N. Iordan, sursa: rtklive.com 

  Ministrul Apărării în Guvernul Kosovo, Rrustem Berisha, estimează că prima fază de tranziție a Forței de Securitate a Kosovo (FSK) în Armata este pusă în aplicare conform dinamicii planificate.
 
Într-un interviu pentru Radio Kosova, Rrustem Berisha a declarat că în acest stadiu se prevede finalizarea temeiului juridic și redactarea documentelor strategice. Accentul activităților este orientat spre pregătirea infrastructurii juridice.
 
Radio Kosova: Ministrul Berisha, ce ne poți spune despre realizările în aceste 120 de zile de la adoptarea legilor pentru schimbarea misiunii FSK?
Rrustem Berisha: Aceasta este o etapă cu un accent deosebit pe pregătirea infrastructurii juridice, pentru a începe planul de tranziție de la Ministerul FSK la Ministerul Apărării. Până acum sunt multe realizări. A fost adoptat un plan cuprinzător de tranziție. Guvernul Kosovo a aprobat structura Ministerului Apărării și regulamentul privind organizarea internă și funcționarea sa.
 
Radio Kosova: Domnule  Berisha, președintele țării a decretat gradele și simbolurile FSK?
Rustem Berisha: Gradele ofițerilor și subofițerilor, drapelele unităților și grupurile de lucru pentru elaborarea prevederilor statutare sunt preconizate să fie finalizate până la sfârșitul anului. De asemenea, s-a lucrat la aprobarea listei echipamentelor individuale și colective. Apoi este de remarcat faptul că, în această perioadă, am continuat să lucrăm la extinderea facilităților de infrastructură care vor trebui puse în viitor la dispozitia FSK, cum ar fi Aeroportul Gjakova și baza Vrellë. Am continuat cu suplimentarea personalului și campania de recrutare a 650 de tineri. Toate aceste pregătiri au fost făcute pentru a începe mișcarea cadrelor, a ofițerilor cu grade superioare, a funcționarilor publici în conformitate cu organigrama sau noua structură.
 
Radio Kosova: Domnule ministru, ce contine planul cuprinzator?
Rrustem Berisha: Avem un plan de tranziție pe 10 ani, care a început în 2019 și se termină în 2029. Acest plan transparent este împărțit în trei etape și în fiecare etapă sunt planificate activități care trebuie să aibă loc. Prima etapă cuprinde finalizarea bazei juridice și elaborarea documentelor strategice, prin urmare este faza în care este inclusă finalizarea Ministerului Apărării, Statul Major General și patru comandamente care sunt prevazute de noua structură. În cea de-a doua fază, avem de-a face cu modernizarea echipamentelor individuale și colective și apoi cu ridicarea capacităților de luptă. În etapa a treia este prevăzută atingerea capacității operaționale depline și includerea unui plan cuprinzător de tranziție.
 
Radio Kosova: Domnule ministru, în momentul în care au fost adoptate legile de către Adunarea Kosovo pentru formarea Armatei și Ministerului Apărării au fost reacții din partea mai multor instituții internaționale. Acum, cum este cooperarea Ministerului Apărării cu NATO?
Rrustem Berisha: Avem o foarte bună cooperare cu NATO, în special cooperarea prin intermediul biroului NALT, care se află în clădirea ministerului. Îi mulțumesc NALT pentru angajamentul său față de FSK. Între timp, Comitetul politicilor operaționale desfășoară discuții despre cooperarea NATO și Kosovo și au început deja întâlniri în cadrul țărilor NATO, opiniile sunt împărțite între țările care au recunoscut Kosovo și cele care nu au recunoscut Kosovo. NATO lucrează pe baza consensului și avem două poziții: sunt statele NATO care au căutat să avanseze cooperarea cu Kosovo în alte cinci domenii, dar există și state care nu au recunoscut Kosovo, care încearcă să exploreze cooperarea. Pe baza estimărilor noastre, acesta nu este un proces care se va face în decurs de un an și nu ne așteptăm la nicio decizie. 
Apreciem că pacea permanentă se realizează numai dacă toate țările din regiune se alătură NATO. De asemenea, cu KFOR avem o foarte bună cooperare și suntem recunoscători pentru aproape 20 de ani de contribuție la menținerea păcii și securității în regiune, în pofida declarațiilor amenințătoare ale liderilor iresponsabili din regiune.
 
Radio Kosova: Domnule ministru, spuneți că în faza de extindere a infrastructurii va fi luat în exploatare și Aeroportul Gjakova. Pentru ce va fi utilizat și cum se va forma unitatea de aviație?
Rrustem Berisha: În cadrul extinderii infrastructurii Ministerului Apărării și Forței de Securitate am convenit și cu Guvernul ca la început să luăm și să păstram această proprietate. În cea de-a doua etapă se prevede înființarea escadrilei de elicoptere. Apoi vom analiza și creșterea altor capacități. Este un spațiu bun care ne poate servi pentru pregătire, dar și pentru armate prietene care vin la diferite cursuri de pregătire la noi.
 
Radio Kosova: Domnule ministru, cum se desfășoară procesul de recrutare a noilor membri ai FSK?
Rrustem Berisha: Sunt 650 de locuri pe care trebuie să le încadrăm. Interesul cetățenilor a fost foarte ridicat, aproximativ 10 pe loc, și este foarte bine că am reușit să alegem cei mai buni dintre candidați. În cadrul procesului de recrutare, așteptăm ca 100 de membri non-majoritari să facă parte din structură. Examinările medicale s-au încheiat. Cred că lista finală a celor admisi va fi publicată în curând. A existat, de asemenea, un mare interes al femeilor de a face parte din structură. Dar, dacă evaluam întregul proces, interesul pentru a deveni membru al FSK a fost extraordinar.
 
Radio Kosova: Pentru a atinge toate aceste capacități de dezvoltare aveți buget suficient?
Rrustem Berisha: Pentru anul fiscal 2019 a fost finalizat și avem aproximativ 5 milioane de euro în plus. În ceea ce privește bugetul pentru anul viitor, cred că ar trebui să fie ridicat la standardul NATO și un procent din PIB să fie alocat FSK.
 
Radio Kosova: Domnule ministru, la întâlnirea dintre FSK și parteneri a fost obținut vreun acord cu privire la cerințele FSK pentru dezvoltarea și avansarea ulterioară?
Rrustem Berisha: Am prezentat obiectivele, necesitățile și cerințele noastre pentru viitor. În cadrul acestui an, organizăm două conferințe, FSK și partenerii, și cred că până la sfârșitul anului partenerii vor veni cu propuneri concrete de sprijinire a FSK.
 
Radio Kosova: De-a lungul timpului, când FSK avea o altă misiune, s-a spus că nu există mandat pentru a participa la misiuni de menținere a păcii. Acum, odată cu schimbarea survenită, s-a discutat despre o misiune de menținere a păcii?
Rrustem Berisha: Este o întrebare foarte interesantă, foarte bună și în concordanță cu obiectivele noastre pentru că acum, cu mandatul actual, avem capacitățile care pot să contribuie și la securitate, astfel încât să nu mai fim doar consumatori de securitate, ci și contribuabili proactivi. Carta Adriatică A5 are ideea de a forma o unitate comună a tuturor statelor Cartei Adriatice și noi, cu capacitățile pe care le deținem, putem participa la misiunile de menținere a păcii. 
Mulțumim pentru încredere
30 mai 2019
Interviu acordat de ministrul Apărării din guvernul Kosovo, Rrustem Berisha, pentru Radio Kosova

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest