N. Iordan, sursa: evropaelire.org

  În conformitate cu autorizațiile legale, ministrul Afacerilor Externe și Diasporei, Meliza Haradinaj - Stublla, și-a dat acordul ministrului afacerilor interne, Agim Veliu, pentru semnarea Acordului de cooperare între Kosovo și Europol.
 
Haradinaj - Stublla a declarat că semnarea acestui acord este un pas de mult așteptat și foarte important pentru oficializarea cooperării internaționale în consolidarea luptei împotriva criminalității transfrontaliere.
 
Cu acest acord, potrivit ministrului Afacerilor Externe, Kosovo va avea o formă nouă și mai activă de cooperare cu toate țările Uniunii Europene.
 
Ministrul Afacerilor Interne, Agim Veliu, care a semnat acest acord, a declarat că acesta va avansa și va consolida capacitățile Kosovo în lupta împotriva criminalității.
 
"Prin semnarea acestui contract de muncă, am consolidat și avansat activitatea în lupta împotriva crimei organizate, a terorismului și a altor forme de criminalitate", a spus Veliu.
 
Grupurile criminale nu recunosc granițele, a spus ministrul Veliu, adăugând că Kosovo a fost lipsită de informații în timp real, pentru a preveni aceste fenomene.
 
"Odată cu semnarea acestui acord, poliția și agențiile de aplicare a legii din Kosovo vor primi instrumentele necesare și indispensabile pentru a combate puternic criminalitatea transnațională", a declarat ministrul Veliu.
 
Veliu a anunțat că vor fi semnate și două memorandumuri de cooperare cu EUROPOL, ceea ce va permite implementarea acestui acord.
 
"Prin acest acord, Poliția din Kosovo este tratată în egală măsură ca poliția țărilor din regiune. În același timp, este de așteptat ca în curând agenții de poliție din Kosovo să fie trimiși la sediul EUROPOL din Haga".
 
Albania, Muntenegru, Serbia și Macedonia de Nord se numără printre țările care nu sunt membre ale UE, dar au ofițeri de legătură la EUROPOL.
 
Șeful Biroului UE din Pristina, Nataliya Apostolova, a declarat că acest acord crește nivelul de cooperare între blocul european și Kosovo.
 
Între timp, directorul Poliției kosovare, Rashit Qalaj, a declarat că Kosovo va avea acum oportunitatea de a schimba informații cu EUROPOL pe canale oficiale și de a face schimb de analize privind situația generală legată de criminalitate.
 
"Ceea ce este mai special este faptul că acest acord deschide calea pentru accesul nostru la canalele de comunicare sigure EUROPOL. Acest acord ne permite, de asemenea, să trimitem ofițeri de legătură la sediul EUROPOL. Prin acest acord, ne îndeplinim în continuare misiunea de a asigura statul de drept, de a preveni criminalitatea, de a proteja oamenii și proprietățile, nu numai în țările noastre, ci și la nivel regional, ci și de a contribui la securitate. la nivel european", a afirmat Qalaj.
 
Kosovo a fost ultima țară din Balcanii de Vest cu care EUROPOL nu a avut un acord de cooperare și, prin urmare, nu a avut posibilitatea de a face schimb de informații pentru a lupta împotriva criminalității organizate.
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
27 iulie 2020
Kosovo și EUROPOL au semnat un acord de cooperare pentru lupta împotriva crimei organizate

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest