28 ianuarie 2019

Sorin Onofre / BSMAP

  În anul 2019 ar putea crește tensiunile între SUA și Rusia, în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre, ca urmare a intensificării activității navale ruse în ambele regiuni.

 

În același timp, Ucraina va ajunge să depindă mai mult ca niciodată de sprijinul Statelor Unite, punând Washingtonul în postura de a analiza cum să gestioneze nevoile unui aliat marcat de pericolul unui conflict care ar putea escalada.

 

Doar în ultima săptămână, Rusia a implicat în jocurile sale periculoase două nave de război americane, distrugătoarele USS Porter și USS Gravely, în Marea Baltică, care au fost însoțite de aproape de corvetele rusești Boiky și Soobrazitelny. La doar două zile, navele americane au devenit „țintele maritime“ ale  atacurilor simulate cu rachete de coastă „Bal“ desfășurate în regiunea baltică Kaliningrad.

 

La 1.500 de km spre sud-est, Rusia a aplicat aceeași tactică cu distrugătorul american USS Donald Cook și cu nava desant USS Fort McHenry, a căror deplasare în Marea Neagră a fost permanent monitorizată de fregata Pytlivy. Referindu-se la această situație, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a precizat că „Marina americană activează în mod obișnuit în Marea Neagră, în conformitate cu Convenția de la Montreux dar și cu dreptul internațional. Ne așteptăm ca și alți actori care își desfășoară activitatea în regiune să se supună dreptului internațional și să evite comportamente care ar putea fi considerate nesigure sau de natură să escaladeze tensiunea.

 

Navele rusești nu se limitează însă doar la ‘show force”, una din principalele misiuni în cadul activităților de monitorizare fiind cercetarea electronică. Dacă tensiunile continuă să crească, forțele americane ar trebui să se pregătească pentru o intensificare a acțiunilor de război electronic, implicit a atacurilor de acest gen. Chiar dacă asupra forțelor americane navale sau aeriene, care execută misiuni regulate în regiune, nu au fost semnalate acțiuni electronice, nu același lucru poate fi spus despre forțele ucrainene. Potrivit comandantului Forțelor Navale ucrainene, amiral Igor Voronchenko, în timpul crizei din Marea Azov „unitățile militare rusești specializate au atacat navele ucrainene cu metode sofisticate de război electronic“, afectând conectarea terminalelor satelitare la rețeaua de comunicații satelitare Iridium, utilizată de navele militare ucrainene, sau prin emisia unor semnale GPS false în regiune.

 

Într-un moment nu foarte îndepărtat, când vor fi obținute din monitorizarea efectuată sistematic suficiente date pentru calibrararea sistemelor electronice pe noile ținte și când va considera că se poate obține maximum de eficiență, Rusia va acționa inclusiv împotriva mijloacelor navale sau aeriene americane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Mai multă tensiune în Marea Baltică și Marea Neagră, în 2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE