N. Iordan, sursa: botasot.info

  Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kosovo își exprimă profunda îngrijorare față de rapoartele media despre oficialii din Republica Centrafricană care au fost mituiți de înalți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din Serbia să emită note contrafăcute în legatură cu recunoașterea Kosovo.
 
"Kosovo este gata să acționeze ca un vecin constructiv, dar Serbia instaurează un climat care nu creează loc pentru normalizarea relațiilor. Suntem profund îngrijorați de faptul că guvernul sârb a instalat corupția și mita ca mijloace diplomatice pentru a obține documente falsificate care nu servesc decât pentru a escalada relațiile dintre Kosovo și Serbia."
 
MAE de la Priștina reamintește că Kosovo s-a confruntat în ultimii trei ani cu o campanie diplomatică și de propagandă fără precedent a Serbiei, cu sprijinul Rusiei și al altor țări, pentru a împiedica integrarea țării în comunitatea internațională.
 
Serbia a invitat oficiali străini la Belgrad, indiferent de legitimitatea lor, pe care i-a mituit pentru a emite "note diplomatice" și documente false care, ulterior, au fost respinse de țările în cauză. Organizații internaționale precum Amnesty International și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vânzările de arme ale Serbiei în Africa. În multe locuri, acest lucru a fost folosit ca instrument pentru a-și consolida propaganda acasă pentru Ivica Dacic.
 
Toate notele diplomatice afișate la Belgrad, care au fost respinse de guvernele în cauză, fie prin canale diplomatice, fie în mod public, au fost scrise de o singură persoană, Vladimir Cizelj, cunoscut pentru trecutul său "criminal" și legăturile sale cu rețelele de crimă organizată din afara Europei și care acum este consilier al ministrului sârb de externe.
 
Cizelj a fost implicat în Botswana într-un scandal cunoscut drept cazul Jerry Chitube, prin vânzarea unor sisteme de criptare prin mituirea unor membri superiori ai guvernului. 
 
Vladimir Cizelj și compania sa „Vlatacom”, reamintește Ministerul de Externe din Kosovo, au fost, de asemenea, în centrul controverselor privind afacerile cu Ministerul Sârb al Afacerilor Interne prin licitații secrete în perioada în care Ivica Dacic conducea acest minister (2008-2014).
 
Auditorul de stat sârb a ridicat semne de întrebare la mai multe oferte semnate cu "Vlatacom". Un alt scandal în care a implicat Cizelj a fost problema corupției la Banca Națională a Serbiei, în care a fost implicat și fostul șef al cabinetului Ivica Dacic, Branko Lazarevic.
 
Cizelj a fost implicat direct în Surinam, Comore, Lesoto și Burundi unde a corupt oficiali de rang înalt din aceste țări pentru a emite note verbale false și a încheiat tranzacții cu arme cu dictaturi care cumpără arme și tehnologie sârbă produse de „Vlatacom”.
 
Cel mai recent, acesta s-a întâlnit la compania sa cu ministrul de externe venezuelean, care a vizitat Belgradul într-un moment în care guvernul său nu este recunoscut de majoritatea comunității internaționale.
 
În comunicatul Ministerului kosovar de Externe se afirmă că "Vlatacom nu este doar o amenințare pentru securitatea națională a Kosovo și poziția sa internațională, ci și un hub pentru regimurile nedemocratice pentru a cumpăra echipamente militare, inclusiv Venezuela care este într-o luptă majoră cu comunitatea internațională pentru drepturile omului”.
 
Mulțumim pentru încredere
27 august 2019
Ministerul kosovar de externe: "Belgradul folosește mita ca mijloc diplomatic" 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest