12 martie 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

  Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.03.2019, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, la sfârșitul anului 2019, racheta hipersonică Zircon va fi lansată, pentru prima dată, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, Proiect 22350.

 

“La sfârșitul acestui an este planificată începerea testării rachetei de pe o platformă purtătoare navală, respectiv fregata Amiral Gorshkov din dotarea Flotei de Nord”, a precizat sursa.

 

După cum a anunțat pe 20 februarie președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul mesajului adresat Adunării Federale, noua rachetă hipersonică Zirkon are o bătaie de peste 1.000 de kilometri și poate să atingă o viteză de nouă Mach (peste 11.000 km/h). Șeful statului rus a precizat că racheta este capabilă să lovească atât ținte navale, cât și ținte terestre. De asemenea, președintele a menționat că întrebuințarea noii rachete se va face de pe navele și submarinele existente sau aflate în construcție dotate cu complexe Kalibr.

 

Ulterior, contraamiralul în retragere Vsevolod Khmyrov a declarat că navele de suprafață și submarinele dotate cu rachete Zircon vor putea ca, în cinci minute, să distrugă elemente cheie de conducere de pe teritoriul SUA ale rachetelor care ar putea fi dislocate în Europa.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, lansarea rachetei navale Zirkon se va face în poligoanele Flotei de Nord din Marea Barents, acolo unde au fost testate și rachetele complexului Kalibr.

Fregata Amiral Gorshkov este una dintre cele mai moderne nave de luptă din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse. Aceasta a fost introdusă în dotarea Flotei de Nord la jumătatea anului 2018 și dispune de 16 instalații de lansare a rachetelor de tip Oniks și Kalibr.

După introducere în înzestrare a noii rachete navale Zirkon aceasta va reprezenta o mare amenințare la adresa securității României. Din păcate, între țintele potențiale pentru aceasta se află și scutul antirachetă de la Deveselu. Specialiștii militari au menționat cinci ținte de pe teritoriul SUA, care reprezintă centre de conducere și de luare a deciziei, între care și Pentagonul, precum și două obiective ale scutului antirachetă dislocate în România și Polonia.

Lansarea noii rachete se poate face cu instalațiile de lansare universale ale complexelor de rachete Kalibr-NK și Kalibr-PL de la bordul navelor de suprafață și submarinelor.

Principalul avantaj al rachetei Zircon față de racheta Kalibr este reprezentat de viteza hipersonică a acesteia (nouă Mach), care face imposibilă interceptarea de către mijloacele actuale de apărare antiaeriană și antirachetă.

În dotarea Flotei ruse din Marea Neagră se află deja 12 platforme purtătoare de rachete Kalibr, șase nave de suprafață și șase submarine, urmând ca, în anul 2019, numărul acestora să crească la 15. Acestea vor fi capabile ca, la o singură salvă, să lanseze aproximativ 80 de rachete Kalibr sau Zircon.

 

La sfârșitul anului 2019, racheta hipersonică rusească Zircon va fi lansată de pe fregata Am. Gorshkov

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE