09 martie 2019

Sursa: ria.ru, remnmilitaryblog.com

 Ministrul ceh al apărării, Lubomir Metnar, a inclus Federația Rusă între principalele amenințări pentru NATO. Printre alte pericole pentru blocul politico-militar, el a indicat terorismul și atacurile cibernetice.

 

“Pe primul loc între amenințări se află terorismul și mai presus de toate pericolul extinderii globale a organizațiilor teroriste locale. Pe locul doi, aș pune amenințarea cibernetică, iar pe locul trei amenințarea din partea Federației Ruse”, a precizat Metnar.

 

Potrivit declarațiilor ministrului ceh al apărării, amenințarea rusă constă în reînzestrarea armatei, redislocările de trupe, în numărul mare de exerciții militare, precum și în “evenimente legate de alte țări din fostul bloc socialist”.

 

“Ordinea amenințărilor în acest caz nu este atât de importantă, deoarece dinamica lor se poate schimba foarte repede”, a spus Metnar.

 

În prezent, Ministerul ceh al Apărării pregătește o analiză detaliată a pericolelor existente în lume, această lucrare aflându-se, în opinia ministrului, în etapa finală.

 

“Până acum avem doar rezultate preliminare”, a subliniat Metnar.

 

Declarații despre “amenințarea rusă” sunt făcute, periodic, de politicieni occidentali, cel mai adesea din statele baltice și Polonia. La Moscova s-a subliniat, în repetate rânduri, că Federația Rusă nu va ataca niciodată un stat membru NATO. Potrivit declarațiilor ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, Alianța este conștientă de acest lucru, însă nu ratează nicio ocazie de a disloca mai multă tehnică și mai multe batalioane în apropierea granițelor rusești.

 

În același timp, în interiorul comunității politice cehe nu există o unitate a opiniilor în această privință. Astfel, în octombrie anul trecut, premierul ceh, Andrei Babiș, a spus că nu consideră Federația Rusă o amenințare și speră la normalizarea relațiilor dintre cele două state. Potrivit declarațiilor sale, în loc să se implice în dialog, Occidentul s-a întors la starea unui “război cvasi-rece” cu Federația Rusă. Președintele ceh, Milos Zeman, a atras atenția, în mod repetat, asupra importanței cooperării cu Kremlinul și asupra inutilității sancțiunilor anti-ruse.

 

Ministrul ceh al apărării a nominalizat Federația Rusă între principalele amenințări la adresa NATO

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE