09 iulie 2019

Sursa: radiosvoboda.org, uawire.org

 Pe 8 iulie, ministrul maghiar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a declarat într-un interviu acordat postului Radio Liberty că Statele Unite, în timpul negocierilor cu Ungaria, au ridicat în mod repetat problema blocării de către Budapesta a intrarării Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.

 

"Pentru ei [SUA], este o chestiune de geopolitică: SUA o vede ca pe o problemă geopolitică din străinătate, dar noi suntem vecini ai Ucrainei, iar în acest stat trăiesc o sută cincizeci de mii de maghiari. Nu este surprinzător faptul că privim această situație dintr-un unghi diferit și, în general, o vedem diferit", a declarat Szijjártó.

 

Potrivit acestuia, faptul că reprezentanții președintelui Trump continuă să ridice această problemă nu înseamnă neapărat că pun presiune, "nu putem exclude că au o viziune diferită asupra problemei". P. Szijjártó a adăugat, de asemenea, că, spre deosebire de administrația Obama, care era mult mai rigidă, diplomațiia americană actuală este mult mai loială.

 

De asemenea, Szijjártó a subliniat că Ungaria este gata "să ridice veto-ul" dacă cerințele sale sunt îndeplinite.

 

"Imediat ce amendamentele vor fi aplicate acestor două legi [legile educației și cea a utilizării limbilor minorităților naționale], vom fi fericiți să renunțăm la acest drept de veto", a declarat ministrul de externe.

 

Comentariu BSMAP: La sfârşitul lunii septembrie 2017, fostul preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a promulgat controversata Lege a educației, iar în martie 2018, Curtea Constituţională a Ucrainei a anulat legea care stabilea dreptul de utilizare a limbilor regionale în zone cu o populaţie minoritară mai mare de 10 la sută. Deși scopul principal al acestor modificări legisative era limitarea influenței rusești în Ucraina și accentuarea separării Ucrainei de Rusia, legile au afectat în mod indirect și celelalte minorități, fiind criticată în special de Ungaria și România. 

 

Ministrul ungar de externe: SUA cer Ungariei să sprijine aderarea Ucrainei la NATO

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE