26 mai 2020

Sursa: The Jamestown Foundation

 Peninsula Crimeea a suferit de mult timp din cauza deficitului de apă, iar această situație este adesea agravată de iernile sărace în ploaie sau zăpadă tot mai frecvente. În ultimele câteva luni, sub ocupația rusă, aceste dificultăți au devenit critice: potrivit oficialilor ruși, regiunea și-a văzut rezervele de apă potabilă reduse cu 60% și va rămâne complet fără aprovizionarea cu această resursă naturală critică în perioada iulie - august. Situația creează o criză gravă de sănătate publică în Crimeea și ar putea determina Moscova, care are puține alte opțiuni, să se angajeze într-o nouă acțiune militară împotriva Ucrainei pentru a avea acces la aprovizionarea cu apă, mai ales că oficialii și comentatorii ucraineni au precizat că Kievul este nu este pregătit să vândă apă autorităților de ocupație.

 

Această criză se preconizează de ceva timp. Până la anexarea rusă de la începutul anului 2014, 85% din apa potabilă pentru Crimeea venea prin Canalul Crimeei de Nord, din fluviul Nipru. Însă după anexare, Ucraina a încetat brusc alimentarea, obligând locuitorii și ocupanții să se bazeze doar pe apa locală din puțuri și baraje. Peninsula are 22 de baraje, cu o capacitate totală de 334,2 milioane de metri cubi. În prezent, însă, unele dintre acestea au secat complet, iar restul sunt la niveluri critice. În urmă cu un an mai erau aproape două treimi, iar în prezent se presupune că numărul acestora s-a redus la mai puțin de o treime.

 

Autoritățile de ocupație pun criza actuală nu doar pe seama intransigenței Kievului, ci și pe consumul ridicat de apă generat de pandemie. Cu toate acestea, oficialii și experții ucraineni neagă acuzațiile, considerând că deficiențele de apă sunt în totalitate rezultatul ocupației ruse. Odată cu terminarea ocupației se va sfârși și criza de apă, susțin aceștia. După cum a declarat recent vicepremierul Aleksey Reznikov, „apa pentru Crimeea nu va veni din alte părți ale Ucrainei decât după dezocupare. Aceasta este poziția unitară a guvernului.”

 

Analiștii de la Kiev remarcă faptul că în Convenția de la Geneva din 1949 se  specifică faptul că „responsabilitatea aprovizionării populației” cu astfel de necesități de bază, precum apa potabilă, revine statului ocupant. Dacă Ucraina ar da apă ocupanților ruși, se consideră la Kiev că ar echivala recunoașterea ocupației. Acest mod de a privi lucrurile nu este neapărat unul acceptat în termeni absoluți: Israelul, de exemplu, furnizează apă teritoriilor palestiniene (aflate sub controlul său) deși nu recunoaște astfel pretențiile palestiniene. Cu toate acestea, Kievul crede altfel și este puțin probabil să se răzgândească.

 

În prezent, autoritățile rusești de ocupație încearcă să rezolve problema, prin forarea mai multor fântâni și extinderea conductelor în orașe; în plus, au anunțat planuri de înființare a instalațiilor de purificare a apei. Dar nivelul apei subterane din cea mai mare parte a Crimeei a scăzut dramatic. În prezent, acesta este prea scăzut pentru ca fructele și legumele să poată fi plantate în jumătatea nordică a peninsulei, iar construcția stațiilor de epurare precum cele din Israel nu va fi finalizată pentru ceva vreme. Între timp, Crimeea se confruntă cu perspectiva deficitului de apă atât pentru agricultură, cât și pentru populația rezidentă.

 

Nu doar că Crimeea rămâne fără apă și pierde orice șansă de a ieși din această situație, afirmă analistul Yury Smelyansky de la Institutul de Cercetări Strategice pentru Marea Neagră din Kiev, dar autoritățile de ocupație au jucat deseori această carte pentru a pune presiune pe Kiev prin reacția Europei. Într-adevăr, subliniază Smelyansky, ceea ce spun ziarele de la Moscova despre apa pentru Crimeea alimentează eforturile Moscovei de a-și extinde controlul în alte părți ale Ucrainei. Când Putin a invadat teritoriul ucrainean în 2014, intenționa să anexeze o porțiune mult mai mare decât a reușit, inclusiv zonele estice din care Crimeea și-a primit istoric apa. Acest fapt ridică întrebarea dacă actuala „isterie” din Crimeea cu privire la deficitul de apă reflectă doar această problemă directă sau prezice o nouă mișcare rusă împotriva Ucrainei.

 

Smelyansky afirmă că o mare parte din ceea ce spun ocupanții sunt fantezii. Pentru a alimenta suficient instalațiile de purificare a apei la nivelul furnizării necesarului minim zilnic de 16 litri de apă pentru fiecare locuitor din Crimeea, autoritățile ruse ar trebui să construiască „aproximativ zece centrale atomice”, ceva care depășește capacitatea Rusiei și o acțiune sigură pentru a provoca indignarea internațională generată de consecințele asupra mediului ale unei astfel de măsuri. Între timp, Kievul nu își va schimba poziția, indiferent de presiunea pe care Occidentul și Moscova o pun pentru a face acest lucru. Asta se datorează și faptului că inclusiv Ucraina se confruntă cu o reală insuficiență de apă, iar acordarea de apă zonei ocupate rusești nu ar face decât să-i agraveze propria situație.

 

În acest context, crește posibilitatea ca Moscova să aleagă opțiunea militară, o lovitură dinspre nordul peninsulei în Ucraina, pentru a obține controlul apei spre Crimeea înainte ca un dezastru umanitar la scară largă să aibă loc în această vară. Într-adevăr, o astfel de criză de resurse, dacă nu este redresată, ar putea în final determina noi presiuni occidentale asupra Rusiei pentru a reda peninsula Ucrainei. Atât oficialii ruși, cât și cei ucraineni au vorbit despre această posibilitate, primii fiind încurajați, iar cei de-al doilea înspăimântați de faptul că, la începutul acestui an, ofițerii de securitate ucraineni au găsit „un depozit de arme și explozibili în apropierea Canalului Crimeei de Nord”.

 

Situația apei în Crimeea era anterior gravă, iar acum este cu mult mai mult. Și, prin urmare, nu poate fi exclusă posibilitatea ca Moscova să lanseze o lovitură militară, mai ales că autoritățile ruse pot miza pe faptul că în prezent lumea este distrasă de pandemia coronavirusului. Mai mult, Moscova ar putea gândi că o astfel de mișcare poate fi prezentată ca un “gest umanitar”, mai degrabă decât o agresiune militară clară, așa cum ar fi în mod evident.

 

Imagine cu caracter simbolic
Lipsa critică de apă din Crimeea poate provoca o nouă acțiune militară rusă împotriva Ucrainei

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE