Irigator bucal

svg%3E

Cel mai bun irigator dentar, împreună cu periuța de dinți electrică , formează un duo ideal pentru a vă menține gura sănătoasă în cel mai modern mod.

Irigatorul oral sau dispozitivul de curățare cu apă este o alternativă nouă care vă permite să trageți un jet subțire, dar puternic, între dinți pentru a expulza resturile alimentare pe care periajul tradițional nu le poate îndepărta.

Până de curând, această tehnologie era folosită doar în cabinetele stomatologice pentru a le oferi pacienților o curățare în profunzime, dar acum au fost concepute piese cu aceeași funcție pentru o anumită utilizare și mulți oameni o adoră, deoarece simt că gura lor este mult mai curată după ce o folosesc.

Piesa este deosebit de utilă în cazul celor care urmează un tratament ortodontic, deoarece aceeași muncă pe care o face între dinți, o face și în spațiile înguste dintre aparate, care sunt mai predispuse să rețină resturi alimentare și care sunt dificil de curățat eficient cu ață dentară.

Cele mai bune irigatoare dentare

Care este cel mai bun irigator dentar?

Următoarele 10 modele reprezintă cea mai bună investiție pe care o puteți face pentru sănătatea dumneavoastră orală, fie că este vorba de performanță sau de raportul calitate-preț.

Iată cele mai bune irigatoare dentare :

1. Oral B Oxyjet și Oral B PRO 2000

svg%3E

Vezi pretul Emag

Sistemul complet de curățare Oral B Oxyjet este format dintr-o periuță de dinți electrică reîncărcabilă și un irigator; acesta din urmă dispune de o tehnologie avansată care încorporează micro bule în apă pentru a o purifica și a contribui astfel la sănătatea gingiilor.

De asemenea, puteți varia presiunea în funcție de nevoile dumneavoastră, ceea ce îl face aparatul ideal pentru persoanele sensibile.

Acestea sunt concepute pentru a îndepărta mai multă placă bacteriană, pentru a lupta împotriva bacteriilor și pentru a crește senzația de curățenie și prospețime în gură.

2. Irigator dentar profesional Apiker

svg%3E

Vezi pretul Emag

Echipamentul pulverizează apă în mod continuu pentru a îndepărta rapid reziduurile alimentare.

Irigatorul bucal masează gingiile prin trimiterea a 1200 de impulsuri pe minut.

Kitul este format din jetul clasic, dispozitivul de curățare a limbii, dispozitivul de îndepărtare a plăcii bacteriene, precum și piesele bucale suplimentare pentru diferite utilizări.

Cu acest echipament veți obține o curățare în profunzime a coroanelor, a implanturilor sau a bracketurilor, datorită jetului de apă, și veți avea acces și la pungile parodontale și la alte zone greu accesibile din interiorul gurii dumneavoastră.

3. Irigator oral Waterpik Waterflosser WP-100

svg%3E

Vezi pretul Emag

Este un produs de îngrijire dentară cu un sistem avansat în care puteți alege între 10 niveluri de presiune.

Rezervorul său de apă garantează o rezervă de apă pentru mai mult de 90 de secunde, timp suficient pentru a curăța gingiile și dinții.

Echipamentul Waterpik include 2 duze de irigare, un cap de periuță de dinți și un alt vârf pentru zona interdentară; încorporează, de asemenea, unul pentru curățarea limbii, unul conceput pentru carii parodontale și altul pentru curățarea aparatelor dentare.

Este un dispozitiv eficient care previne bolile gingivale, acumularea de tartru și, de asemenea, vă va lăsa gura liberă de resturi.

4. Irigator oral electric Waterpik WP-563EU

svg%3E

Vezi pretul Emag

Este un aparat versatil, conceput pentru a rezolva problemele orale, cum ar fi durerile de dinți sau halitoza.

Puteți alege între două intensități de presiune și un mod de masaj pentru a ușura orice senzație de disconfort la nivelul gingiilor. Jetul de apă atinge 1400 de impulsuri pe minut și are, de asemenea, un cronometru de 120 de secunde pentru a vă ghida pe parcursul procesului de curățare.

Este alimentat de o baterie reîncărcabilă cu litiu, care este ecologică și de lungă durată.

Acesta este unul dintre cele mai compacte modele de pe piață, subțire, manevrabil și perfect pentru călătorii.

5. Panasonic Dentacare EW1211W845 irigator bucal Panasonic Dentacare EW1211W845

svg%3E

Vezi pretul Emag

Funcționează cu două baterii AA și generează 1400 de mișcări pe minut, capabile să elimine bacteriile, resturile de mâncare și deșeurile blocate în aparatele ortodontice.

Rezervorul de apă oferă 35 de secunde de presiune și are, de asemenea, o duză rotativă care vă permite să schimbați direcția apei.

De asemenea, are un design compact, cu un mâner texturat, ușor de ținut în mână și este economic, dar totuși capabil să vă ofere o curățare temeinică a gurii cu grijă.

6. Irigator dentar Nivlan

svg%3E

Vezi pretul Emag

Piesa stimulează și masează gingiile cu un jet care pătrunde adânc între dinți curățând așa cum nu ați putea face cu un periaj obișnuit.

Rezervorul de apă este detașabil și are o capacitate de 300 ml. Piesa include șase duze și cinci moduri de irigare.

Aparatul este alimentat de o baterie reîncărcabilă și cel mai bun lucru este că nu veți avea nicio problemă în a-l conecta la priză atunci când călătoriți, deoarece tensiunea sa este universală.

Este un aparat economic, de o calitate excelentă, iar utilizatorii care îl au deja îl definesc ca fiind un produs eficient, care își îndeplinește perfect funcția.

Ce este irigarea dentară?

svg%3E

Este o practică care revine la modă în zilele noastre și care a avut un mare avânt în anii '80 și '90 ai secolului trecut. Nu este altceva decât o tehnică de igienă dentară care constă în irigarea fiecărui dinte din gură cu un echipament special, la o anumită viteză și presiune a apei, pentru a elimina din carii și din spațiile dintre ele murdăria, resturile alimentare și orice alt element care se poate depune acolo și care este responsabil de apariția cariilor, bacteriile care deteriorează pulpa și smalțul dentar și alți agenți care provoacă respirația urât mirositoare.

Este cunoscut și sub numele de jet de apă dentară, vârf ortodontic sau floser de apă. Recent, a devenit, de asemenea, popular în rândul publicului și al utilizatorilor, în general, ca agent de curățare a apei dentare.

Irigarea este o parte importantă a igienei dentare, deoarece este capabilă să ajungă în locuri potențial dificile care nu au fost atinse de ața dentară sau chiar de un periaj bun; De fapt, studii recente atribuie irigării o curățare și o eliminare eficientă a acelor agenți patogeni parodontali extraordinar de mici care se adăpostesc între dinți și gingii și care, împreună cu restul bacteriilor din gură, creează climatul propice pentru proliferarea unor afecțiuni precum gingivita, parodontita sau apariția cariilor în general

.

Dacă vă irigați dinții ca o rutină regulată, puteți preveni mai bine apariția cariilor, iar incidența bolilor orale este redusă semnificativ. Dar dacă suferiți deja de oricare dintre aceste afecțiuni, vă pot spune că există studii foarte încurajatoare privind utilizarea irigării ca element care ameliorează și reduce sângerarea gingiilor, reduce gingivita și elimină așa-numiții agenți patogeni parodontali.

Pentru a avea o practică adecvată cu acest aparat trebuie să alegeți un tip, le puteți găsi pe piață pe cele cu flux pulsat sau pe cele cu curent constant, ambele ajută la eliminarea plăcii și a altor bacterii care se formează între dinți. Dacă nu le-ai încercat până acum, este timpul să începi să te gândești serios la utilizarea unui irigator dentar bun, dinții tăi îți vor mulțumi pentru asta.

Ce este un irigator dentar sau hidropulsor?

Un irigator dentar este un mic pistol de pulverizare orală care înlocuiește utilizarea aței dentare prin clătirea cu un jet continuu de apă sub presiune. Dispozitivul este foarte asemănător cu instrumentele găsite în cabinetul stomatologic; și dacă vă amintiți când ați fost la dentist pentru o curățare a dinților, probabil că acesta a folosit acest echipament.

Este evident că, pentru că sunt profesionale, sunt mai scumpe, în timp ce un irigator pentru uz casnic costă în general mai puțin, deși nu are aceeași putere, dar forța este suficientă pentru a curăța în profunzime, după cum aveți nevoie.

Referitor la cele de mai sus, irigatorul nu este altceva decât un mic aparat de sănătate dentară capabil să îndepărteze placa bacteriană și resturile de alimente dintre dinți printr-un jet de apă care îl direcționează în toată gura pentru o igienizare completă a cavității bucale.

Este, de asemenea, un instrument indispensabil pentru toate persoanele cu coroane, punți și mai ales cu implanturi dentare, deoarece curățarea acestora este foarte importantă, iar realizarea acestui proces previne eficient infecțiile sau alte boli orale.

Pe scurt, cu un irigator dentar vă puteți asigura că sistemul dvs. va dura mai mult timp cu o întreținere adecvată, precum și menținerea unei guri mai sănătoase și mai proaspete.

Este irigatorul dentar un dispozitiv eficient de curățare interdentară?

Pentru a răspunde simplu la această întrebare, trebuie spus că veți obține cu siguranță o curățare interdentară eficientă și chiar mai profundă decât periajul și folosirea aței dentare dacă folosiți un irigator oral pentru dinți. Cu toate acestea, afirmația mea nu este un simplu capriciu sau ceva care a apărut cu ușurință, ci mai degrabă un fapt real care a fost concluzionat după trei studii diferite privind utilizarea acestui instrument și care au concluzionat eficiența incontestabilă a acestui instrument pentru igiena orală.

Prima dintre aceste investigații, realizată în 2011, a evidențiat un progres remarcabil în utilizarea irigării în locul aței dentare în reducerea sângerării gingiilor. În timp ce în primele două săptămâni ambele elemente au avut rezultate similare, după încă două săptămâni, irigarea a prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește sângerarea gingivală și a fost de două ori mai eficientă decât folosirea aței dentare. Același studiu a arătat o diferență mică între un element și celălalt în ceea ce privește eliminarea biofilmului depus în stratul dentar.

Un alt studiu a comparat utilizarea irigării cu elemente precum periuța de dinți și ața dentară, în acest caz, rezultatele evidențiază eficiența jetului de până la 93% în reducerea sângerării orale și de până la 52% în reducerea gingivitei, chiar și cei care foloseau toate elementele descrise pentru igiena orală și-au îmbunătățit sângerarea și gingivita cu ajutorul irigării. În cazul îndepărtării biofilmului, această cercetare a evidențiat faptul că ambele grupuri au fost la fel de eficiente.

În cele din urmă, un al treilea studiu efectuat la adolescenți cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care urmau un tratament ortodontic cu utilizarea aparatului ortodontic permanent respectiv a comparat utilizarea irigării orale într-un grup cu un grup care folosea doar periuța de dinți și cu un grup care folosea periuța de dinți și ața dentară. La patru săptămâni, irigatorul a redus efectiv sângerarea cu 26% mai mult decât cei care s-au spălat pe dinți și au folosit ața dentară și cu 53% mai mult decât cei care s-au spălat doar pe dinți. Această cercetare a constatat, de asemenea, că, la patru săptămâni, irigatorul a eliminat de trei ori mai mult biofilm decât periajul și folosirea aței dentare și de cinci ori mai mult decât periajul singur.

Alte studii evidențiază că forța și presiunea produsă de floserul cu apă cu 1200 de impulsuri la 70 psi poate îndepărta semnificativ biofilmul de pe suprafața dinților, la această concluzie s-a ajuns în urma unui studiu realizat cu ajutorul microscopiei electronice cu scanare în care s-a observat că dinții tratați cu irigare au îndepărtat până la 99% din biofilmul care se forma pe dinți.

Irigator oral sau ață dentară: care este diferența?

La prima vedere și fără a face o investigație foarte amănunțită pot să vă spun de o diferență substanțială între irigator și ața dentară, care este instrumentul în sine. Deși ambele sunt dispozitive care contribuie la igiena dentară și ambele au scopul de a curăța dinții, de a elimina provocările alimentare, de a reduce placa bacteriană și de a combate respirația urât mirositoare, adevărul este că sunt două elemente complet diferite în ceea ce privește forma, caracteristicile și construcția lor.

  • În primul rând, trebuie spus că, așa cum sugerează și numele, ața dentară nu este nici mai mult nici mai puțin decât atât, o ață dentară. O fibră alcătuită din materiale și filamente speciale, care este capabilă să pătrundă între dinți pentru a îndepărta resturile alimentare și pentru a îndepărta placa bacteriană. Irigatorul, pe de altă parte, este un dispozitiv cu un vârf în general metalic care pulverizează un jet de dimensiuni microscopice la o viteză și o presiune specifice, în funcție de preferințele dumneavoastră și de caracteristicile dispozitivului, a cărui irigare ajunge în zonele dentare greu accesibile și este responsabil pentru ameliorarea sângerărilor, îndepărtarea resturilor alimentare, reducerea plăcii bacteriene și combaterea respirației urât mirositoare.
  • O altă diferență este că dispozitivul de curățare este semnificativ mai ieftin decât irigatorul. Cu toate acestea, este o chestiune de dezbatere. În timp ce ața dentară costă mai puțin, va trebui să cumpărați mai multe pachete pe an pentru igiena dumneavoastră și doar un singur irigator care vă va dura probabil mai mult de doi ani, în funcție de calitatea și durabilitatea dispozitivului, în acest timp câte pachete de ață dentară veți fi cumpărat pentru a vă menține igiena orală? Dacă vă gândiți cu atenție, este destul de relativ care dintre cele două este mai scump.
  • Irigatorul este mai puțin abraziv decât ața dentară, este posibil să provoace mai puțină sângerare și iritație la nivelul gingiilor atunci când îl utilizați.
  • Ața dentară este mai eficientă decât irigatorul în îndepărtarea plăcii bacteriene deoarece, atunci când este trecută între dinți, este alcătuită dintr-o fibră specială care răzuiește pereții dinților, curățând zona de bacterii și murdărie, în timp ce irigatorul poate doar să clătească zona la o anumită presiune și viteză.
  • Când vine vorba de eliminarea bacteriilor din buzunarele gingivale profunde, irigatorul este mai eficient decât folosirea aței dentare, deoarece buzunarele gingivale profunde sunt adesea dificil de accesat și adăpostesc adesea bacterii microscopice la care ața dentară nu poate ajunge nici într-un milion de ani, dar puterea microjetului irigatorului este capabilă să ajungă în aceste locuri și, cu o presiune adecvată, să elimine eficient bacteriile care se află în această zonă.
  • Deși irigatorul și ața dentară sunt potrivite pentru orice tip de persoană care dorește să aibă o igienă orală corespunzătoare, cei care au gingii sensibile sau poartă permanent aparate ortodontice sunt mai predispuși să folosească irigatorul din cauza disconfortului și a durerii care pot fi cauzate de trecerea aței dentare prin cavitățile dintre dinți, în primul caz, și din cauza dificultății de a trece ața dentară cu un set complet de aparate ortodontice pe dinți, în al doilea caz.

Diferite tipuri de irigatoare bucale

svg%3E

Pe piață veți găsi tot felul de pastă de dinți, ustensile și dispozitive care vă ajută la igiena orală, însă în cazul irigatoarelor sunt cunoscute doar două tipuri, acestea fiind:

Acest tip de irigatoare se plasează, așa cum îi spune și numele, pe tejgheaua sau blatul din baie și au un rezervor mare de apă care permite funcționarea sa corectă timp de mai mult de un minut. Acestea dispun de o gamă de setări de presiune și de control al debitului de apă. Acestea se conectează la o sursă de alimentare de la rețea și reprezintă cea mai potrivită alegere dacă este vorba de un aparat care va fi folosit de întreaga familie. Prețul acestora variază între 32 și 40 de euro.

Această versiune a irigatorului, după cum sugerează și numele, poate fi ușor de împachetat într-un bagaj și poate fi luată oriunde, adică este foarte portabilă și poate fi mutată dintr-un loc în altul. Prețul acestora variază între 12 și 35 de euro. În principiu, acestea sunt irigatoare cu baterii și pot fi dotate chiar și cu baterii reîncărcabile.

Acestea vin cu o bază mică pentru reîncărcare între sesiunile de curățare, nu sunt la fel de puternice ca irigatoarele de blat și au un rezervor mai mic care durează mai puțin de un minut. De obicei, acestea sunt folosite de o singură persoană, deoarece, teoretic, sunt mai mici.

Caracteristicile celor mai bune irigatoare orale

Aș putea să vă spun că irigatorul este un dispozitiv înzestrat cu o mare simplitate, însă, oricât de simplu ar părea sau ar fi în cele din urmă, există întotdeauna unele caracteristici la care este mai bine să acordați atenție pentru a avea dispozitivul potrivit, aici vă explicăm câteva dintre ele:

Această funcție vă va permite să încetiniți sau să opriți fluxul de apă care intră în gușă în timp ce reglați aparatul pe o anumită zonă a dinților.

Există o veche credință conform căreia persoanele cu dinți sensibili sunt mai sensibile la sunete, așa că este foarte probabil ca atunci când vine vorba de un aparat de igienă orală să vă doriți ceva care să nu fie atât de zgomotos. Ei bine, am vești pentru tine, majoritatea aparatelor de blat fac un pic de zgomot de fiecare dată când îl folosești, așa că dacă această calitate este importantă pentru tine te sfătuiesc să verifici mai întâi pe ambalaj înainte de a cumpăra dacă aparatul este cu adevărat silențios.

Majoritatea aparatelor de blat au rezervoare de apă de dimensiuni bune, suficiente pentru un minut sau mai mult de irigare, care este minimul recomandat pentru curățarea dentară. Rețineți că, cu cât rezervorul este mai mare, cu atât puteți iriga mai mult timp fără a avea nevoie de apă suplimentară.

Această calitate este deosebit de importantă dacă împărțiți irigatorul cu alți membri ai familiei, caz în care fiecare utilizator trebuie să definească printr-o culoare specifică vârful care va fi folosit pentru igiena orală. Distincția culorilor permite să se știe cu ușurință cărui membru al familiei aparține un anumit vârf.

Cu această funcție, dispozitivul dvs. poate fi utilizat la duș, ceea ce reprezintă o veste excelentă pentru acele persoane care profită de timpul petrecut la duș pentru a se spăla pe dinți și a efectua proceduri de igienă orală.

Ideea acestei funcții este că aveți acces la partea din spate a gurii sau la partea din spate a dinților. Cu acest tip de vârf, veți avea posibilitatea de a roti vârful în timp ce efectuați lucrări de irigare.

Unele dintre aceste dispozitive sunt programabile cu cronometre care activează o mini-alarmă după ce a trecut timpul programat pentru irigarea unui anumit dinte, indicând că este timpul să se treacă la celălalt dinte pentru a continua curățarea.

Cu această calitate puteți face un masaj bun al gingiilor, deoarece stimulează fluxul de apă care stimulează țesutul gingival, favorizând sănătatea acestei părți a gurii, precum și ameliorarea în caz de durere sau sângerare.

Dacă doriți să aveți acces la diferite zone ale gurii, această caracteristică este deosebit de importantă, dar nu toate irigatoarele o au. În cazul în care doriți o curățare specială în anumite zone, o varietate de vârfuri înseamnă, de asemenea, o varietate de jeturi în ceea ce privește dimensiunea, puterea și presiunea, care vor facilita atingerea celor mai întunecate locuri din gură. Așadar, căutați să vedeți dacă aparatul care vă interesează are unul sau mai multe vârfuri.

Presiunea apei este cea care acționează asupra acestor dispozitive pentru a curăța dinții, așa că, privită astfel, este o calitate foarte importantă. Dacă sunteți o persoană care preferă diferite niveluri de presiune și de curățare, atunci ar trebui să analizați cu atenție ce tip de irigator bucal este potrivit pentru dumneavoastră. Irigatoarele manuale, de exemplu, au de obicei doar două sau trei setări de presiune, în timp ce irigatoarele de blat pot avea până la 10 setări de presiune.

Tipuri de vârfuri

svg%3E

Veți găsi pe piață mai multe tipuri diferite de vârfuri pentru un irigator dentar, unele dispozitive vin chiar cu mai multe dintre ele, dar cele mai populare sunt:

Acestea sunt ideale pentru a ajuta la ameliorarea durerii cauzate de boala parodontală. Acestea au un capăt ușor ascuțit și sunt responsabile pentru a ajunge în buzunarele gingivale.

Vine cu o perie mică la capătul vârfului pentru a ajunge în zonele greu accesibile. Îndepărtează placa bacteriană și resturile alimentare.

Acest lucru vă permite să periați și să irigați în același timp. Unii oameni preferă acest soi pentru că economisesc timp.

Acesta este cel mai popular, tradițional și caracteristic tip de vârf care vine cu toate tipurile de irigatoare dentare.

Un vârf care generează suficientă presiune pentru a vă curăța limba este o idee excelentă pentru a îndepărta resturile care rămân în această parte a gurii și care contribuie la respirația urât mirositoare.

Curățați în jurul aparatelor ortodontice plasate permanent în gură, care sunt absolut susceptibile la înfundare și la murdărirea cu resturi de alimente, din cauza hardware-ului complex care le compune.

Sugestii pentru utilizarea unui irigator dentar

Înainte de a utiliza un irigator, trebuie să acordați atenție unei serii de sugestii care vor facilita utilizarea acestuia:

  • Nu îl porniți până când nu aveți vârful dispozitivului în gură.
  • Apa din rezervor trebuie să fie călduță pentru a evita șocurile asupra gingiilor sensibile și trebuie să conțină puțină apă de gură.
  • Setarea presiunii ar trebui să fie cât mai mică posibil pentru început și să crească progresiv.
  • Începeți cu dinții din spate și de acolo înainte, mai întâi pe dinții de jos și apoi pe cei de sus.
  • Țintiți fluxul între dinți și la nivelul gingiei.
  • Nu petreceți mai mult de un minut folosind irigatorul.

Pot irigatoarele să înlocuiască ața dentară?

Pur și simplu, răspunsul la această întrebare este da, deoarece atât ața dentară, cât și irigatorul au aceeași funcție, cu atât mai mult cu cât irigatoarele sunt prevăzute cu vârfuri speciale pentru a ajunge în acele locuri unde înainte ajungea doar ața dentară.

De fapt, persoanele cu gingii sensibile au trecut la utilizarea irigatorului ca substitut al aței dentare, însă, dacă aveți o sănătate orală bună, nu purtați aparat dentar și nu aveți boală parodontală, atunci este ideal să le folosiți pe amândouă.

Considerații atunci când cumpărați un irigator dentar

Există o serie de considerații care vă vor ajuta să înțelegeți avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre aceste dispozitive de igienă orală, aici le detaliem pe fiecare dintre ele:

Avantaje

  • În ceea ce privește avantajele folosirii aței dentare, putem spune că este mai ieftină, ajunge în cele mai greu accesibile colțuri ale dinților și este confecționată cu un filament special care răzuiește dinții eliminând bacteriile și controlând acumularea plăcii bacteriene.
  • În ceea ce privește irigatorul, vă putem spune că este o bună completare a igienei orale, masează gingiile, ameliorează sângerarea, este foarte potrivit pentru cei cu parodontopatie, gingii sensibile sau aparate ortodontice și, în plus, unele vin cu vârfuri care perie, curăță și ajung în locuri greu accesibile.

Dezavantaje

  • În ceea ce privește ața dentară, trebuie să spun ca dezavantaj că poate fi abrazivă, nepotrivită pentru cei care urmează tratamente ortodontice și tinde să provoace sângerări și să fie iritantă pentru cei cu gingii sensibile.
  • În ceea ce privește irigatorul, trebuie acceptat faptul că acesta nu este la fel de eficient asupra plăcii dentare și este, de asemenea, mai scump decât folosirea aței dentare.

Este irigatorul bucal util pentru dinți?

Pentru a răspunde simplu la această întrebare, este necesar să afirmăm în mod categoric că irigatorul este într-adevăr foarte util pentru a vă ajuta să mențineți o sănătate și o igienă orală corespunzătoare. Este un fapt că aceste dispozitive sunt de mare ajutor pentru cei care au dificultăți în folosirea aței dentare și pentru cei care nu pot folosi ața dentară din cauza gingiilor sensibile sau a aparatelor ortodontice care împiedică utilizarea lor, fiind, de asemenea, foarte potrivite pentru cei cu coroane și punți.

Utilizarea irigatorului este foarte benefică pentru a ajunge în locuri greu accesibile, precum și pentru a masa gingiile, reducând sângerarea și ameliorând simptomele gingivitei. Fiecare dintre aceste calități îl fac, fără îndoială, un aliat de nădejde pentru oameni în cruciada împotriva respirației urât mirositoare și a plăcii dentare.

Pentru a întări această afirmație, este, de asemenea, oportun să se remarce faptul că există suficiente cercetări și studii științifice care arată beneficiile enorme ale utilizării acestor dispozitive pentru igiena orală. Multe studii raportează progrese remarcabile în 4 săptămâni de utilizare sau chiar mai puțin, rezultând o eficiență de până la 99% în curățarea dinților.

Luând în considerare toate aceste detalii, utilitatea utilizării unui irigator în igiena dentară este clar stabilită.

Cum se utilizează un irigator dentar

Există o serie de noțiuni pe care trebuie să le urmați pentru a ști cum se utilizează un irigator dentar, vă explicăm pas cu pas:

  • Umpleți rezervorul cu apă călduță.
  • Dacă este necesar, selectați un vârf în funcție de utilizarea pe care o veți face.
  • Setați presiunea de irigare. Se recomandă să începeți cu cea mai mică setare și să progresați de acolo.
  • Deplasați aparatul peste zona care trebuie curățată și lăsați-l să acționeze în acea zonă suficient de mult timp pentru o curățare corespunzătoare.
  • Se recomandă să începeți cu dinții posteriori și să înaintați.
  • La un unghi de 90° față de suprafața de curățat, irigați dinții care urmează să fie curățați. Glisați de-a lungul marginii gingiei și, de asemenea, de-a lungul marginii dinților.
  • A se evita utilizarea pe răni deschise. Poate fi periculos.
  • Închideți ușor gura pentru a evita vărsarea în timpul utilizării.
  • Asigurați-vă că utilizați pe fiecare dinte din gură.
  • După ce procedura a fost finalizată, trebuie să opriți aparatul.
  • Dacă adăugați ața dentară și o periuță de dinți, veți obține, fără îndoială, o curățare mai profundă.

De unde să cumpărați un irigator dentar?

Dacă doriți să cumpărați un irigator dentar, puteți merge în multe locuri, de la farmaciile mari din apropierea casei dumneavoastră până la supermarketuri precum Carrefour, El Corte Inglés sau Alcampo.

În aceste locuri probabil că nu veți găsi toate modelele, de exemplu de la Oral B, dar le veți găsi pe Amazon, deoarece catalogul lor extins de produse include cele mai bune mărci cu un raport calitate-preț bun.

Întrebări frecvente

De câte ori pe zi trebuie să folosesc irigatorul dentar?

În general, ar trebui să folosiți irigatorul dentar cel puțin o dată pe zi pentru a menține o bună sănătate orală. Dar utilizarea sa va depinde și de starea actuală a dinților și a gingiilor dumneavoastră.

De exemplu, dacă aveți gingivită sau alte boli ale gingiilor, atunci este recomandat să folosiți irigatorul mai mult de o dată pe zi (între 2 și 3 ori), până când boala gingivală este depășită.

Același lucru este valabil și în cazul în care purtați aparate dentare, punți, implanturi, coroane sau orice alte dispozitive dentare. Acestea fac mai dificilă curățarea dinților, așa că este posibil să doriți să folosiți irigatorul dentar mai des.

Este dureros să folosiți un irigator dentar?

Dacă aveți un țesut dentar cariabil, este posibil să simțiți un oarecare disconfort atunci când începeți să utilizați pentru prima dată un irigator dentar. Cu toate acestea, rețineți că acest disconfort este temporar, iar pe măsură ce sănătatea dumneavoastră orală se îmbunătățește, la fel se va întâmpla și cu sănătatea dumneavoastră orală.

Totuși, dacă nu este cazul, nu vă faceți griji. Irigatorul dentar este delicat, moale, precis și mai eficient decât ața dentară, astfel încât, în unele cazuri, utilizarea sa poate fi preferată.

Ar trebui să folosesc irigatorul înainte sau după ce mă spăl pe dinți?

Momentul ideal pentru a folosi un irigator este înainte de a vă spăla pe dinți, deoarece va ajuta la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor care formează placa bacteriană. Ca urmare, periajul dinților va fi mai eficient după aceea.

Ca bonus, vă recomand să folosiți irigatorul seara, înainte de culcare, deoarece aceasta este perioada în care veți petrece cel mai mult timp fără să mâncați și să beți și, prin urmare, curățarea irigatorului va dura cel mai mult.

Cum pot curăța vârfurile irigatorului dentar?

Pentru a curăța vârfurile irigatorului, mai întâi scoateți-le din unitate prin apăsarea butonului de ejectare, apoi înmuiați-le într-un recipient care conține oțet alb sau peroxid de hidrogen timp de aproximativ 5 până la 7 minute, apoi clătiți vârfurile cu apă caldă și irigatorul dvs. este gata de a fi utilizat din nou.

Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, vârfurile pot da și ele semne de uzură, ceea ce le compromite eficiența, motiv pentru care se recomandă schimbarea lor la fiecare 3-6 luni.

Pacienții pot folosi apă de gură în irigatorul dentar?

De obicei, cel mai bine este să folosiți apă călduță sau ușor fierbinte. Apa singură s-a dovedit a fi foarte eficientă în studiile clinice. Cu toate acestea, unii utilizatori declară că preferă să folosească apă de gură sau clorhexidină cu irigatorul, care nu ar avea niciun efect contraproductiv.

De fapt, se poate adăuga puțină apă de gură la apa care urmează să fie folosită cu irigatorul pentru a da un gust răcoritor și plăcut apei, asigurând în același timp o curățare eficientă.

În aceste cazuri, dispozitivul de irigare trebuie clătit cu multă apă curentă atunci când se termină. De asemenea, este important de menționat că nu trebuie folosite uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, deoarece acestea vor deteriora dispozitivul.

Pot să folosesc ața dentară chiar dacă folosesc irigatorul?

Folosirea irigatorului și a aței dentare în același timp este recomandată de mulți dentiști. Deși irigatorul poate fi considerat uneori o opțiune mai bună decât ața dentară, asta nu înseamnă că nu le puteți folosi pe amândouă. Folosirea aței dentare favorizează îndepărtarea oricăror alimente sau bacterii dintre dinți, o zonă care este mai puțin accesibilă irigatorului dentar.

Prin urmare, se recomandă să folosiți mai întâi irigatorul dentar și, după ce vă spălați pe dinți, să finalizați igiena orală cu ață dentară pentru o eficiență maximă.