14 februarie 2020

S. Onofre

 Turcia este un adversar istoric al Rusiei, înțelegerile reciproce, acordurile sau chiar legăturile aliate dintre Ankara și Moscova au avut întotdeauna un caracter temporar. Respectând regula, la un an după întâlnirea de la Soci (14 februarie 2019) dintre liderii Rusiei, Turciei și Iranului, având ca temă Siria, buna înțelegere și prietenia lasă loc unui conflict direct între Moscova și Ankara, care a atins cota paroxismului.

 

Declarațiile din ultimele zile, venite din ambele părți, arată că situația actuală între cele două state a depășit orice așteptări, în sensul rău al lucrurilor.

 

După ce, Turcia a pierdut în ultima săptămână, în două atacuri, 14 militari și trei civili, declarațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, au devenit tot mai dure, criticând jocul dublu făcut de Rusia, care se declară parte în negocieri, dar sprijină Siria în lupta de recucerire a controlului asupra întregului teritoriu sirian.

 

Moscova, care a aplicat regula capului plecat, văzându-și de treabă în Siria, a avut cea mai explicită poziție referitoare la actuala opinie în ceea ce privește atitudinea sa oficială față de Ankara. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, făcând referire la acuzațiile turce legate de tensiunile din Idlib - Siria, a declarat (14.02.2020) că „Turcia nu a fost invitată în Siria, așa că a fost lovită. Atacul este normal, este firesc să fi atacat pe teritoriul unei țări în care nu ești invitat“.

 

Creșterea tensiunilor dintre Rusia și Turcia a condus, în ultimele zile, inclusiv la sporirea sentimentului anti-rus în Turcia. Reprezentantul ambasadei ruse la Ankara, Irina Kasimova, a declarat că ambasadorul Alexei Gerkov se confruntă cu o creștere a postărilor anti-ruse pe rețelele de socializare turce, adăugând că acesta a primit inclusiv amenințări pe fondul creșterii tensiunilor din nord-vestul Siriei. Purtătorul de cuvânt a menționat că, deși amenințările pe rețelele de socializare nu au probabilitatea materializării în acțiuni concrete, totuși, au fost luate măsuri necesare consolidării securității ambasadei.

 

Între timp, miniștrii de externe rus și turc, Sergey Lavrov și Mevlut Cavusoglu, urmează să se întâlnească duminică (16.02.2020) la München, pe marginea Conferinței anuale de securitate, pentru a discuta despre escaladarea luptelor în Siria.

 

Este posibil ca dislocările de forțe și amenințările la care apelează Erdogan și conducerea politico-militară de la Ankara să reprezinte, în final, o încercare de a-și menține credibilitatea în fața poporului, conștient fiind că nu poate face nimic în fața deciziei lui Putin de a susține regimul de la Damasc în încercarea de eliberare totală a teritoriului sirian.

 

Această concluzie este dată și de faptul că astăzi (14.02.2020) forțele regimului Bashar al-Assad au recucerit Baza 46 (12 kilometri vest de Alep), locație din care forțele turce s-au retras pe 13.02.2020 fără să se opună acțiunilor siriene.

 

Imagine cu caracter simbolic
La un an de la întâlnirea de la Soci, relațiile ruso-turce cunosc un declin în dosarul sirian

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE