N. Iordan, sursa: rferl.org

  Kosovo nu va participa la reuniunea primilor miniștri ai grupului Vișegrad și ai țărilor din Balcanii de Vest, care va avea loc joi (12.09.2019) la Praga.

 

Purtătorul de cuvânt al guvernului kosovar, Donjeta Gashi, a declarat pentru Radio Europa Liberă că Kosovo se află într-un ciclu de alegeri anticipate și că angajamentele au făcut imposibilă participarea la summit a primului ministru, Ramush Haradinaj.
 
"Haradinaj consideră că summitul de la Vișegrad este un forum foarte important, care contribuie la procesele democratice, la cooperare și la cultivarea unor valori europene înalte și, prin urmare, Kosovo va continua să fie o parte integrantă și activă a acestuia", a spus Gashi.
 
Anterior, agenția de știri cehă CTK a relatat că autoritățile kosovare au anulat prezența la summit din cauza declarațiilor președintelui ceh Miloș Zeman la Belgrad.  Zeman a declarat că vrea să discute cu oficialii constituționali cehi posibilitatea ca țara sa să retragă recunoașterea Kosovo ca stat independent.  Gashi a menționat că Haradinaj a lăudat angajamentele cehe, în calitate de lider al grupului Vișegrad, în sprijinirea țărilor din Balcanii de Vest și în procesul de extindere a UE.
 
Grupul Vișegrad este format din Republica Cehă, Slovacia, Polonia și Ungaria.
 
Într-o postare pe Twitter, ministrul ceh de externe, Tomas Petricek,  a declarat că guvernul ceh nu își schimbă poziția asupra independenței kosovare.  Guvernul ceh, care este responsabil pentru politica externă, nu și-a schimbat poziția față de Kosovo sau alt stat din Balcanii de Vest. Vom susține în continuare dialogul dintre Serbia și Kosovo și calea lor către Uniunea Europeană ”, a scris ministrul ceh pe Twitter.
 
Pe de altă parte, președintele Senatului ceh, Jaroslav Kubera, a declarat că ideea președintelui de a retrage recunoașterea Kosovo nu este realistă.

 

Mulțumim pentru încredere
12 septembrie 2019
Kosovo nu va participa la reuniunea premierilor Grupului de la Vișegrad și Balcanilor de Vest

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest