20 octombrie 2019

Sursa: ria.ru, iz.ru, remnmilitaryblog.com

  Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 20.10.2019, că jurnalul american Military Watch consideră că cea mai periculoasă navă de luptă a Forțelor Navale ale Federației Ruse este crucișătorul cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov, care va fi reintrodus în înzestrare în anul 2021.

 

Publicația evidențiază faptul că nava de luptă modernizată va fi echipată cu un arsenal impresionant de rachete de croazieră și cu un sistem avansat de apărare antiaeriană (versiunea sistemului S-400 adaptat pentru nave), noi sisteme de război electronic și complexele de rachete și artilerie antiaeriană Kortik și Redut.

 

Potrivit informațiilor deținute de publicația americană, principalul armament al crucișătorului va fi reprezentat de racheta Zircon. Aceasta va avea o viteză de aproximativ opt Mach și va putea distruge ținte la o distanță de până la 1.000 de kilometri. Astfel, va depăși racheta antinavă de bază a Forțelor Navale ale SUA, Harpoon.

 

“Capacitatea crucișătorului de a amenința ținte cheie ale adversarului cu rachete hipersonice, la distanțe extreme, îl transformă, probabil, în cea mai periculoasă navă de luptă a Forțelor Navale ale Federației Ruse”, scrie ziarul american.

 

Datorită propulsiei sale nucleare, crucișătorul Amiral Nakhimov va putea să lucreze pentru mult timp departe de granițele Federației Ruse.

 

Crucișătorul Amiral Nakhimov, Proiect 1144, clasa Orlan, s-a numit, până în 1992, Kalinin. Nava a fost construită, începând din 17 mai 1983, la Șantierul naval din Baltiysk și a fost lansată la apă pe 25 aprilie 1986. Pe 30 decembrie 1988 a fost introdusă în compunerea de luptă a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Pe 22 aprilie 1992, crucișătorul a primit denumirea Amiral Nakhimov.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În perioada 1973-1996, în Federația Rusă au fost construite patru crucișătoare Proiect 1144, clasa Orlan: Kirov, Amiral Lazarev, Amiral Nakhimov și Petru cel Mare. Acestea sunt singurele nave de suprafață din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse cu propulsie nucleară.

Crucișătorul Amiral Lazarev a fost introdus în dotarea Flotei din Oceanul Pacific, în timp ce restul navelor din cadrul proiectului au fost destinate Flotei de Nord.

În prezent, nu mai este operațională decât o singură navă, Petru cel Mare, aflată în compunerea Flotei de Nord, în timp ce o altă navă de acest tip, Amiral Nakhimov este supusă unui proces complex de reparații și modernizare.

Crucișătorul Amiral Nakhimov nu mai este operațional din anul 1999, când a fost transferat la Șantierul naval Sevmash din Severodvinsk pentru reparații. Lucrările efective au început însă abia în anul 2013 și se estimează că nava se va întoarce în compunerea Flotei de Nord în perioada 2021-2022.

Deși pare o navă uzată fizic și moral, care s-a aflat în serviciul de luptă aproximativ 10 ani și a stat în șantier mai mult de 20 de ani, crucișătorul va fi transformat într-o armă teribilă. Pe lângă propulsia nucleară, care îi asigură o autonomie de navigație impresionantă, acesta va dispune de cele mai moderne echipamente și armamente instalate pe navele de luptă rusești. În dotarea crucișătorului se vor afla 80 de instalații de lansare universale 3S14, care vor putea întrebuința toată gama de rachete moderne din Federația Rusă, respectiv Onyks, Kalibr și Zircon.

 

Jurnalul american Military Watch a indicat “cea mai periculoasă navă de luptă” a Federației Ruse

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE