Monitor gaming

mejor-monitor-gaming

Au fost alături de noi pentru o perioadă relativ scurtă de timp.

Să sperăm că faci parte din generațiile care au putut fi acolo când au apărut primele aparate de jocuri de noroc și ai petrecut ore îndelungate 'transformat' într-o mică bilă galbenă care mânca alte mici sfere de lumină, cu o foame vorace și aproape neîntreruptă.

Dacă sunteți un milenial, vă veți gândi la Super Mario Bros, la legenda lui Zelda, la Mortal Kombat și, desigur, la nenumăratele ocazii în care ați fost creierul din spatele celor mai bune jocuri ale echipei de fotbal virtuale preferate.

Se spune că, încă din anii 1950, când aproape 90% din populația americană avea un televizor în casă, oamenii au început să se întrebe dacă acea cutiuță cu ecran colorat era bună la altceva decât la a recepționa semnalele de la antenele radio și a le retransmite.

Știm deja, mai mult sau mai puțin, cum se termină povestea.

În zilele noastre, jocurile video (și gamerii) sunt o industrie care crește fără oprire și care încearcă de fiecare dată să se îmbunătățească și să inoveze, fiind limitată doar de imaginația dezvoltatorilor.

Cele mai bune monitoare de jocuri

Care este cel mai bun monitor de jocuri?

Piața monitoarelor pentru jocuri este una dintre cele mai rapide din ultimii ani, oferind produse cu tehnologii foarte avansate și o calitate excelentă a imaginii și a rezoluției .

Într-un astfel de mediu vizual, este evident că afișajul este un element-cheie pentru maximizarea calității grafice a jocurilor și a caracteristicilor acestora.

Iată cele mai bune monitoare de gaming:

1. Monitor de gaming G2590VXQ AOC

Ecran HD de 24,5 inci

41zFfTbV7AL

Vezi pretul Emag

Este echipamentul ideal pentru acei gameri care caută un monitor de înaltă calitate la un cost redus.

Oferă o imagine echilibrată și superbă, permițându-vă să personalizați nivelurile de luminozitate, contrast și gamma. Acesta are un timp de răspuns de 1 ms și o rată de reîmprospătare de 75 Hz.

Ecranul acceptă AMD Freesync, care, în combinație cu o placă video adecvată, poate sincroniza rata de cadre cu rata de cadre a unui joc pentru o vizionare mai bună și mai plăcută a jocurilor.

Ecranul oferă DisplayPort și HDMI ca conexiuni digitale și este echipat cu o ieșire audio de 3,5 mm. Are o rezoluție Full HD de 1920×1080.

2. Samsung 886T295 Gaming Monitor

Compatibil cu Windows 10

51tquznj7EL

Vezi pretul Emag

O altă alternativă care oferă un raport calitate-preț foarte bun este monitorul 88T295 de la Samsung.

Modelul are un design imersiv și oferă un câmp vizual mai larg, îmbunătățind percepția profunzimii imaginii pentru a vă bucura pe deplin de sesiunile de jocuri, datorită ecranului LCD curbat de 24 de inci.

Acesta oferă un timp de răspuns de 4 ms și o rată de reîmprospătare de 81 Hz.

Monitorul este conceput pentru a reduce emisiile de lumină albastră pentru a oferi utilizatorului o experiență de joc mai confortabilă și mai sănătoasă prin reducerea oboselii ochilor.

De asemenea, dispune de tehnologia Flickerflee pentru a reduce pâlpâirea ecranului. Include un ghid de instalare rapidă și un cablu HDMI.

3. Optix G27C2 MSI

O adevărată explozie!

41yIu4tiNJL

Vezi pretul Emag

Dacă sunteți în căutarea unei experiențe de joc complete, acest ecran de 27″, cu culori vii și bogate, cu o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și tehnologie FHD, este ceea ce aveți nevoie.

Și, da, dacă vă întrebați, are și o luminozitate a ecranului de 300.

În plus, este compatibil cu majoritatea modelelor de console de jocuri și poate fi conectat chiar și la computer, deoarece conexiunile sale sunt 1 x HDMI, 1 x DVI, 1 x DP (1.2). Timpul său maxim de răspuns este de 1 ms (MPRT) și 4 ms (GTG).

4. Monitor de gaming LG 29UM69G-B

Acoperire mai mare a spectrului de culori

419mzMPdK2L

Vezi pretul Emag

Utilizatorii evidențiază fluiditatea imaginilor acestui model, printre multe alte atribute, și trebuie să îl încerci pentru a înțelege de ce este atât de incredibil la acest aspect. Acest lucru se datorează tehnologiei AMD FreeSync.

Acest monitor UltraWide 21:9 este o bestie, ideal pentru optimizarea experienței jucătorilor, deoarece este capabil să reducă la minimum lag-ul de intrare și, în același timp, dispune de un stabilizator de negru, ceea ce face posibilă creșterea luminozității (250 cd/m2) și a contrastului pentru scenele întunecate.

Cum rămâne cu sunetul? Ei bine, are difuzoare MaxxAudio 5wx2.

5. HP Omen 25

Culori mult mai luminoase

41zSr-8G7xL

Vezi pretul Emag

Parcă producătorul a auzit cele mai mari rugăminți ale noastre atunci când ne jucăm jocuri video, pentru că ne aduce acest monitor care se mândrește cu o rată de reîmprospătare uimitoare de 144 Hz și un timp de răspuns de doar 1 ms.

Ambele reduc timpul de intrare, permițându-vă să vă dezlănțuiți furia în fiecare joc fără restricții.

De asemenea, merită remarcat faptul că vă permite să vă concentrați mai mult și mai bine asupra țintei, datorită faptului că nu suferă de neclarități bruște sau probleme de calitate.

Se conectează cu ușurință la consolele dvs. și chiar la difuzoarele sau căștile externe.

6. ASUS VE248HR

Excelent!

51bX-iULGlL

Vezi pretul Emag

Designul său este destul de subțire și discret, motiv pentru care este ușor de montat și chiar de transportat prin casă.

Are o bază detașabilă și include o pereche de difuzoare stereo ascunse de o calitate excelentă a sunetului, ca puține altele.

Ceea ce nu este deloc discret este toată puterea vizuală pe care ți-o oferă, deoarece vorbim de un model de 24″ de calitate Full HD cu timp de răspuns de 1 ms.

Acest lucru se traduce printr-o mare capacitate de a elimina imaginile neclare și de a oferi o acțiune complet fluidă în timp ce vă jucați, fără scene tăiate.

7. BenqQ Zowie RL2455

Brutal!

412+ALhrT8L

Vezi pretul Emag

Dacă faptul că este primul monitor oficial PlayStation nu vă spune nimic, atunci ar trebui să știți că vorbim despre un monitor care a fost complet optimizat pentru jocuri precum Call of Duty, FIFA, Blazblue și alte titluri de renume.

Motivul este că dispune de o tehnologie fără întârzieri, care permite un răspuns în timp real ca puține altele de pe piață.

Cadrul său discret permite o reducere semnificativă a distragerii atenției, astfel încât să vă puteți concentra asupra jocului.

De asemenea, vă oferă o mai mare claritate vizuală în scenele întunecate, fără a supraexpune zonele luminoase.

Ce este un monitor de jocuri?

monitor-gaming-300x199

Monitorul de jocuri este un termen utilizat în comunitatea jocurilor de noroc care descrie un afișaj de calculator proiectat pentru a fi utilizat într-un sistem de jocuri de noroc sau, mai degrabă, o 'platformă de jocuri'.

Monitoarele de jocuri de astăzi oferă ecrane de dimensiuni mari, de obicei între 24 și 27 de inci, Full HD (sau QHD - Quad High Definition) și afișaj cu contrast.

Imaginile în mișcare clare, ratele rapide de reîmprospătare și îmbunătățirile de sincronizare sunt câteva dintre caracteristicile care diferențiază monitoarele pentru jocuri de afișaj obișnuit.

Ratele de reîmprospătare pe care le au aceste gadgeturi sunt favorabile pentru a reduce problemele de afișare a jocurilor, cum ar fi imaginile fantomatice, tremuratul ecranului și neclaritatea mișcării.

Monitoarele pentru jocuri includ, de asemenea, diverse porturi și prize pentru căști, precum și suporturi pentru a înclina sau roti monitorul pentru a îmbunătăți unghiurile de vizualizare.

Vă sună familiar cu Free-Sync și G-Sync?

I s-a întâmplat oricărui gamer și ce durere!

Faptul că screen tearing și stuttering este efectul unei nepotriviri între numărul de cadre pe care placa grafică le redă pe secundă și numărul de reîmprospătare a monitorului.

Iată cum funcționează: dacă ecranul desenează o imagine și primește o altă imagine, se va opri din ceea ce face și va încerca să creeze acea nouă imagine.

Acest lucru provoacă bâlbâieli în timp ce imaginea 'recuperează' sau poate provoca, de asemenea, apariția unei întreruperi orizontale pe ecran, chiar în părțile în care două cadre 'intră' în același timp.

FreeSync și G-Sync sunt două tehnologii care au ca scop rezolvarea problemelor de tearing și stuttering.

Au metode diferite pentru a atinge aceste obiective, dar ceea ce le deosebește cu adevărat este faptul că o parte le protejează îndeaproape, iar cealaltă parte le împărtășește în mod deschis.

În timp ce G-Sync este activat prin includerea unui cip în construcția monitorului, FreeSync utilizează funcționalitatea plăcii video pentru a gestiona rata de reîmprospătare a monitorului folosind standardul Adaptive Sync integrat în standardul DisplayPort.

Intrări video și alte caracteristici

După cum bine știți, un monitor de jocuri trebuie să fie echipat cu o varietate de intrări video pentru a rămâne conectat la diverse PC-uri și console de jocuri.

Porturile pentru cabluri HDMI duble sunt ideale, deoarece toate consolele majore utilizează HDMI, în timp ce unele plăci grafice de vârf oferă conectivitate DisplayPort și DVI.

Porturile USB sunt, de asemenea, o altă caracteristică bună, deoarece facilitează conectarea la controllere, mouse-uri de gaming, stick-uri USB și alte periferice externe.

Între timp, porturile USB de pe părțile laterale facilitează conectarea și deconectarea perifericelor fără a fi nevoie să atingeți partea din spate a monitorului.

Un sistem de difuzoare puternice cu un subwoofer încorporat vă va îmbunătăți experiența de joc și va economisi spațiu pe birou.

În plus, un suport cu reglaje de înălțime, înclinare și pivotare oferă confort ergonomic pentru acele maratoane lungi de noapte.

Cât costă un monitor de gaming?

Ca orice altceva de pe piață, prețurile variază în funcție de pantallas-de-videojuegos-300x200

caracteristicile de care aveți nevoie.

De exemplu, un monitor 1080p vă poate costa în jur de 130 de euro, deși dacă include caracteristici precum G-Sync și FreeSync, aceste prețuri pot crește semnificativ.

Monitoarele cu o rezoluție de 2560 x 1440p, o caracteristică ideală pentru majoritatea configurațiilor de jocuri, costă în general între 250 și 420 de euro, în funcție de caracteristici.

Puteți găsi monitoare 4K la un preț de doar 340 de euro, dar va trebui să plătiți între 500 și 680 de euro dacă doriți un model solid pentru jocuri cu G-Sync.

În cele din urmă, există monitoare curbate, cu modele care variază între 250 și 340 de euro la 1080p, până la seturi uimitoare cu căști de jocuri și chiar scaune care cu siguranță vor depăși bariera de 800 de euro.

Care este timpul de răspuns optim pentru un monitor de jocuri?

Deoarece știm că motivul cel mai profund și autentic al dumneavoastră este de a avea cea mai bună experiență de joc posibilă, trebuie să înțelegeți câteva lucruri.

În primul rând, depinde de media fps pe care o poate produce placa dvs. grafică atunci când jucați acel joc specific.

În al doilea rând, depinde de rata de reîmprospătare a monitorului și de timpul de răspuns.

Să spunem că încerc să joc Battlefield 4 cu un Nvidia Gtx 980 cu toate setările setate la ultra la o rezoluție de 1920 * 1080. Media fps este de - 87 de cadre pe secundă. În mod defalcat, un cadru durează ~ 11 ms.

Acum, dacă ne uităm la monitorul de 60 fps, o schimbare de cadru durează ~ 16,66 ~ 17 ms.

În mod evident, placa grafică este mai rapidă decât monitorul, ceea ce duce la întârzieri și la întreruperi ale ecranului.

Acesta este motivul pentru care avem nevoie de sincronizare verticală pentru afișajele LCD cu iluminare LED tradițională.

Dacă e să simplificăm, trebuie să căutați un monitor cu o rată de reîmprospătare mai mare, deși veți pierde o gamă largă de culori, așa că nu este recomandat pentru editare foto.

Vă recomandăm să căutați soluții mai bune, cum ar fi Nvidia Gsync și monitoarele bazate pe Freesync de la AMD, deoarece acestea sincronizează ieșirea GPU-ului cu rata de reîmprospătare a monitorului pe un canal separat.

Ambele tipuri de monitoare sunt disponibile pe piață în prezent și au ca unic scop jocurile.

Este mai bine un televizor sau un monitor special pentru jocuri?

Este adevărat. Televizoarele din ziua de azi au cele mai bune rezoluții din toate timpurile (și sunt din ce în ce mai bune), așa că ar putea fi tentant să vă gândiți să conectați computerul și să îl folosiți ca monitor în mod permanent.

Ideea de a juca cele mai noi jocuri pentru PC pe un ecran TV de 60 de inci sună grozav, dar nu este chiar așa cum pare.

Adevărul este că televizorul nu vă va oferi același nivel de performanță atunci când îl conectați la un computer sau la laptopul de jocuri și, pe termen lung, nu este ideal pentru a fi folosit ca monitor.

Deci, de ce este mai bine să obțineți acel ecran special pentru jocuri?

Pentru început, nu există input lag de la mouse sau gamepad: monitoarele sunt concepute pentru a răspunde instantaneu la orice mișcare pe care o faceți cu controlerul, fie că este vorba de mouse, de tastatura de gaming sau de platforma de gaming.

Pe de altă parte, dacă vă aflați în fața unui televizor, veți observa o ușoară întârziere între mișcarea controlerului și afișarea reacției.

Deși acest lucru este deosebit de important pentru jocuri sau editare video, este, de asemenea, foarte util pentru utilizarea generală a computerului, oferind o experiență mai naturală și mai intuitivă.

Care este diferența dintre un monitor de jocuri și un monitor normal?

Majoritatea diferențelor pot fi rezumate în două cuvinte: rata de reîmprospătare și timpul de răspuns.

Un timp de răspuns rapid, de exemplu, este un factor foarte important pentru jucătorii competitivi.

Pentru a reacționa rapid, jucătorii trebuie, de asemenea, să primească rapid informațiile, așa că au nevoie, în mod natural, de monitoare care să ofere afișaje rapide și precise.

Prin urmare, monitoarele de jocuri vor avea caracteristici precum timpi de răspuns mult mai rapizi decât monitoarele obișnuite (în general, între 1 ms și 5 ms pentru monitoarele de jocuri) și, de asemenea, rate de reîmprospătare mai mari (uneori chiar și 144 Hz).

Un timp de răspuns mai rapid va reduce neclaritatea unei imagini pe ecran.

O rată de reîmprospătare mai mare va crește numărul de cadre care pot fi afișate, ceea ce duce la mai puține fluctuații și la o mișcare mai lină.

Uneori se poate întâmpla să aveți o placă video extraordinară, capabilă să vă ofere o experiență de joc de peste 60 de cadre pe secundă, dar monitorul dvs. acceptă doar 60 Hz sau 60 de cadre pe secundă (fps).

Acest lucru are ca rezultat desincronizarea imaginii de pe ecran și apariția fenomenului menționat mai sus de rupere a ecranului.

Există monitoare special concepute pentru jocuri datorită tehnologiei NVIDIA 3D VISION 2, care permite chiar și jocuri 3D cu ochelari speciali, precum și un ecran mai luminos pentru a compensa imaginea întunecată a ochelarilor.

Monitoarele obișnuite reîmprospătează ecranul de 60 de ori pe secundă (60 Hz), în timp ce aceste monitoare de jocuri reîmprospătează ecranul de 144 de ori pe secundă (144 Hz), ceea ce are ca rezultat animații și grafică mai clare în timpul jocului.

Chiar am nevoie de un monitor special pentru jocuri?

Depinde de ceea ce vă place cel mai mult: imagini bune și clare sau o mișcare mai bună atunci când interacționați cu ecranul. Persoanele care au nevoie cu adevărat de aceste monitoare cu rată de reîmprospătare ridicată tind să fie jucătorii pasionați, chiar și jucătorii competitivi de nivel profesionist.

Întrebări frecvente

Este rezoluția ecranului necesară pentru performanță?

Rezoluția vă indică modul în care GPU-ul actual va putea face față cerințelor grafice ale fiecărui titlu sau joc.

Pe măsură ce progresați, numărul de pixeli crește exponențial, ceea ce duce la un nivel mai bun de detalii și la o mai mare claritate a imaginii.

Bineînțeles, GPU-ul va trebui să genereze mai mulți pixeli pentru a crea un câmp vizual mai mare și detalii mărite, astfel încât framerate-ul va avea un impact.

O rezoluție de 1080p este încă foarte favorabilă, deoarece nu este nevoie de prea mult pentru a 'împinge' 140 de cadre sau mai mult, ceea ce o face ideală pentru configurațiile de sporturi electronice.

4K și Ultra-Wide sunt în mare parte opțiuni de lux, deoarece ambele necesită o tonă de putere pentru a funcționa, așa că sunt alese mai ales de jucătorii care prețuiesc experiențele imersive mai mult decât performanța.

1440p se situează la mijloc, deoarece, deși oferă o grafică bună, nu necesită o procesare atât de mare ca cea a unui 4k.

Ce este 'latența de intrare / lag de afișare' și de ce este importantă?

Când vorbim despre monitoare, timpul de întârziere la intrare se referă la intervalul de timp dintre momentul în care apăsați un buton (de pe tastatură sau de pe mouse) și momentul în care semnalul este procesat prin porturile de intrare/ieșire (I/O) ale cablurilor și se vede pe ecran.

Adică, indică cât timp îi ia monitorului respectiv să proceseze imaginea primită de la placa grafică și comenzile pe care le-ați 'trimis' de la comenzi până când aceasta este afișată pe ecran.

Pentru jucătorii profesioniști sau chiar și pentru jucătorii obișnuiți, un timp de întârziere la intrare mai mare de 30 ms devine limita la care se poate observa, în special atunci când se joacă jocuri de curse sau, în general, jocuri care necesită acțiuni rapide.

Cu toate acestea, pe lângă conexiunea la internet, un decalaj de intrare ridicat este identificat ca fiind unul dintre motivele pentru erori sau erori calculate în timpul unui joc.

Prin urmare, timpul de întârziere la intrare, deși nu este o unitate de măsură standardizată pentru performanța generală a monitorului, este inclus ca factor de analiză, deoarece este destul de important pentru majoritatea jucătorilor.

Se recomandă să mențineți acest timp de decalaj de intrare sub 30 ms, deși acest lucru depinde și de nivelul de gamer pe care îl aveți și de propriile nevoi.

Ce diferență face raportul de contrast în jocuri?

Raportul de contrast are legătură cu diferența dintre cea mai întunecată și cea mai luminoasă valoare de culoare pe care monitorul o poate proiecta.

Este posibil să fi observat că raportul de contrast este prezentat de două ori atunci când consultați specificațiile monitorului.

Scrie 1000: 1, iar dedesubt este un alt număr, cum ar fi 1.000.000: 1. Numărul cel mai mic (primul) reprezintă raportul de contrast static, care este definit prin diferența dintre valoarea culorii celei mai întunecate și cea mai luminoase.

Numărul cel mai mare (al doilea) arată diferența dintre cea mai întunecată valoare a culorii la cea mai mică luminozitate posibilă și cea mai luminoasă valoare a culorii la cea mai mare luminozitate de care este capabil monitorul.

Ați putea crede că, cu cât raportul de contrast este mai mare, cu atât mai largă este gama de culori afișate, dar nu este neapărat așa.

Ceea ce se întâmplă este că nu există un standard pentru măsurarea raportului de contrast, astfel încât fiecare producător are propriul său mod de măsurare a raportului de contrast.

Cu toate acestea, indiferent de cât de cinstiți sunt producătorii, această valoare ar trebui să fie considerată un factor important atunci când vă decideți asupra unui monitor.

