30 ianuarie 2020

Sursa: The Jamestown Foundation

 Conducerea politico-militară a Rusiei critică frecvent NATO pentru extinderea spre est și pentru organizarea de exerciții militare în apropierea granițelor rusești. Acest mod de acțiune s-a intensificat de la intervenția Rusiei în Ucraina în 2014 și de la deteriorarea ulterioară a relațiilor sale cu SUA și aliații acestora. Prin urmare, în mod surprinzător, reacția oficială a Moscovei a fost oarecum scăzută odată cu desfășurarea actuală a fazelor pregătitoare ale celui mai mare exercițiu al NATO din Europa din ultimii 25 de ani - deși unii experți militari ruși au făcut comentarii critice pentru mass-media. 

 

Pe 23 ianuarie, Departamentul Apărării al SUA a confirmat că a început transferul personalului militar în Europa, pentru a participa la exercițiul NATO "Defender Europe 2020". Manevrele militare vor avea loc pe o arie largă și se vor concentra în principal în statele baltice, Polonia și Georgia, însumând peste 36.000 de persoane din 11 țări.

 

Presa din Rusia a evidențiat faptul că scenariul exercițiului "Defender Europe 2020" are la bază un război izbucnit pe continent, în 2028, între NATO și un inamic apropiat de granițele sale. 

 

De asemenea, presa rusă de specialitate a subliniat amploarea exercițiului și ponderea militarilor americani în rândul participanților - 28.000 de militari americani din care 20.000 transportați din SUA special pentru acest exercițiu. 

 

Referindu-se la amploarea exercițiului, Vadim Kozyulin, profesor la Academia Rusă de Științe Militare, l-a comparat cu "Able Archer" din 1983, care a determinat trecerea forțelor armate sovietice în stare de alertă. 

 

Exercițiul "Defender Europe 2020", deși nu are tocmai amploarea lui "Able Archer 1983", prezintă o serie de caracteristici care pot cauza îngrijorare responsabililor cu apărarea din Rusia. Kozyulin a afirmat că „astfel de exerciții la scară largă vor agrava grav situația de securitate. Mai mult decât atât, principalele evenimente vor avea loc în Polonia, Georgia și țările baltice, care nu numai că se învecinează cu Rusia, dar și manifestă o atitudine neprietenoasă față de țara noastră”. 

 

Aceste materiale publice au subliniat, de asemenea, o serie de aspecte ale exercițiului care ar putea explica lipsa, până în prezent, a unui răspuns oficial al Moscovei. "Defender Europe" va deveni un exercițiu anual al NATO, cu o desfășurare pe scară largă în anii pari și cu versiuni mai mici în anii impari.

 

Personalul militar american va constitui cea mai mare parte a forței în acest an, aliații europeni furnizând în mod colectiv doar 8.000 de militari. Așa cum se așteaptă analiștii ruși, mutarea forțelor, echipamentelor și tehnicii se va dovedi destul de dificilă pentru forțele NATO. Mai mult decât atât, "Defender Europe 2020" este primul exercițiu de acest gen care ar fi putut determina conducerea militară din Rusia să trateze cu toată atenția toate aspectele de planificare și organizare înainte de a răspunde la acesta.

 

Într-un comentariu detaliat în Izvestia, analistul militar din Moscova, Anton Lavrov, evaluează implicațiile exercițiului și identifică zonele care vor fi monitorizate îndeaproape de Rusia. Lavrov remarcă faptul că "Defender Europe" va cuprinde modul în care NATO va lupta în cadrul unui „război al viitorului”, testându-și strategia și unele dintre cele mai recente echipamente militare. „Aproape 500 de tancuri, sisteme cu autopropulsie și vehicule grele de luptă pentru infanterie americane. Sute de aeronave, precum și zeci de mii de vehicule cu roți vor participa la exerciții.” 

 

Constituirea forței pentru manevre va continua până în aprilie, iar NATO va efectua o serie de exerciții pregătitoare care fac parte din exercițiul general. În mod special, acest lucru va oferi SUA ocazia să testeze în teren cele mai recente concepte doctrinare ale sale, și anume „lupta multi-domeniu”, care adaugă domeniul spațial și spațiul cibernetic mediului clasic de luptă reprezentat de uscat, mare și aer.

 

Lavrov consideră că “conceptul va fi testat într-o serie de exerciții de comandament și stat major al forțelor aliate”.

 

Exercițiul cuprinde trei aspecte de bază: transferul a 20.000 de militari americani din SUA în Europa și înapoi, dislocarea personalului american din bazele din Europa și desfășurarea unei serii de exerciții mai mici alături de forțele aliate.

 

Lavrov subliniază, de asemenea, faptul că "Defender Europe 2020" va cuprinde atât operații defensive, cât și ofensive. O caracteristică a aspectelor operaționale ofensive se referă la Forțele Aeriene americane care vor participa la trei acțiuni comune de desant aerian. În fiecare caz, rolul principal este atribuit forțelor americane. În exercițiul de desant aerian din Letonia, li se vor alătura forțe din Spania și Italia; în Lituania, acționează alături de personal din Polonia; iar un exercițiu similar este planificat în Georgia.

 

După cum s-a menționat, o provocare cheie se referă la logistica deplasării trupelor și echipamentelor pe distanțe atât de mari. Personalul și echipamentele militare americane vor ateriza pe aeroporturile din Europa și în porturile maritime din Anvers (Belgia), Vlissingen (Olanda), Bremerhaven (Germania) și Paldiski (Estonia).

 

Expertul militar rus Vyacheslav Shurygin a explicat natura provocării: „Infrastructura de transport din Europa nu a întâmpinat mișcări atât de mari de echipamente militare de multă vreme.” Într-adevăr, redistribuirea forțelor și a echipamentelor implicate nu poate fi comparată cu standardul folosit de SUA la rotațiile grupărilor de luptă din Europa.

 

Lavrov adaugă: „Chiar și pentru armata modernă a SUA, transferul diviziilor de tancuri grele și de infanterie de pe un continent pe altul este o sarcină dificilă, îndelungată și scumpă. Douăzeci de mii de unități de echipament pe care americanii le vor folosi în manevre vor ajunge din SUA, iar alte 13.000 vor fi primite de militari de la bazele de depozitare din Europa. În Europa, există acum patru mari depozite de echipamente militare americane. Fiecare are tot ce trebuie pentru a echipa o brigadă de tancuri, de la tancuri și artilerie până la camioane și vehicule medicale. O altă bază similară este în construcție în Polonia și va fi pusă în funcțiune în 2021.” 

 

Există, de asemenea, în mass-media rusă și un comentariu care subliniază faptul că NATO desfășura forțe pentru exerciții nu doar în apropierea granițelor Rusiei, ci și ale Belarusului, ceea ce se potrivește scenariului jucat de Moscova în cadrul seriei sale de exerciții militare Zapad: „Cu toate acestea, faptul că un grup atât de puternic de forțe americane și NATO desfășoară trupe în apropierea granițelor Belarusului și Rusiei, pe fondul unei prezențe militare americane în creștere în Polonia și în țările baltice, este o problemă de îngrijorare.” (Rusvesna.su, 25 ianuarie 2020). 

 

Rămâne de văzut dacă conducerea politico-militară a Rusiei va continua să fie prudentă cu privire la "Defender Europe", limitându-se la retorica publică sau dacă va încerca în cele din urmă să angajeze Alianța într-o dispută politică sau informațională pe această temă.

 

Imagine cu caracter simbolic
Moscova reacționează cu reținere la cel mai mare exercițiu militar al NATO din ultimii 25 de ani

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE