27 martie 2019

Sorin Onofre, surse: politnavigator.net, tv.pgtrk.ru

,,Dacă ar fi să căutăm un motiv al eșecului partidului socialist la alegerile parlamentare recente din Moldova, trebuie evidențiat faptul că sentimentele pro-ruse, din fosta republică sovietică, devin din ce în ce mai mult un mit, și asta datorită politicii focusate a României de a înlătura influența Moscovei”. Declarația aparține președintelui Autoproclamatei Republici Transnistrene [ART] Vadim Krasnoselsky, și a fost făcută (26.03.2019) la postul de televiziune ,,Primul Telecanal Transnistrean”.
 
Făcând o analiză a recentelor alegeri din R.Moldova, Vadim Krasnoselsky a concluzionat:
- ,,societatea este divizată astăzi în Moldova, cei mai mulți privesc spre Occident și România, o parte din ce în ce mai mică își îndreaptă privirea spre Est și Federația Rusă. Asta e realitatea. Aceste cifre sunt absolut obiective - aproximativ o treime se uită spre Federația Rusă și două treimi spre UE”;
 
- ,,acest lucru se datorează faptului că au trecut aproape 30 de ani de independență a Moldovei vecine, care a avut un vector strict, a construit relații cu Uniunea Europeană și cu România. Dacă ne întrebăm care este relația cu România și ce au în comun, răspunsul îl găsim în formarea tinerilor. România a devenit, pentru tinerii absolvenți ai școlilor moldovenești, locul în care-și desăvârșesc studiile. Aproximativ 6.500 din tineri își definitivează studiile superioare în România sau UE și chiar dacă nu lucrează acolo se întorc acasă, unde devin purtători ai culturii și intereselor statului vecin”;
 
- ,,din punct de vedere al dispozitivului de partid, atenția este atrasă de ,,Blocul Acum”, formațiune politică cu aspirații depline spre Occident. Surprinzător este ritmul în care anual câștigă voturi, în detrimentul socialiștilor. Sprijinul socialiștilor se stinge, baza electorală a poporului care a susținut Partidul Socialiștilor a murit, aceia erau oamenii care au trăit în Uniunea Sovietică, care își amintesc de Uniunea Sovietică”.
 
- ,,cooperarea militară cu Uniunea Europeană și cooperarea religioasă cu Biserica Ortodoxă Română sunt factori decisivi, aceștia coroborați cu alții, construiesc o nouă viziune a tânărului asupra societății moldovenești”.
 
Comentariu: Vadim Nikolaevici Krasnoselski fost ofițer de miliție din Transnistria, deține din decembrie 2016 funcția de președinte al ART. Acesta a mai atras atenția și prin ,,atenționările” adresate președintelui moldovean, Igor Dodon, referitoare la reevaluarea deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 23 iunie 1990 (Adoptarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova) și privind atitudinea față de rezultatele referendumului din 2006, prin care cetățenii ART au votat integrarea în Federația Rusiă. 

 

În același timp, V. Krasnoselski face astel de declarații fiind pe deplin conștient că orice pas spre concretizarea apropierii Republicii Moldova de România reprezintă pentru liderii separatiști o oportunitate pentru transformarea ART într-o exclavă rusească.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imagine cu caracter simbolic
Liderul ART: România reușește să elimine Rusia din Moldova 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE