29 octombrie 2019

Sursa: armyinform.com.ua

 În perioada 30-31 octombrie, lideri ai NATO, printre care secretarul general Jens Stoltenberg și adjunctul acestuia, Mircea Geoană, vor efectua o vizită oficială în Kiev și în portul Odesa, din Ucraina.

 

Temele discuțiilor cuprind aspecte referitoare la starea procesului de reformă militară și în ​​sectorul de apărare în general, respecarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, respectarea drepturilor poporului tătar din Crimeea, egalitatea între sexe în sectorul securității și apărării.

 

Vizita va începe pe 30 octombrie în Odesa, unde comisia NATO va întâlni Gruparea navală permanentă a NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2) care a ajuns pe 29 octombrie în portul ucrainean. Jens Stoltenberg se va întâlni cu conducerea Forțelor Navale Ucrainene și se va adresa cadeților Academiei Navale din Odesa.

 

În capitala Ucrainei, Jens Stoltenberg împreună cu Volodymyr Zelensky vor prezida reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, după care secretarul general al NATO se va adresa Radei Supreme (Parlamentului) din Ucraina. Ulterior, secretarul general și reprezentanții permanenți ai Alianței Nord-Atlantice se vor întâlni cu președintele Radei Supreme, Dmitry Razumkov, cu ministrul afaceilor externe, Vadim Prystayk și cu ministrul apărării, Andriy Zagorodniuk.

 

De asemenea, adjunctul secretarului general al Alianței, Mircea Geoană și președintele Radei Supreme, Dmitry Razumkov, vor avea o întâlnire cu viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea europeană și euro-atlantică Dmitry Kuleba.

 

Comentariu BSMAP: NATO continuă să aplice Ucrainei "rețeta" de aderare la Alianță, respectiv includerea în Parteneriatul pentru Pace (PfP), încurajarea și sprijinirea reformei militare și, într-o măsură mai mult sau mai puțin directă, schimbări de natură ideologică în plan social. Demersul a mai avut loc și în perioada mandatului lui Viktor Iușcenko, 2005-2010, iar rezultatele, obținute destul de greu datorită lipsei de hotărâre a conducerii ucrainene, au fost rapid anulate după venirea la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Din 2014, procesul a fost reluat și se pare că acum, după escaladarea conflictului cu Rusia, Ucraina este mai hotărâtă să se înscrie pe direcția dorită de NATO.

 

 

 

 

Lideri ai NATO, inclusiv Jens Stoltenberg și Mircea Geoană, efectuează o vizită de lucru în Ucraina

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE