Lampa de acvariu

mejor-lampara-de-acuario

Dacă ești un pasionat al lumii acvatice și al speciilor de pești și vrei să ai câțiva într-o varietate de iazuri de casă , trebuie să te asiguri că îți vei asigura condițiile potrivite, pentru asta trebuie să ai la îndemână cea mai bună lampă de acvariu de pe piață.

Așadar, pentru a avea un acvariu de casă bine întreținut, ar trebui mai întâi să măsurați dimensiunea, să vă decideți asupra anumitor tipuri de iluminat, și să faceți un test pentru a vedea de ce aveți nevoie, dacă aveți nevoie de lămpi mici sau becuri lungi, de exemplu.

Ar trebui să verificați, de asemenea, dacă doriți acea elegantă lumină neagră pentru acvariile de pești, care se mai numește și UV, sau dacă preferați un sistem de montare cu ventuză, clemă sau orice alt mecanism de instalare.

Este important să știți dacă specia dvs. este un pește luminos, cum ar fi așa-numitul pește bec sau dacă preferă zonele mai întunecate, dacă preferați un mediu marin, dacă va fi de apă dulce și dacă preferați lumina albă sau galbenă. După cum veți vedea, cumpărarea unui acvariu nu este floare la ureche, dar noi vă vom ajuta să faceți cea mai bună selecție.

Cel mai important lucru este să faceți o comparație între cele tuburi fluorescente disponibile, să determinați prețul, calitățile, avantajele și dezavantajele și, de asemenea, să verificați de câți lumeni pe litru veți avea nevoie pentru a vă ilumina acvariul. O lampă pentru un acvariu de 20 de litri nu este același lucru cu o lampă pentru un acvariu de peste 40 de litri

Cu aceste informații organizate, veți putea face o selecție mai precisă pentru nevoile dvs. și care să aibă și un preț scăzut.

 

Cele mai bune lămpi de acvariu

Care este cea mai bună lampă de acvariu?

Dacă încă nu știți ce să cumpărați, puteți verifica recenziile utilizatorilor și, deși marca nu este atât de importantă, poate că vă poate lămuri cu privire la ceea ce aveți nevoie.

Am vrut să vă dăm o mână de ajutor și iată ghidul nostru pentru ceea ce considerăm a fi cele mai bune lămpi de acvariu.

Iată cele mai bune lămpi de acvariu:

1. Lampă de acvariu Deckey

Economizor de energie

Acest afișaj cu LED-uri este potrivit pentru acvarii de mai puțin de 120 de centimetri. Este un produs de bună calitate, ecologic și de economisire a energiei. Este prevăzut cu 120 nano becuri albe și 24 de becuri albastre.

Cei care o au deja susțin că este un aliat pentru creșterea plantelor în acvarii de până la 200 de litri. Este scump, dar utilizatorii spun că este o investiție excelentă.

2. Lampă de acvariu, lămpi pentru acvariu și iaz Amzdeal

Favorizează creșterea plantelor

Cu un spectacol de culori bazat pe lumini albe și albastre, aceste lămpi cu LED-uri cu 500 de lumeni, sunt eficiente din punct de vedere energetic și au un design elegant și foarte estetic.

Dotată cu o putere de 11 wați, această lampă oferă o viziune nocturnă excelentă și dezvoltă o bună lumină actinică care favorizează creșterea plantelor cu ajutorul unui bun germicid.

Este un produs economic , ușor de instalat și cu performanțe bune. Ocupă puțin spațiu.

3. Lampă cu LED Sodial pentru acvariu

Protejează mediul înconjurător

417VtXLtrGL

Vezi pretul Emag

Această lampă este cel mai ieftin model . Este un tub de lumină albă , ideal pentru iluminarea acvariilor de 15 litri , oferind o lumină rece, dar intensă, care vă va oferi un spectacol de lumină frumos în acvariu, cu atât mai mult dacă aveți un acvariu roz .

Se instalează cu ajutorul unui sistem de ventuze și poate fi plasat pe capacul al rezervorului sau poate fi atașat cu ajutorul altor mecanisme. Este potrivit pentru plante simple.

4. Lampă de acvariu SIMBR

Simplu și ușor de instalat

Cu un sistem de consum redus care nu produce poluare, această lampă este potrivită pentru iazurile cu dimensiuni mai mici de un metru, mai exact pentru cele care măsoară între 30 și 50 cm. Are un design cu tijă telescopică și oferă o lumină strălucitoare de vedere pe timp de noapte.

Abajurul de fluorescent de la acest producător are 300 de lumeni, este fabricat din plastic PVC și are o putere de 6 wați. Este puțin costisitor și foarte ușor.

5. Lampă de acvariu Itian LED

Două niveluri de lumină și culoare

51ChzIJ6+nL

Vezi pretul Emag

Proiectată cu o sursă de alimentare specializată, această lampă vă va ajuta să creșteți tot ceea ce ați plantat în iaz.

Există 72 de lumini cu două niveluri de lumină și este potrivit pentru acvarii mai mici de 90 cm și cu o putere mai mare de 5w. Suficient pentru un acvariu de 50 de litri.

Este accesibil și, conform feedback-ului de la cei care l-au achiziționat deja, este un produs performant și eficient din punct de vedere energetic.

 

Care este iluminarea acvariului?

mejor-lampara-de-acuario

După cum sugerează și numele, iluminatul pentru acvariu este iluminatul pe care îl veți vedea în interiorul acvariilor pentru a ilumina acvariul. Acvariile, deseori diferite unele de altele, necesită un iluminat specializat în funcție de caracteristicile lor, ceea ce le va permite să susțină procesele de fotosinteză ale unor specii din apă. Veți vedea iluminarea acvariului pentru diferite tipuri de apă, aici vă explicăm în detaliu în ce constă fiecare dintre ele:

- Apă dulce: Acestea utilizează becuri fluorescente compacte de înaltă densitate. Acestea oferă o sursă de lumină mult mai puternică, care stimulează creșterea plantelor, însă dezavantajul este că tind să consume mai multă energie electrică decât luminile convenționale și generează mult mai multă căldură.

- Salmastru: Este similar cu iluminatul folosit pentru apa dulce, însă acvariile cu apă salmastră includ de obicei becuri cu infraroșu sau UBV, uneori fie unul, fie celălalt, dar există și cazuri în care sunt incluse ambele tipuri, ideea este că acest tip de iluminat oferă o anumită protecție pentru o parte din fauna pe care o veți găsi în acvariu, cum este cazul broaștelor țestoase.

- Marine: În cazul acvariilor marine, iluminatul este utilizat în scopul exclusiv de a alunga întunericul. Ideea acestui tip de lumină este de a avea o vizualizare optimă a peștilor din acvariu și a speciilor care se găsesc acolo. În acest caz, lumina are un scop pur estetic, motiv pentru care este, de asemenea, de obicei, de o intensitate mai mică decât cea utilizată în alte tipuri de acvarii, deoarece, în acest caz, scopul este mai degrabă de a limita creșterea algelor.

Ce este iluminatul actinic?

Este un tip de iluminat care generează beneficii de fotosinteză pentru unele specii de nevertebrate, ceea ce reprezintă probabil principala sa funcție. În timp ce unii adaugă că este o lumină estetică plăcută care completează lumina naturală, experți mai experimentați, deși recunosc această calitate, o resping ca fiind nesemnificativă și se concentrează pe proprietățile benefice ale luminii actinice în acvariu.

Trebuie să știți că acvariul trebuie să fie ținut cu un iluminat care să asigure o temperatură capabilă să mențină în viață diferitele specii acvatice din el, unele chiar au nevoie de o temperatură asemănătoare cu cea a apelor în care au fost colectate, deci acest tip de iluminat favorizează aceste condiții.

De obicei, actinicele emit mai degrabă spectre de lumină albăstruie, foarte benefice în acvarii marine sau de apă sărată, unde creșterea algelor și a coralilor este esențială. În rezervoarele de apă dulce sau în acvarii, această lumină, deși utilă, are mai degrabă considerente vizuale și, în aceste cazuri, trebuie aproape întotdeauna însoțită de alte tipuri de iluminat pentru a face din acvariu o zonă cu o temperatură adecvată.

Iluminatul nu este doar pentru pești

Există multe tipuri de iluminat pentru acvarii, dar dacă sunteți începător trebuie să vă amintiți că iluminatul nu este strict necesar pentru pești sau pentru a încălzi apa, ci mai degrabă pentru a ajuta fotosinteza speciilor de plante din acvariu.

Dacă doriți să încălziți iazul, încălzitorul este suficient, dar lumina este mai benefică, de exemplu, pentru alge și corali decât pentru pești. Așadar, înainte de a vă decide, trebuie să știți clar care este dimensiunea și tipul acvariului dumneavoastră, astfel încât, cu aceste date specifice, să puteți selecta iluminarea potrivită. Trebuie să vă amintiți că fiecare iluminat are avantajele și punctele sale forte, trebuie doar să știți care este cel potrivit.

Iluminat pentru acvariu T5

Acest tip de iluminat oferă o temperatură scăzută și este ieftin. Este, de asemenea, bun pentru corali, dar are dezavantajul că utilizează mult voltaj și nu funcționează la fel de bine în acvariile adânci. Acestea trebuie înlocuite cel puțin o dată pe an, sunt fluorescente și tubulare, iar versiunea standard are un diametru de aproximativ 5/8 de inch. Versiunea standard de 65 de lumeni este capabilă să atingă o adâncime de până la 20 de centimetri.

Are tendința de a avea un randament mai mare, ceea ce poate fi problematic, dar puteți rezolva această problemă dacă plătiți pentru randamente standardizate, odată cu progresele tehnologice acest tip de iluminat este înlocuit de altele mai moderne.

Alte tipuri de iluminat fluorescent pentru acvariu

Unele acvarii, datorită naturii și condiției lor, necesită doar un iluminat fluorescent cu putere standard fără pretenții majore, acest lucru, desigur, va depinde de tipul de acvariu pe care îl aveți și de adâncime.

Veți vedea că becurile fluorescente au lungimi cuprinse între 18 și 72 de inci și, pe măsură ce becul devine mai lung, acesta produce mai multă putere, ceea ce poate fi benefic pentru anumite tipuri și dimensiuni de acvarii. Un bec fluorescent tipic este de patru până la șase ori mai economic decât un bec cu incandescență convențional, deoarece pune în funcțiune lumina ultravioletă invizibilă. În acest context, veți găsi și alte tipuri de iluminat fluorescent care vor fi benefice pentru anumite tipuri de acvarii, unele dintre ele fiind explicate aici:

- T-12: Sunt ieftine și disponibile pe scară largă, de obicei sunt livrate împreună cu acvariile, însă nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Acestea sunt cele mai late fluorescente, având o lățime de până la 1,5 inch.

- T-8: Una dintre cele mai recent utilizate opțiuni, este puțin mai eficientă din punct de vedere energetic decât becul T-12. Are o lățime de aproximativ 2,5 cm, iar versiunea sa de 48 de inci utilizează 32 de wați.

- T-2: Acestea sunt adesea folosite pentru a suplimenta luminile cu LED-uri, deoarece folosesc adesea mai puțini wați pentru a produce energia de care au nevoie coralii și algele. Acestea sunt foarte mici, măsurând 0,276 inci în diametru și produc aproximativ 950 de lumeni, ideale pentru acvarii cu alge la mai puțin de 18 inci adâncime.

- Becuri VHO: Cunoscute ca fiind becuri VHO (Very High Output), veți constata că acestea trebuie înlocuite frecvent, cel puțin de trei ori pe an, deoarece se ard, se încălzesc și se degradează mai repede decât alte tipuri de becuri. Acesta este capabil să producă de două ori mai mulți lumeni decât un bec fluorescent convențional și, evident, trimite mai mult curent la bec.

- CFL: Denumită și lampă fluorescentă compactă, este foarte economică și ieftină, ideală pentru acvariile de apă dulce în care aveți câteva plante, are aceeași eficiență energetică ca un bec T-5 și vine în furci drepte cu aranjament de pini pătrați.

- SHO: Cunoscute sub numele de becuri cu randament foarte ridicat, acestea sunt ideale pentru acvariile de recif, deoarece vă vor oferi un spectru complet de lumină. Nu sunt ieftine, dar sunt ușor de instalat, iar peștișorii dvs. vă vor mulțumi pentru asta. Acestea își maximizează eficiența atunci când sunt utilizate împreună cu reflectoare.

Iluminat cu halogenuri metalice (MH)

Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni adecvate pentru acvariile de recif, ați ajuns la locul potrivit. Datorită ratei de penetrare și a adâncimii lor, aceste lumini sunt ideale pentru acvarii de corali și chiar pentru vivariile hidroponice.

Adesea vândut cu o bază Mogul care se înșurubează și este disponibil într-un spectru de culori și o putere la alegere pentru a oferi un aspect de școală veche, dar este disponibil și cu iodură de cuarț, care are un spectru de culori mai curat, produce mai puțină căldură și durează mai mult decât cel cu șuruburi.

Iluminarea cu LED-uri

Deși este evident că este o tehnologie costisitoare, corpurile de iluminat cu LED-uri (Light Emitting Diode) au devenit un aliat de nădejde pentru acvarii, deoarece au o tehnologie cu semiconductori care este mai eficientă din punct de vedere energetic; acestea emit lumina într-o direcție specifică și, prin urmare, nu veți irosi lumeni.

Nu proiectează căldură în apă și poate dura până la 50.000 de ore. Este cu siguranță o opțiune de luat în considerare dacă aveți în vedere condițiile acvariului dumneavoastră.

Alegerea sursei de lumină potrivite

În trecut se putea stabili puterea unui bec după puterea acestuia, însă aceste comparații sunt acum scoase din uz, în mare parte din cauza diferențelor palpabile care există între becurile fluorescente convenționale și cele cu LED-uri, care sunt foarte diferite din acest punct de vedere, așa că în trecut era ușor să se verifice puterea de pe ambalaj, însă acum este ideal să se verifice cantitatea de lumeni produsă de sursa de lumină respectivă.

Din acest punct de vedere, experții recomandă în mod evident o anumită cantitate de lumeni pe litru de apă, astfel încât să puteți alege ceea ce este potrivit pentru plantele și speciile de pești. De exemplu, 20 de lumeni care corespund unui tub T5 de 0,5 wați pe litru, 40 de lumeni care corespund unui T5 de aproximativ 1 watt pe litru, vă vor da o idee despre câți lumeni veți avea nevoie în funcție de adâncimea acvariului dumneavoastră.

Cât de multă lumină este suficientă?

Lumina de care veți avea nevoie pentru acvariul dumneavoastră va depinde de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt dimensiunea acvariului, tipul de apă, speciile de pești și dacă aveți sau nu plante marine. Dacă ați ales plante simple, vă puteți rezolva problemele cu becuri de 0,25 până la 0,5 wați pe litru sau, cu alte cuvinte, cu becuri de 10-20 de lumeni.

În cazul în care plantele dvs. sunt puțin mai mari sau în cantități mai mari, se recomandă să folosiți între 20 și 40 de lumeni pe litru sau o putere de 0,5 până la 1 watt pe litru. Plantele mai complexe necesită mai mult de 40 de lumeni (1 watt) pe litru. De asemenea, puteți îmbunătăți ușor și ieftin temperatura de iluminare a acvariului dvs. folosind un reflector sau asigurându-vă că temperatura lămpii nu este prea ridicată, în special în timpul verii.

Ar trebui să nu uitați să folosiți reflectoare pe lampa dumneavoastră

Potrivit experților, un reflector bun vă poate oferi o utilizare de până la 4 ori mai bună a luminii, având în vedere ceea ce oferă producătorii produsului. Uneori, kiturile de iluminat nu le includ, însă nu va fi atât de costisitor să le cumpărați separat și să le includeți în sistemul de iluminat al acvariului dumneavoastră.

Cantitatea de lumină

Acest aspect depinde de dimensiunea acvariului, de plantele care cresc în el și de speciile de pești pe care le-ați plasat în el. Cantitatea de lumină scade considerabil odată cu distanța de la sursa de lumină până la baza acvariului și de la centru până la colțuri.

La lumina zilei, această distanță nu înseamnă nimic, deoarece distanța până la soare este enormă. Dar, față de sursa de lumină artificială, distanța este mult mai mică și, prin urmare, esențială pentru cantitatea de lumină pe care o primesc plantele. Cu privire la acest aspect specific, veți vedea că plantele cele mai pretențioase la lumină pot fi întotdeauna plasate în mod avantajos în centrul acvariului, de preferință ridicate spre lumină, în timp ce cele mai simple cresc foarte bine pe margini.

Cum se aleg luminile cu LED pentru acvarii

Nu toate corpurile de iluminat sunt potrivite pentru anumite tipuri de acvarii, așa că, atunci când cumpărați, ar trebui să vă fie clare aceste informații, astfel încât să alegeți exact ceea ce aveți nevoie. În cazul luminilor LED, există o serie de considerente de care ar trebui să țineți cont înainte de a le cumpăra. De aceea, atunci când faceți alegerea, este esențial să țineți cont de aceste considerente:

- Dimensiunea acvariului: În funcție de dimensiunea iazului dumneavoastră, tipul de iluminare și cantitatea vor varia, acesta este un factor pe care va trebui să îl luați în considerare, mai ales dacă doriți să găsiți soluția potrivită pentru nevoile dumneavoastră. Cu cât acvariul este mai mare, cu atât mai multă lumină va fi necesară, caz în care se recomandă corpuri de iluminat cu LED de dimensiuni mari și intensitate generalizată. În cazul acvariilor mai mici, cerințele sunt mai mici, așa că trebuie să țineți cont de aceste detalii.

- Tipul de plante din acvariu: Tipul de plante pe care le aveți în acvariu este un factor foarte important de luat în considerare atunci când alegeți iluminarea cu LED-uri. Dacă plantele și coralii dumneavoastră se află într-o perioadă de creștere, veți avea nevoie de un anumit nivel de intensitate luminoasă, care variază în funcție de etapele ciclului de viață al plantelor sau al speciilor. Dacă aveți diferite tipuri de plante, este evident că veți avea nevoie de cerințe diferite de lumină și veți găsi, fără îndoială, sisteme LED diferite pentru fiecare dintre ele.

- Intensitatea și spectrul de lumină: Intensitatea și spectrul de culori pe care le alegeți pentru acvariul dvs. trebuie să fie proporționale cu speciile de plante și pești pe care le aveți în acvariu, precum și cu dimensiunea iazului. În acest sens, atunci când navigați veți vedea o mare varietate, ceea ce va fi foarte util dacă aveți nevoie să optimizați iluminatul pentru o varietate de specii de plante în creștere sau, în cazul coralilor, pentru condițiile lor specifice de viață.

- Caracteristici și buget: Pe piață veți găsi o gamă foarte largă de lămpi cu LED-uri cu prețuri absolut variabile, astfel încât veți găsi cu siguranță ceva care să se potrivească bugetului dumneavoastră. Le puteți cumpăra pe cele mai elaborate și mai scumpe, dar realitatea este că, dacă priviți lucrurile cu obiectivitate, nu va trebui să cheltuiți o grămadă de bani pe lucruri de care nu aveți nevoie, cum ar fi clopote și fluiere inutile. Puteți găsi lumini foarte accesibile, foarte eficiente și funcționale pentru acvariul dumneavoastră.

- Calitate: Știm că nu vă place să cumpărați un produs de slabă calitate și are sens. Cine va plăti cu plăcere pentru ceva mediocru? De aceea, ar trebui să țineți cont de câteva standarde de calitate care vă vor ajuta să luați decizia corectă. Deci, atunci când cumpărați, ar trebui să țineți cont de următoarele atribute care vă vor permite să măsurați calitatea produsului:

  • Nivelul de impermeabilizare.
  • Soliditatea și rezistența suporturilor.
  • Este necesar să verificați și să vă asigurați că sistemul LED este potrivit pentru tipul dumneavoastră de acvariu. Așadar, trebuie să știți mai întâi dacă iazul dumneavoastră este de apă dulce sau de apă sărată, astfel încât să alegeți unul a cărui calitate să fie în conformitate cu această cerință.
  • Cadru robust al sistemului de iluminat.
  • Transparența lentilei, de care depinde transmiterea luminii în acvariu.
  • Materialul lentilelor.

- Garanție: Unul dintre avantajele iluminatului cu LED-uri este că durata de viață a acestor lumini este foarte lungă și bună, ceea ce va face ca investiția să merite și vă va economisi câțiva euro pe un produs care va dura mai mult decât un bec pe care trebuie să-l schimbați la fiecare perioadă scurtă de timp. Luminile LED standard tind să aibă o durată de viață minimă de 50.000 de ore. Dincolo de asta, ar trebui să vă uitați la ceea ce oferă producătorul în caz de defecțiune. Majoritatea producătorilor de LED-uri nu oferă produselor lor o garanție mai mică de 2 sau 3 ani în cazul în care unul dintre ele este defect.

- Sistemul de răcire: Este important să acordați o atenție deosebită acestui factor, deoarece durata de viață a afișajului dvs. luminos va depinde în mare măsură de nivelurile de temperatură la care este expus. În acest caz, trebuie să vă asigurați că aparatul de iluminat ales are un sistem de răcire eficient pentru a asigura o eliminare optimă a căldurii, în special în cazul aparatelor de iluminat cu putere mare.

- Adaptare: Este foarte important de reținut că tehnologia de iluminat cu LED-uri este în continuă inovație și își schimbă mereu standardele pentru creații noi și de ultimă oră, de aceea, înainte de a cumpăra orice lampă, trebuie să vă asigurați că sistemul dumneavoastră cu LED-uri poate fi compatibil cu acestea.

- Control: Cel mai bine este să căutați abajururi și becuri care sunt ușor de controlat și care au un temporizator care vă permite să le programați într-un mod simplu. Acest lucru este recomandat, deoarece atunci când alegeți un abajur veți avea mai multe opțiuni de control, iar optarea pentru cea mai complexă poate fi întotdeauna o adevărată bătaie de cap, indiferent cât de atractiv este rezultatul. Controalele simple vă pot oferi rezultate foarte bune fără prea multe complicații.