Este foarte important să puteți aprecia diferența dintre un pixel albastru închis și un pixel gri închis sau negru, deoarece acest lucru poate avea un efect extraordinar asupra experienței dvs. atunci când, de exemplu, vă aflați într-o cameră întunecată cu iluminare slabă.

Ce tip de panou ar trebui să aleg pentru monitorul meu de jocuri?

Tipul de panou este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când alegeți un monitor pentru jocuri.

Există trei tipuri principale de panouri: panouri TN, panouri VA și panouri IPS. Panou TN: Twisted Nematic

Deși sunt cele mai ieftine dintre cele trei tipuri și au cel mai mic timp de răspuns și cea mai mare rată de reîmprospătare, acestea sunt cele mai slabe în ceea ce privește unghiurile de vizualizare și performanța culorilor.

Distorsiunea acesteia din urmă poate fi observată chiar și din centrul ecranului.

Panou VA: Aliniere verticală

Unele dintre principalele avantaje ale panourilor VA includ rapoarte de contrast ridicate, de obicei 2000: 1 și 5000:

Acestea au unghiuri de vizualizare și o reproducere a culorilor mai bune decât panourile TN, dar mai slabe decât panourile IPS. Panourile VA sunt, de asemenea, mai puțin predispuse la 'iluminare din spate' sau la 'opacitate', deoarece sunt bune la blocarea scurgerilor de lumină din spate.

Cu toate acestea, acestea sunt mai scumpe decât panourile TN și nu au cea mai bună reproducere a culorilor și cele mai bune unghiuri de vizualizare.

În plus, acestea au timpi de răspuns semnificativ mai mari decât panourile TN, ceea ce ar putea duce la o mai mare neclaritate a mișcării.

Panouri IPS: Comutare simplă

Panourile IPS au cele mai bune unghiuri de vizualizare, acuratețe și consistență a culorilor, ceea ce face ca aceste monitoare să fie ideale pentru lucrul în culori.

În ultimii ani, panourile IPS au aceleași rate de reîmprospătare ridicate ca și panourile de tip TN, iar capacitatea de reacție a pixelilor s-a îmbunătățit, la fel ca și prețurile.

Acest lucru le face, de asemenea, un candidat excelent ca monitor de jocuri, fie că este vorba de jocuri, editare foto, grafică, video sau filme, panoul IPS le poate gestiona pe toate în același timp.

Multe panouri IPS moderne sunt mai receptive (au un timp de răspuns mai mic) decât panourile VA.

Vestea proastă este că acestea costă semnificativ mai mult, dar, în opinia noastră, merită. Un alt aspect este că panourile IPS nu au un timp de răspuns la fel de rapid ca și panourile TN.

Un alt punct slab al panourilor IPS este raportul de contrast relativ mai mic în comparație cu panourile VA.

Cum afectează rata de reîmprospătare jocurile?

Rata de reîmprospătare a monitorului contează foarte mult, mai ales atunci când ești un adevărat gamer.

După cum bine știți, aceasta se referă la numărul de cadre pe care monitorul le poate afișa pe secundă.

Dacă jucați online împotriva unui adversar care utilizează un monitor de 60 Hz, de exemplu, într-un joc pe calculator, șansele ca dumneavoastră să puteți reacționa mai repede decât el cresc semnificativ datorită ratei de reîmprospătare.

Imaginează-ți că pentru fiecare 60 de cadre pe care le-a văzut adversarul tău, tu ai văzut 144 (cu un monitor de 144Hz), ceea ce te va face să reacționezi mai repede.

Ar trebui să aleg un monitor de 144 Hz?

Unii jucători spun că 'odată ce ai încercat 144Hz, nu te mai întorci niciodată înapoi'.

Rețineți că, cu cât rata de reîmprospătare este mai mare, cu atât jocul este mai fluid. Cu toate acestea, ratele de reîmprospătare mai mari înseamnă o mai mică acuratețe a culorilor.

Pe de altă parte, vedem că alți gameri spun: 'Odată ce ați încercat IPS, nu vă veți mai întoarce niciodată la TN', așa că totul depinde de gusturile și nevoile dumneavoastră, precum și de modul în care veți utiliza monitorul.