N. Iordan

 Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a cerut partidelor politice să discute posibilitatea modificării Codului Electoral într-un sistem proporțional cu mai puține unități electorale și cu liste deschise, precum și fără un prag electoral sau un prag minim de voturi necesare în vederea extinderii reprezentării politice în Adunare. "Un nou model electoral ar permite cetățenilor să aleagă nu doar partidele politice, ci și candidații. Dezvoltarea democratică, statul de drept și alegerile libere și democratice sunt factori importanți ai prosperității țării noastre", se menționează într-un comunicat al Președinției.

 
Uniunea Social Democrată, condusă de premierul Zoran Zaev, a salutat o astfel de propunere, subliniind că aceasta face parte și din programul său politic.  "Pentru o propunere similară am vorbit înainte de alegerile din 2016 când eram în opoziție. Aceasta face parte din programul nostru electoral. Principiul unei unități electorale consolidează votul cetățenilor, precum și propunerea de listă deschisă", a declarat Lupco Nikolovski, secretar general al Uniunii Social Democrate.
 
Partidul de opoziție VMRO-DPMNE a declarat că poziția sa va fi anunțată după o propunere concretă în Adunare.
 
Din partea partidelor albaneze, Uniunea Democrată pentru Integrare a anunțat că va accepta orice model electoral. Opoziția între timp susține o listă deschisă, dar cu cel puțin trei unități electorale.
 
Macedonia de Nord are în prezent un sistem electoral proporțional cu șase unități electorale și liste închise. Adunarea numără 120 de deputați și din fiecare unitate sunt aleși 20 de deputați. 
 
Dezbaterea privind amendamentele la Codul Electoral vine la o zi după ce premierul Zoran Zaev nu a exclus posibilitatea căderii guvernului și organizării de alegeri anticipate dacă Macedonia de Nord nu va primi data pentru demararea discuțiilor de aderare la UE.
 
Opoziția macedoneană consideră că Guvernul este incapabil să avanseze procesul de euro-integrare, așa că nu se așteaptă la data începerii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.
 
Comentând avertizarea premierului Zoran Zaev la Bruxelles că guvernul ar putea să cadă în lipsa unei date, VMRO-DPMNE declară că șansele sunt mici ca UE să decidă începerea discuțiilor cu Macedonia de Nord în principal din cauza neîndeplinirii cerințelor de membru. "Șansele sunt mici. Posibil, dar ele sunt foarte mici, în primul rând pentru că nu ne-am îndeplinit obligațiile în mod corespunzător. Dacă am fi avut un dosar excelent de îndeplinire a obligațiilor, ar fi fost foarte dificil să fie respins, mai ales după acordurile de la Prespa.  Dar este clar că nu ne-am îndeplinit încă obligațiile. Imaginați-vă o țară ca Germania, care a fost cel mai puternic susținător, acum are o dilemă și cere ca problema datei să rămână pentru toamnă", a declarat Ilija Dimovski, reprezentant al partidului VMRO-DPMNE.
 
Dimovski a clarificat, de asemenea, poziția acestui partid, care, în opinia sa, nu este împotriva deschiderii negocierilor, așa cum puterea încearcă să o prezinte opiniei publice.
 
Analiștii în probleme politice vorbesc despre consecințe dacă Macedonia de Nord nu începe cât mai repede negocierile pentru aderare la UE după raportul pozitiv al Comisiei Europene și recomandarea pentru deschiderea discuțiilor.
 
"Neprimirea unei date pentru începerea discuțiilor de aderare ar însemna disperare și scăderea speranței de progres și prosperitate în țară. O astfel de disperare poate avea și alte consecințe în ceea ce privește creșterea migrației, deoarece mulți tineri vor continua să părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune."  Sasho Klekovski susține că "vor fi consecințe în economie, în investiții și în alte domenii. Cetățenii se așteaptă ca țara să fie răsplătită cel puțin pentru Acordul de la Prespa, iar orice eșec în ceea ce privește data va fi, fără îndoială, reflectat în scăderea sprijinului pentru Guvern".
 
Alegerile, potrivit analistului Petar Arsovski, ar servi lui Z. Zaev pentru a vedea dacă  are sau nu sprijinul cetățenilor.  "Este adevărat că Macedonia de Nord intră în noi tensiuni sau crize politice dacă data negocierilor este dată cel puțin în luna iulie. Guvernul ar putea cădea după ce Zaev ar putea pierde majoritatea în Adunare. El a avut inițial mai puțini parlamentari decât VMRO-DPMNE și majoritatea a reușit să o asigure din cauza promisiunilor privind procesul de integrare. Sunt opt deputați care s-au despărțit de VMRO, precum și alți deputați care ar putea să se retragă  din cauza nerealizării negocierilor cu UE".
 
Analișitii de la Skopje nu exclud posibilitatea ca data aderării la UE să servească doar ca alibi pentru prim-ministru, pentru a schimba întregul guvern din cauza incapacității de reformare a sa, așa cum a avertizat el insuși.
 
Primul ministru Zaev a declarat (06.06.2019) că toate opțiunile sunt în joc, inclusiv predarea mandatului dar și primirea unui nou mandat de la președintele statului pentru formarea unui nou cabinet de guvernământ.
 
Între timp, Bashkim Selmani, analist in probleme juridice, declară că premierul pentru eventualul eșec al acestei date ar trebui să caute răspunsuri la instituțiile locale și să nu amenințe țările Uniunii Europene. El spune că data nu poate fi emisă din cauza neîndeplinirii criteriilor.  "Uniunea Europeană are standarde și norme. Dacă analizăm conținutul Raportului de progres, există patru elemente importante: corupția, criminalitatea organizată, sistemul judiciar și statul de drept. Aceste patru obligații nu au fost îndeplinite și dacă adăugăm al cincilea element, Parchetul Special, atunci se pune întrebarea de ce ar trebui deschise discuțiile de aderare. Ar trebui să amenințe instituțiile din interiorul statului care sunt disfuncționale. Aceasta nu este retorica codului etic diplomatic, ci pur și simplu o mentalitate macedoneană pierdută care se comportă ca un copil leneș".
 
Malinka Risteva Jordanova de la Institutul pentru Politică Europeană susține că țara ar trebui, între timp, să elaboreze o nouă strategie și să se pregătească pentru un proces lung. Ea spune că, chiar dacă negocierile privind aderarea la UE vor fi deschise, vor dura cel puțin zece ani.  "Sunt convinsă că vom primi data, dar acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul anului, ar putea fi la începutul anului viitor ... ar trebui să fim mai vocali, dar și răbdători. Avem nevoie de o strategie pe termen lung, deoarece va fi un proces lung și nu este ușor."  Risteva Jordanova a subliniat, de asemenea, faptul că Macedonia de Nord nu are un stat sponsor care să ajute sau să facă lobby pentru procesul de integrare, așa cum a fost cu Croația în drum său spre aderarea la UE.
 
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat (04.06.2019) că nu există încă un acord între statele membre ale UE pentru a autoriza deschiderea negocierilor de aderare pentru Macedonia de Nord. Neoficial, țările care ezită să deschidă negocierile sunt Germania, Franța și Olanda.

 

Mulțumim pentru încredere
08 iunie 2019
Macedonia de Nord: Skopje între data începerii negocierilor de aderare la UE și alegeri anticipate

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest