N.Iordan, sursa: dw.com

Premierul interimar kosovar Albin Kurti a declarat (01.04.2020) că revocă tarifele de 100% impuse tuturor importurilor din Serbia, așteptând însă „reciprocitate'” din partea Belgradului.
 
Situația va fi examinată lunar până la 15 iunie, atunci când măsura ar putea fi reintrodusă, a precizat Kurti într-o conferință de presă.
 
Priștina susține că Serbia efectiv blochează importurile din Kosovo prin folosirea unor tehnici de hărțuire la punctele de trecere a frontierei.
 
Ambasada SUA la Priștina a avertizat că stabilirea reciprocității comerciale cu Serbia înăbușește propria economie a Kosovo.
 
"Statele Unite au fost clare că Kosovo ar trebui să ridice toate tarifele și să nu creeze noi bariere, deoarece aceste politici afectează oamenii din Kosovo și înăbușă propria economie a Kosovo. Noi rămânem opuși acțiunilor recente de punere în aplicare a măsurilor de reciprocitate împotriva fluxului de mărfuri din Serbia", s-a menționat într-un comunicat al ambasadei americane din Kosovo.
 
Ambasada sustine, de asemenea, că această măsură de reciprocitate va aduce probleme într-un moment în care trebuie dezvoltate condițiile necesare dialogului de succes.
 
"Aceste măsuri creează mai multe probleme într-un moment în care Statele Unite consideră că acordurile aeriene, feroviare și rutiere între cele două părți vor stimula dezvoltarea economică atunci când când vor fi implementate și vor crea condițiile necesare pentru un dialog de succes". 
 
Trimisul președintelui american în negocierile Kosovo-Serbia, Richard Grenell, a susținut declarația ambasadei SUA în Kosovo cu privire la anularea taxelor și stabilirea reciprocității.
 
În noiembrie 2018, fostul premier kosovar, Ramush Haradinaj, a impus sancțiuni Serbiei pentru a pedepsi astfel campania Belgradului de nerecunoaștere a Kosovo.
 
Decizia a fost atacată de Serbia, care a anunțat că nu va negocia nimic cu Kosovo atât timp cât tarifele respective sunt în vigoare. Uniunea Europeană și SUA au dezaprobat decizia autorităților de la Priștina.
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
01 aprilie 2020
Kosovo revocă tarifele de 100% impuse mărfurilor din Serbia

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest