16 martie 2019

Sursa: www.armed-services.senate.gov, uawiew.org

 Pe 14 martie, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Seviciile Armate din Senatul Statelor Unite, șeful Statului Major Întrunit, general Joseph Dunford, a fost rugat să își clarifice poziția cu privire la dreptul Washingtonului de a lansa primul o lovitură nucleară.

 

"Mi se pare că politica noastră actuală (care permite un astfel de drept pentru apărare) complică procesul decizional al adversarului. Nu aș recomanda să luați o decizie care să ușureze acest proces", a declarat J. Dunford.

 

"Îmi pot imagina, de asemenea, mai multe situații în viitor, în care nu vrem ca președintele să aibă o astfel de oportunitate", a precizat acesta, adăugând că este pregătit să prezinte detalii într-o ședință închisă.

 

Pe timpul ședinței, J. Dunford a mai fost întrebat dacă este de acord cu opinia potrivit căreia Statele Unite dețin în prezent destule metode non-nucleare de descurajare a adversarilor, în special în domeniul spațiului cibernetic.

 

"Senatori, nu cred că oportunitățile din spațiul cibernetic pot înlocui potențialul nuclear. Trebuie să menținem o descurajare nucleară sigură, dar eficientă", a declarat generalul.

 

J. Dunford a mai declarat senatorilor că a lucrat în mai multe administrații și a participat de mai multe ori la dezbateri privind metodele eficiente de descurajare, iar de fiecare dată, fiecare administrație a concluzionat că actuala configurație a triadei nucleare (rachetele intercontinentale balistice - ICBM, submarinele și aviația strategică) face posibilă cea mai eficientă prevenire a unui război nuclear.

 

Potrivit Departamentului de Stat al Statelor Unite, în octombrie 2017 Statele Unite dispuneau de 660 de ICBM, rachete pe submarine și bombardiere strategice, iar Rusia deținea 501, în timp ce raprtul focoaselor nucleare era de 1.393 la 1.561.

 

 

 

 

 

 

 Joseph Dunford: Triada nucleară și lovitura preventivă rămân metodele eficiente de descurajare

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE