13 octombrie 2019

Sursa: ukrinform.ua, uawire.org

  Pe 12 octombrie, în cadrul unui interviu acordat agenției Ukrinform, ministrul ucrainean de externe, Vadym Prystaiko, a explicat motivele eșecului retragerii forțelor din Donbas.

 

Prystaiko a recunoscut că la nivelul societății ucrainene retragerea trupelor pentru separarea forțelor și mijloacelor este percepută ca o retragere în fața inamicului. „A te îndepărta mai adânc pe teritoriul nostru este dureros”, a declarat acesta, precizând că la acest moment este „un subiect fierbinte care provoacă multe emoții” în Ucraina.

 

"Forțele armate ucrainene s-au retras, dar guvernul ucrainean, poliția și alte organisme care răspund de siguranța cetățenilor ucraineni au rămas acolo", a declarat Prystaiko. "În această etapă, fortificațiile nu sunt demontate și dacă vedem că noi, am fost înșelați și se încearcă preluarea pozițiilor noastre, Forțele Armate vor reveni imediat la pozițiile anterioare", a adăugat acesta.

 

Potrivit lui Prystaiko, partea ucraineană se află în etapa în care este necesar să se decidă dacă ar trebui să avanseze sau să continue „să stea în tranșee” și „să piardă una sau două persoane pe zi”.

 

"Cine ar trebui să ia această decizie? Tu, eu, președintele Zelensky sau protestatarii de pe stradă? De ce nu l-ați întrebat pe Petro [Poroșenko] despre asta în urmă cu cinci ani, când au fost semnate acordurile de la Minsk?" a mai declarat ministrul ucrainean.

 

Comentariu BSMAP: Ucraina și separatiștii pro-ruși încearcă separarea forțeor și mijloacelor pe o lungime de aproximativ 3 km (din cei 410 km ai liniei totale de demarcație), în localitățile Petrovske, Zolote și Stanytsia Luhanska. În prezent nu este foarte clar în ce zone au fost făcuți pași concreți, însă procesul decurge greu și este privit cu suspiciune de ambele părți, fiind încă înregistrate tiruri de artilerie în zonele vizate.. 

Separarea reprezintă acțiunea de retragerea pe o adâncime de un km de linia de demarcație a forțelor și mijloacelor aflate în contact și reprezintă un prim pas al încetării focului.

Întrucât în perioada 2014-2015 în cadrul acordurilor de la Minsk, în formatul Normandia, nu se obțineau rezultate, în 2016 a intervenit ministrul de externe german Fank-Walter Steinmeier, între timp președintele Germaniei, cu o formulă simplificată cunoscută drept „formula Steinmeier”. Aceasta prevede ca în regiunile separatiste să fie organizate alegeri conform legislație ucrainene, supravegheate și validate de OSCE. Dacă OSCE validează alegerile, atunci se trece la stabilirea statutului de autonomie al regiunilor separatiste, iar Kievul preia controlul asupra graniței sale anterioare.

Președintele Zelenski este de acord cu „formula Steinmeier” cu condiția ca Rusia să își retragă trupele din regiunile separatiste înainte de desfășurarea alegerilor, iar Ucraina să dețină controlul frontierei cu Rusia din Regiunile Lugansk și Donețk.

V. Zelenski a mai precizat că acordul Ucrainei pentru „formula Steinmeier” face, de asemenea, posibil un summit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, întâlnire care ar putea conduce la finalizarea conflictului.

 

 

 

 

.

 

Ministrul ucrainean de externe explică eșecul retragerii pentru separarea trupelor din Donbas

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE