10 iulie 2019

Sursa: http://www.mil.gov.ua/

  Ministerul ucrainean al Apărării a informat că, în dimineața de 10.08.2019, în jurul orei 08.00, fregata rusească Smetlivyy a intrat în zona de desfășurare a tragerilor de artilerie din cadrul exercițiului multinațional „Sea Breeze – 2019”, creând o situație periculoasă.

 

Conform protocolului maritim internațional, nava militară aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost interceptată de fregata ucraineană Hatman Sagaidacinii, care a escortat-o în afara zonei interzise. Marinarii ruși au argumentat incidentul ca fiind o problemă de comunicare.

 

Comentariu BSMAP: Intrarea în raioanele de executare a unor exerciții militare, mai ales unde se execută trageri de luptă, reprezintă un eveniment deosebit de periculos, care poate avea urmări tragice. Această situație poate fi încadrată în varianta cea mai ușoară la neglijență gravă, ceea ce este totuși greu de imaginat având în vedere înaltul nivel de pregătire al FRMN. Varianta cea mai periculoasă și totodată cea mai probabilă este că incidentul a reprezentat o provocare, în scop de tensionare a  situației regionale de securitate.

         Din fotografia prezentată de Ministerul ucrainean al Apărării, rezultă că incidentul a avut loc destul de aproape de limita celor 12 mile marine ale României, la aproximativ 80 km E de localitatea Sfântu Gheorghe. O altă navă rusească, corveta Miraj, s-a aflat și mai aproape de litoralul românesc, la aproximativ 50 km E de Sulina. În zona incidentului se mai aflau distrugătorul Carney (SUA) și fregata Toronto (Canada).

     Până la ora publicării articolului, Ministerul rus al Apărării nu prezentase nicio poziție privind oficială incidentul.

Incident militar în Marea Neagră

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE