16 noiembrie 2019

Roger Mcermott, The Jamestown Foundation

  Forțele Armate ale Rusiei pun accentul pe introducerea unui număr mai mare de vehicule aeriene fără pilot (UAV), atât în ​​scopuri de recunoaștere (cercetare), cât și în executarea atacurilor aeriene. Un element critic în acest proces îl constituie proiectarea și dezvoltarea „sistemelor gele de atac”, cu capacitatea de a forma un grup independent de atac, nu doar de a funcționa împreună cu alte platforme într-o rețea operațională. Proiecte experimentale, cum ar fi cele ale vehiculului aerian de luptă fără pilot (UCAV) greu de recunoaștere și atac S-70 Okhotnik („Vânător”), văzut prima dată public la începutul anului 2019, au efectuat primul zboruri de testare în august. Însă recentul exercițiu strategic “Centru 2019”, care a avut loc o lună mai târziu, a dezvăluit o viziune mai profundă și complexă a modului în care acestea și alte UAV-uri similare se vor încadra în viitoarele strategii de luptă ale Rusiei. Experimentul “Centru 2019” cu drone grele de atac este esențial pentru a înțelege modul în care conducerea militară superioară rusă vede rolul acestor sisteme în războiul viitor.

 

Pe 7 noiembrie, surse ale ministerului rus al apărării au dezvăluit pentru “Izvestia” modul specific în care au fost testate UAV-urile în timpul manevrelor “Centru” din acest an Aceștia au subliniat că, pentru prima dată într-un astfel de exercițiu, componentei UAV i-a fost acordat un rol major, fiind analizate acțiunile grupării de lovire constituit din UAV-uri. Factorul inovator a fost acela că, în timpul exercițiului, gruparea de lovire UAV „a luptat autonom”, fără a apela la alte sisteme de armament, executând o misiune de căutare și distrugere a platformelor de apărare aeriană inamice, precum și a centrelor de comandă, control și comunicații (C3). 

 

Fostul comandant al Armatei a 4-a Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valery Gorbenko, a explicat: „În prezent, dronele sunt greu de detectat pentru apărarea antiaeriană și, din acest motiv, aparatele cauzează multe probleme. Chiar și o dronă slab înarmată poate provoca pierderi, distruge sau deteriora echipamentele scumpe. Deși, până acum, s-au dovedit mai periculoase în activitățile de cercetare aeriană și marcarea țintei”.

 

Expertul militar de la Moscova, Anton Lavrov, a remarcat utilizarea sistemului “Orlan-10”, capabil să transporte muniție la bord. "Posibilitățile de zbor ale unui astfel de vehicul permit operații la distanțe de până la 100 de kilometri", a declarat acesta pentru Izvestia. „Acest lucru face posibil ca aparatele fără pilot să lovească în spatele operațional al inamicului și să țină zeci de kilometri de linie de contact în tensiune”, a adăugat Lavrov. Loviturile lor nu sunt foarte puternice, dar un atac precis poate distruge echipamente, depozite de combustibil sau muniție. Lavrov și alți specialiști militari consideră că, în viitor, rolul UAV-urilor pe câmpul de luptă este în creștere.

 

“Orlan-10” poate desfășura independent cercetare radio sau vizuală, inclusiv să urmărească coordonatele telefoanelor mobile sau ale dispozitivelor radio. Este echipat cu 12 camere video de înaltă rezoluție. Aceste UAV-uri tind să fie utilizate pentru a executa atacuri împreună, într-o grupare în care fiecare are un rol bine determinat. Un UAV asigură cercetarea vizuală de la o altitudine de 1 - 5,5 km, al doilea transportă echipamentele “Leer-3” de război electronic (EW) pentru a suprima comunicațiile la sol al inamicului, iar al treilea, de la o altitudine de 4,5 – 5 km, transmite informațiile la centrul de comandă și control din bază. La manevre au luat parte și alte tipuri de UAV-uri precum, “Granat”, “Zastava” și “Eleron”, cu o rază de acțiune de până la 30 km. Aceste vehicule aeriene fără pilot au fost responsabile de cercetarea tactică a inamicului în zona liniei de contact și au asigurat zborurile de patrulare. UAV-urile “Forpost” sunt superioare celor de tipul “Orlan” în ceea ce privește posibilitățile de cercetare, întrucât raza lor de acțiune depășește 250 km. De asemenea, pe “Forpost” sunt instalate două camere video, inclusiv în infraroșu.

 

În august, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că producția de serie a dronei de cercetare “Forpost-R” va începe în 2020. „Testarea noului aparat de zbor fără pilot, Forpost-R, este aproape finală. Livrarea în serie către armată, în baza unui contract semnat între ministerul rus al apărării și Uzina de aviație civilă Urali, va începe, de asemenea, în 2020.” Ministerul a adăugat: „Aceasta este o variantă complet modernizată a aparatului Forpost, numai la exterior a rămas același. Sistemul a primit noi capabilități bazate pe ultimele noutăți tehnologice rusești, care îi permit să execute cercetarea continuu folosind instrumente radio și radar, precum și cele optice. Acestea sunt capacități unice pentru această clasă de UAV-uri”. Se pare că echipamentele de război electronic EW sunt incluse pentru a proteja drona, în timp ce tehnologia radio ajută la extinderea razei sale de acțiune.

 

„Vehiculul aerian a fost construit dintr-un material produs intern și este dotat cu echipamente radioelectronice moderne, mijloace de comunicații, un sistem de control la sol și software, toate fabricate în limba rusă. Forpost-R are, de asemenea, un motor, de tipul APD-85, produs intern", a declarat Ministerul Apărării. Drona “Forpost” este o replică autorizată a vehiculului israelian “MkII”, asamblat la Uzina de aviație civilă Urali din 2010. Din 2018, militarii ruși au în jur de 30 de sisteme “Forpost” asamblate din piese importate. Primul “Forpost-M” complet rusesc, actualizat pe baza experienței acțiunilor militare din Siria, trebuia livrat pentru ministerul rus al apărării în 2019.

 

“Centru 2019” oferă o perspectivă unică asupra modului în care Statul  Major General al Forțelor Armate Ruse vede rol din ce în ce mai important al UAV-urilor  în viitoarele operații militare. Utilizarea UAV-urilor are ca scop executarea cercetării aeriene, creșterea preciziei loviturilor de artilerie sau a altor tipuri de lovituri, dar se extinde și la acțiuni ale grupărilor de lovire care acționează independent în cadrul operațiilor militare, ca un strat suplimentar adăugat puterii de luptă împotriva unui adversar. Se pare că UAV-urile au un viitor luminos în armata rusă.

 

Imagine cu caracter simbolic
Moscova acordă un interes în creștere grupărilor de lovire cu UAV-uri

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE