Sursa: telegafi.com, rtklive.com

  Au trecut mai bine de cinci luni de când Kosovo a funcționat cu un guvern demisionar și trei luni de la alegerile anticipate și încă nu există un acord cu privire la noul guvern.
 
Partidele care s-au clasat pe primele două locuri la alegerile anticipate din 6 octombrie 2019, Mișcarea Vetevendosja și Liga Democrată din Kosovo, deși se întâlnesc și negociază, nu reușesc să cadă de acord cu împărțirea puterii.
 
Kosovo are o experiență îndelungată a proceselor pentru negocierea coalițiilor guvernamentale. Observatorii spun că țara se află într-un moment în care trebuie intensificate procesele pentru a evita prelungirea unui vid instituțional care ar putea avea consecințe asupra viitorului țării.
 
Skender Krasniqi reprezentant în Camera de Comerț din Kosovo a declarat că întârzierile în construirea instituțiilor afectează diverse aspecte, cum ar fi adoptarea bugetului pentru amul 2020.
 
"Din păcate, nu este prima dată, chiar și anul trecut, deși guvernul kosovar s-a format în septembrie 2018, bugetul a fost aprobat în luna februarie 2019, deci au existat aceleași probleme, deci nu este o noutate". 
 
În conformitate cu legile în vigoare, guvernul kosovar ar trebui să aprobe bugetul și să îl trimită în parlament până la 31 octombrie sau până la data limită permisă 31 decembrie.
 
Dacă acest lucru nu se întâmplă până la 31 decembrie, parlamentul poate autoriza cheltuirea a  doisprezecea părți din bugetul anului trecut. Dar această sumă poate fi cheltuită numai până la sfârșitul lunii februarie a anului viitor.
 
Expertul economic Naim Gashi a declarat că "este imposibil să decidem asupra bugetului fără a-l transmite Ministerului Finanțelor, guvernului kosovar, comisiilor parlamentare și plenului. Așadar, într-o situație în care avem o Adunare neconsolidată și un guvern neformat, atunci ne confruntăm cu riscul unei crize bugetare de la 1 martie anul viitor, în care există, astfel, riscul ca salariile să nu fie plătite sau ca instituțiile publice ale statului să nu funcționeze".
 
Conform cadrului pe termen mediu al cheltuielilor pe perioada 2020-2030, bugetul Kosovo pentru 2020 va fi de aproximativ 2,4 miliarde de euro, cu un milion de euro mai mult decât bugetul pe 2019.
 
Experții din domeniul economiei spun însă că este timpul să fie schimbat modul în care este împărțit. "Până la 80% din bugetul kosovar a fost cheltuit până acum pentru asfaltări, bunuri și servicii, salarii și scheme de asistență socială. Cred că noul guvern ar trebui să acorde importanță educației și sănătății, deoarece sunt cele două sectoare vitale în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare ale Kosovo, dar și întoarcerea speranței pentru tinerii noștri care pleacă în fiecare zi", a declarat Gashi.
 
"Kosovo nu are o strategie reală pentru dezvoltarea țării. Sperăm că, odată cu următorul guvern, multe probleme vor fi rezolvate și afacerile vor fi tratate mai bine decât au fost până acum. Prioritățile nu ar trebui să mai fie autostrăzile, ci ar trebui să fie cetățenii, afacerile, creșterea locurilor de muncă și bunăstarea, deoarece suntem o țară cu aproximativ 70% șomeri din populația aptă de muncă", a declarat Skender Krasniqi.
 
Comentariu: Ministrul apărării, Rrustem Berisha, a afirmat recent că bugetul care a fost alocat în 2019 pentru Forța de Securitate din Kosovo (FSK) s-a ridicat la 58 de milioane de euro și este prevăzut ca acesta să crească în fiecare an cu 5 milioane de euro.
Se preconizează că bugetul alocat FSK va fi de 61 de milioane de euro în 2020 și de 66 de milioane în 2021.
Mulțumim pentru încredere
23 decembrie 2019
Kosovo: Întârzierea formării noului guvern pune în pericol adoptarea bugetului pe anul 2020

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest