08 ianuarie 2020

S. Onofre

„Dacă vreți să vă răzbunați, făceți-o proporțional cu ce am făcut noi”, ar fi cerut Washingtonul Iranului după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

 

Iranul a ripostat, în noaptea de marți spre miercuri (07-08.01.2020), cu rachete balistice asupra două baze militare folosite de americani în Irak (Ain al-Assad şi Erbil), iar autoritățile americane evaluează încă pagubele provocate de atacuri.

 

Postul de televiziune CNN a anunțat că nu sunt victime printre forțele americane, iar președintele american  anunța pe twitter, la câteva ore după atacurile iraniene: „Totul este bine! Iranul a lansat rachete asupra a două baze militare din Irak. Evaluarea victimelor și pagubelor este în desfășurare acum. Până acum, toate bune! Avem cea mai puternică și cel mai bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație mâine dimineață”.

 

Se fac calcule vizavi de proporționalitatea acțiunii iraniene? Situația tensionată dintre SUA și IRAN lasă loc mai multor speculații asupra următoarelor direcții pe care le-ar putea adopta conducerile celor două state. 

 

Este posibil ca, din punct de vedere al acțiunilor militare directe, totul să se fi încheiat, ambele state se tem de o escaladare majoră a conflictului, care ar implica întregul Orient Mijlociu și nu numai. 

 

SUA și-au atins obiectivele:

1) L-au eliminat pe Soleimani, un subiect delicat al strategiei antiamericane iraniene în Orientul Mijlociu;

2) Și-au salvat și au relansat poziția candidatului Donald Trump în alegerile care vor avea loc în toamna acestui an. Pentru ce altceva putea adopta Trump această măsură extremă, având în vedere că, în 2012 îl avertiza pe fostul președinte american cu mesaje de genul: „Nu-l lăsați pe Obama să joace cartea iraniană doar pentru a intra în război și pentru a fi reales. Aveți grijă, republicani!”.

 

3) Posibil ca americanii să declare că nu există pierderi semnificative și să nu mai adopte nicio măsură militară majoră împotriva Teheranului, rezumându-se în continuare la amenințări și la „defilarea” forțelor și tehnicii militare în regiunea Orientului Mijlociu pentru a-și face simțită puterea la nivel mondial.

 

Iranul se vede în incapacitatea de a face față singur unui război cu SUA, întrucât aliații săi nu au mari posibilități de susținere și nici dorința necesară. Acesta se va orienta probabil către soluții precum recurgerea la amenințări și eventuale mici atacuri care nu vor produce pagube semnificative părții americane, sau operații ceva mai semnificative, precum cea din noaptea de marți spre miercuri care a primit numele de cod „Soleimani Martirul” și codul de atac „O Zahra” (numele fiicei lui Soleimani) și care ar putea reprezenta răzbunarea pe care o anunțau împotriva americanilor.

 

Oricum, următoarele ore sunt critice, Trump este așteptat să facă o declarație în jurul orei 18.00 (11.00 ora SUA), în care să confirme sau infirme cele 80 de victime în rândul militarilor americani și 200 de răniți (informație susținută de media iraniană) și, bineînțeles, privind eventualele represalii.

 

Imagine cu caracter simbolic
Iranul a avut o primă ripostă la uciderea lui Soleimani, va fi și ultima?

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE