17 aprilie 2019

N.Iordan, sursa: telegrafi.com

 Cotidianul austriac "Der Standard" a relatat (17.04.2019) că, la Summitul Balcanilor de Vest (29.04.2019/Berlin), cancelarul german, Angela Merkel, va propune un statut special pentru nordul Kosovo.

 

"Der Standard" a precizat, citând surse diplomatice, că scopul summitului de la Berlin este acela "de a îngropa planul de schimburi de teritorii pe criterii etnice".

 

La summit, vor participa toți liderii regionali, inclusiv premierii Sloveniei și Croației, ca și presedinții Serbiei și Kosovo,  Aleksandar Vuçiq respectiv Hashim Thaçi.

 

În vara anului 2018, s-a vehiculat intens ideea unui schimb de teritorii în nordul Kosovo și în Sudul Serbiei, concept susținut de șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, comisarul UE, Johannes Hahn, consilierul american pe probleme de securitate, John Bolton, Austria și Ungaria - un concept ce este diametral opus politicii Balcanilor de Vest de până azi.

 

Cancelarul german dorește să promoveze ideea statutului special pentru nordul Kosovo, care a stat la baza creării Asociației municipalităților sârbe și asupra căreia cele două părți au căzut de acord (2013) la Bruxelles, dar care până acum nu a fost implementată.

 

Cotidianul austriac a subliniat că ideea unui astfel de schimb a provocat teamă în rândul sârbilor din Kosovo. Pe de altă parte, SUA s-au distanțat în prezent,de această sugestie deoarece americanii și-au data seama că acest lucru va aduce probleme legale și de securitate și că fezabilitatea este discutabilă.

 

"Der Standard" consideră că este mai important "un acord bun" între Serbia și Kosovo, decât o ințelegere rapidă.

 

Franța, de asemenea, este de părere că prima prioritate a Balcanilor este instaurarea și mai mult a statului de drept.

 

Scopul acordului dintre Kosovo și Serbia este de a normaliza relațiile dintre cele două state ca precondiție pentru a adera în UE.

 

Albert Rohan, co-autor al planului Ahtisaari, care constituie baza constituțională a Kosovo, a afirmat că, "dacă planul Ahtisaari va fi distrus dintr-un schimb teritorial, toate drepturile minorităților și cadrul general vor fi puse la îndoială".

 

 

 

 

 

La Summitul Balcanilor de Vest, Angela Merkel va propune un statut special pentru nordul Kosovo


Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE