26 iunie 2019

Sursa: upi.com

 Pe 25 iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei ca în termen de cinci săptămâni să distrugă rachetele care încalcă Tratatul cu Statele Unite privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și intermediară de acțiune cu bazare terestră (INF).

 

Acesta a declarat că miniștrii apărării din cadrul NATO intenționează să discute, pe 26 iunie (Bruxelles, reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO), despre situația dezvoltării de către Rusia a rachetelor de croazieră 9M729 (cod NATO SSC-8).

 

"Cerem Rusiei să adopte calea responsabilă. Din păcate, nu am văzut niciun indiciu că Rusia intenționează să facă acest lucru", a declarat J. Stoltenberg la Bruxelles. Acesta a precizat că dacă Rusia nu respectă avertismentul, răspunsul NATO va fi "defensiv, măsurat și coordonat, dar forțele NATO nu vor desfășura ca răspuns rachete nucleare terestre”.

 

Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate (CSSAS) informează că și sistemele rusești mobile de lansare a rachetelor 9M729 au o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.000 km și încalcă Tratatul din 1987 privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) încheiat între Rusia și Statele Unite, care a interzis celor două țări să dețină rachete balistice și de croazieră terestre cu acestă rază de acțiune.

 

Oficialii militari ruși neagă că rachetele 9M729 încalcă tratatul. În luna februarie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite intenționează să renunțe la tratat din cauza încălcărilor Rusiei, care dezvoltă 9M729 încă din 2014.

 

Rusia și-a anunțat planurile de a se retrage încă de a doua zi, acuzând Statele Unite de încălcarea tratatului începând din 1999, odată cu testarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV). Rusia a atras atenția că aceste vehicule au caracteristici similare cu rachetele terestre de croazieră.

 

Pe 2 februarie, administraţia Trump a dat un termen Rusiei de șase luni pentru a se întoarce la respectarea INF, ceea ce înseamnă că tratatul este încă în vigoare până la începutul lunii august. După anunțurile de retragere, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că Moscova intenționează să dezvolte noi rachete nucleare cu bazare terestră până la sfârșitul anului 2020.

 

J.Stoltenberg a declarat că încălcările Tratatului INF ar putea reprezenta un risc pentru securitate în Europa, iar NATO consideră că Statele Unite respectă pe deplin acordul. "Nu există noi rachete americane în Europa, în Europa există noi rachete rusești", a declarat acesta în luna decembrie.

 

J.Stoltenberg a declarat marți că miniștrii apărării din cadrul NATO, inclusiv secretarul american al Apărării, Mark Esper, ar putea decide o reacție adecvată dacă Rusia nu respectă avertismentul de cinci săptămâni. "Pe măsură ce Rusia dezvoltă noi rachete, trebuie să ne asigurăm că efectul nostru de descurajare este eficient. Aceasta este misiunea NATO", a adăugat J. Stoltenberg.

 

În luna aprilie, guvernul rus a declarat că a întrerupt toate contactele pe linie civilă și militară cu NATO. Relația a fost tensionată odată ce Rusia a anexat forțat Peninsula Crimeea în 2014. Tensiunile au explodat în noiembrie 2018, când Rusia a capturat navele și echipajele militare ucrainene din strâmtoarea Kerci, acțiune pe care guvernele occidentale o consideră o încălcare a legislației prvind utiizarea apelor internaționale.

 

Comentariu BSMAP: Este aproape sigur că Rusia nu va ceda presiunilor venite din partea NATO privind distrugerea rachetelor 9M729. Recent (18 iunie), Duma de Stat a adoptat Legea privind suspendarea participării Federației Ruse la Tratatul INF, prezentată de președintele Vladimir Putin. Cu toate acestea, prin modul în care este formulată, legea amintită conține un articol prin care i se dă președintelui rus dreptul de a adopta decizia de a reînnoi Tratatul INF. Astfel, s-au creat condițiile ca în funcție de negocierile purtate, în special cu SUA, președintele rus să își poată asuma imediat responsabilitatea revenirii la Tratatul INF. Într-un mod destul de direct și oarecum incitant pentru orgoliul presedintelui american, Putin a declarat recent că și-ar fi dorit ca sistemul politic american să îi permită președintelui Trump să aibă libertatea de decizie, în particular în cadrul discuțiilor care vor avea loc în cadrul summitului G20 de la Osaka/Japonia/28-29 iunie).

 

NATO dă Rusiei un ultimamtum de cinci săptămâni pentru a se încadra în condițiile Tratatului INF

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE