza de calcul a pensiei militare sunt incluse solda de funcție, solda de grad, indemnizația de vechime și diferite tipuri de beneficii (indemnizații, sporuri, bonusuri). În noul proiect, se dorește excluderea ultimului element, iar în baza de calcul să rămână numai de solda de funcție, solda de grad și indemnizația de vechime.

 

Proiectul de lege mai prevede, de asemenea, și creșterea vârstei de pensionare. În prezent, militarii ucraineni pot beneficia de pensie de la vârsta de 45 de ani dacă au o vechime ca angajați de 25 de ani din care cel puțin 12,5 ani în serviciul militar. Modificarea prevede creștere treptată (la fiecare șase luni) a vârstei minime de pensionare la 50 de ani, iar a vechimii de lucru de 30 de ani, dintre care minim 17,5 ani în serviciul militar.

 

Referitor la militarii disponibilizați ca urmare a procesului de restructurare a Forțelor Armate Ucrainene, modificările prevăd creșterea vârstei de la care aceștia pot beneficia de pensie militară, de la 45 la 50 de ani, dacă au minim 20 de ani vechime în serviciul militar.  

 

Proiectul de lege a provocat nemulțumiri și a fost intens criticat atât de către pensionarii militari, cât și de ministerele și departamente relevante. Principalul opozant al proiectului, Ministerul Apărării din Ucraina, a atras atenția că  schimbare condițiilor de calcul al pensiilor față de cele care au fost la intrarea în serviciu și care a reprezentat unul dintre motivele alegerii carierei militare, încalcă principiul predictibilității și duce la o pierdere gravă a încrederii în guvern. 

 

De asemenea, ministerul ucrainean apreciază că aceasta va genera pierderea motivației de a intra în serviciul militar, precum și scăderea semnificativă a interesului pentru serviciu al personalului cu vârste apropiate de pragul de pensionare.

 

Ministerul Apărării a mai precizat că pensiile militare nu pot fi calculate după aceleași reguli ca cele civile, pentru că în sfera civilă nu există restricții privind drepturi și libertăți fundamentale, așa cum se întâmplă în serviciul militar.

 

Prin urmare, propunerile inițiale de modificare a procedurii de calcul al pensiilor, făcute de  Ministerul pentru Politici Sociale, au fost considerate inacceptabile de către Ministerului Apărării din Ucraina și se așteaptă ca noile propuneri să țină cont de punctele de vedere ale acestuia.

 

Comentariul autorului: Astfel de situații pot să destabilizeze destul de ușor și eficient coeziunea militară, încrederea în comandanți și în stat. Aflată pe drumul de aderare la NATO, Ucraina se confruntă cu problemele binecunoscute României și chiar ar putea trage unele concluzii utile din greșelile pe care politicienii români le-au făcut din perioada de preaderare, în acest domeniu. Una dintre acestea, care putea fi evitată cu mai bine de 15 ani în urmă și care în prezent riscă să scindeze militarii de societatea civilă și pe militarii între ei, este lipsa de hotărâre în adoptarea și respectarea unei legi adecvate a pensiilor militare. 

 

Pe lângă alte principii, această lege ar fi trebuit să aibă trei caracteristici de bază: să respecte principiul predictibilității (să nu îi afecteze pe cei care au intrat în serviciul militar sau au ieșit din acesta bazându-se pe legislația de la momentul respectiv), să evite sau să înlăture inechitățile dintre militarii (cuantumul pensiei să fie același dacă militarii au avut elementele de calcul al pensiei similare, indiferent de momentul trecerii în rezervă) și, poate cel mai important, să fie menținută nealterată de interesele conjuncturale ale clasei politice. 

 

Foarte probabil însă, ascunzând corupția și lipsa voinței politice în spatele problemelor financiare, conducerea Ucrainei va urma un parcurs în care inechitățile și nemulțumirile sociale se vor amplifica de la un an la altul. Aceste aspecte, de care cu siguranță Rusia nu este total străină, vor afecta semnificativ capacitatea de luptă a armatei ucrainene aflate sub presiunea conflictului din Donbas în care majoritatea din cele peste 13.000 de persoane ucise și 30.000 rănite sunt militari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În Ucraina se încearcă modificarea pensiilor militare, însă Ministerul Apărării se opune

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE