N.Iordan, sursa: botasoft.info

  Muntenegrul își crește treptat bugetul pentru nevoile militare și trimite trupe în misiuni în străinătate. De la aderarea la NATO, Muntenegru a semnat două contracte majore pentru achiziționarea de armament.
 
În timpul unei vizite recente a secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, la Podgorica, a fost semnat un acord cu Muntenegru privind achiziționarea a 67 de vehicule blindate americane în valoare de aproximativ 36 de milioane de dolari. Aceasta este prima achiziție de astfel de vehicule pentru nevoile armatei muntenegrene în ultimii 40 de ani. Este vorba despre vehicule cunoscute sub numele de „Hummer” produse de către cunoscuta companie americană „Oshkosh”. Vehiculele sunt achiziționate pe credit.
 
Aceasta este a doua mare comandă a Muntenegrului de la aderarea sa în NATO. Muntenegrul a cumpărat trei elicoptere în valoare de 30 de milioane de dolari din Canada anul trecut. Astfel de achiziții au fost anterior de neconceput pentru Muntenegru. Autoritățile spun că, cu ultimele pregătiri, armata muntenegreană va putea atinge nivelul necesar de sprijin pentru unitățile de teren, suport aerian și evacuare necesară în caz de nevoie, dar și pentru asistență de urgență.
 
Ministerul Apărării a anunțat că a primit,  în ultimii doi ani, numeroase donații din partea SUA în domeniul comunicațiilor și medicamentelor. Germania a oferit Muntenegrului șase vehicule blindate de patrulare. Cea mai mare donație va veni mai târziu - un radar de calibru mare, cu care Muntenegrul își va monitoriza spațiul aerian. În prezent, spațiul aerian al Muntenegrului este supravegheat de aeronave din țările membre NATO: Italia și Grecia. Muntenegru se așteaptă ca acest radar să fie instalat până în 2021.
 
Americanii nu numai că vând arme partenerilor lor din Balcani, ci și donează. Portalul rețelei pentru securitate în Balcani a prezentat date care arată că SUA au alocat 110 milioane de dolari ca ajutor pentru patru țări din Balcanii de Vest. Banii au fost alocați armatelor din Croația, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Albania.
 
Banii alocați la bugetul Muntenegrului sunt însă foarte puțini în comparație cu alte țări din regiune. Mass-media și analiștii spun că principala cursă de înarmare este în curs între Serbia și Croația, care investesc sute de milioane de euro în necesități militare. Serbia a primit și asistență militară din partea Rusiei.
 
Interesant este că președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a menționat recent pentru prima dată Muntenegrul în contextul cursei înarmărilor.
 
"Bulgaria, România, Ungaria, Croația și alte țări din regiune se înarmează. Vedem că și albanezii din Kosovo și Metohija, precum și Muntenegrul se înarmează - pe toți îi observăm”, a spus Vucic. 
 
Autoritățile muntenegrene nu doresc să comenteze afirmația lui Vucic, dar sugerează că "toată lumea urmărește tendințele mondiale actuale când vine vorba de armament și echipament”.
 
"Modernizarea Armatei Muntenegrului nu se rezumă numai la îndeplinirea cerințelor NATO, ci și la protejarea intereselor naționale. Decizia privind armamentul este luată după analize detaliate", a declarat Ministerul Apărării.
 
De la aderarea la NATO, bugetul Muntenegrului pentru nevoile militare a crescut. Pentru 2018 au fost alocați 54 de milioane de euro, iar pentru acest an 61,6 milioane de euro. Se estimează că bugetul va crește în următorii ani. "Muntenegrul va realiza în 2024 alocarea nivelului necesar de 2% din produsul intern brut pentru nevoile militare", spun autoritățile.
 
Numărul soldaților din Muntenegru nu a crescut de la aderarea la NATO. Opțiunea serviciului voluntar este acum în vigoare. Armata Muntenegrului are în prezent 2.368 de soldați.
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
12 noiembrie 2019
Muntenegrul își crește bugetul militar

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest