08 noiembrie 2019

Sursa: militarynews, redstar.ru, remnmilitaryblog.com

 Ministerul rus al Apărării a informat, pe 08.11.2019, că, în ultima săptămână, 12 submarine s-au aflat pe mare. Aceste date furnizate de reprezentanții ministerului au fost publicate de cotidianul Krasnaya Zvezda (Steaua Roșie), la rubrica Forțele Armate ale Federației Ruse într-o săptămână.

 

Publicația a anunțat, de asemenea, că pe mare s-au aflat 35 de nave de luptă de suprafață și 17 auxiliare.

 

La sfârșitul lunii octombrie, compania norvegiană de radio și televiziune NRK a informat, citând surse ale cercetării militare, că 10 submarine rusești, între care opt submarine nucleare, au fost implicate într-o operație în Atlanticul de Nord, care a vizat străpungerea graniței de apărare a NATO și deplasarea, în secret, către litoralul estic al SUA. S-a subliniat atunci faptul că submarinele rusești desfășoară activități de depășire a liniei de apărare antisubmarin a NATO din Atlanticul de Nord, dintre Groenlanda, Islanda și Marea Britanie, și de intrare, în secret, în raioanele cele mai îndepărtate ale Atlanticului.

 

În replică, surse rusești au declarat pentru agenția Interfax că submarinele au ieșit în Marea Barents și în Marea Norvegiei pentru desfășurarea de antrenamente planificate. “Militarii ruși desfășoară activități operative planificate de pregătire pentru luptă”, a precizat un colaborator al agenției.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși informația pare să confirme teoria lansată de presa norvegiană privind “cea mai amplă operațiune a submarinelor rusești în Atlanticul de Nord de la sfârșitul Războiului Rece”, de fapt, aceasta o infirmă. Și am să explic de ce.

Cele 12 submarine rusești aflate pe mare în ultima săptămână provin din toate cele patru flote ale Federației Ruse, respectiv Flota de Nord, Flota din Oceanul Pacific, Flota din Marea Baltică și Flota din Marea Neagră. Activitățile acestora au fost desfășurate în Marea Barents, Marea Norvegiei, Marea Baltică, Marea Mediterană, Marea Neagră, Marea Okhotsk și Oceanul Pacific. Astfel, dacă am distribui câte un singur submarin în fiecare din aceste zone, nu ar mai rămâne 10 submarine pentru operațiuni în Atlanticul de Nord.

În plus, din analiza materialelor grafice prezentate de cotidianul Krasnaya Zvezda în ultimele săptămâni, se poate constata că de fiecare dată numărul submarinelor rusești aflate pe mare a fost de peste 10 unități.

Astfel că teoria celei mai ample operațiuni de la sfârșitul Războiului Rece nu are acoperire în realitate.

Ca o concluzie, trebuie spus faptul că submarinele Federației Ruse desfășoară operațiuni de genul celei semnalate de presa norvegiană. Este posibil chiar ca o astfel de acțiune să fi fost desfășurată la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, însă amploarea acesteia a fost exagerată.

 

În ultima săptămână, 12 submarine rusești au desfășurat activități de pregătire pentru luptă pe mare

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE