Surse: militarynews.ru, remnmilitaryblog.com

 Surse locale din Istanbul au informat, pe 30.11.2019, că noua navă de cercetare electronică Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtorile Bosfor și Dardanele și a ieșit în Marea Mediterană.

 

Potrivit unor surse din cadrul NATO, nava este destinată pentru asigurarea comunicațiilor, conducerea în luptă a marilor unități operative din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, pentru ducerea luptei radioelectronice și pentru cercetare.

 

Una dintre misiunile importante ale navei este reprezentată, potrivit surselor occidentale, de urmărirea activităților și contracararea radioelectronică a sistemului american de apărare antirachetă cu bazare navală Aegis din Europa, care, în prezent, este asigurat de patru distrugătoare ale Forțelor Navale americane.

 

Se apreciază că nava de cercetare electronică Ivan Khurs se va alărura Grupării navale operative din Marea Mediterană a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

 

Construcția navei, care a fost denumită în cinstea șefului Direcției Cercetare a Statului Major Principal al Forțelor Navale ale URSS, viceamiral Ivan Khurs, a început în noiembrie 2013. Aceasta a fost introdusă oficial în compunerea Forțelor Navale pe 25 iunie 2018.

 

Este vorba despre a doua navă de cercetare electronică de acest tip, după nava Iuri Ivanov, care a fost introdusă în dotarea Flotei de Nord. În total, este planificată construirea a cel puțin patru nave de cercetare radioelectronică.

 

După cum s-a anunțat anterior, vineri, a trecut prin stâmtorile de la Marea Neagră, în direcția Mării Mediterane, și nava gigantică de containere Sparta a companiei Oboronlogistika a Ministerului rus al Apărării. Aceasta se deplasează de la Novorossiysk spre portul sirian Tartus, unde se află o bază de asigurare tehnico-materială a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

 

De asemenea, joi, a ieșit din Marea Neagră spre Siria și cargoul Dvinitsa-50 din compunerea flotei auxiliare din cadrul Forțelor Navale.

 

În afară de acestea, sâmbăta trecută, a traversat Strâmtorile Borsfor și Dardanele și nava mare de desant Azov a FRMN. Aceasta a fost a treia deplasare a navei spre Siria din ultimele două luni și a cincea de la începutul anului.

 

Potrivit presei străine, navele mari de desant, navele flotei auxiliare și navele închiriate participă la operația Expresul sirian, care asigură transportul de mărfuri pentru grupul de aviație rus dislocat în cadrul Bazei Aeriene – Hmeimim din Provincia Latakia, pentru baza de asigurare tehnico-materială a Forțelor Navale din portul Tartus și pentru armata siriană.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Nava de cercetare radioelectronică Ivan Khurs aparține Divizionului 519 Nave de Cercetare Electronică – Sevastopol din cadrul FRMN.

Datele de bază despre nava medie de cercetare radioelectronică Ivan Khurs sunt următoarele:

– Destinație: asigurarea comunicațiilor și conducerii flotei, desfășurarea cercetării radiotehnice și ducerea războiului electronic;

– Comandant: Căpitan locotenent A.V. Kostiukov;

– Dislocare: Sevastopol (Zidul minelor, Golful din Sud);

– Apartenență: Divizionul 519 Nave de Cercetare Electronică;

– Proiect: 18280;

– Proiectant: Biroul de Proiectare Aisberg din Sankt Petersburg;

– Producător: Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg;

– Număr de uzină: 788;

– Data începerii construcției: 14.11.2013;

– Data lansării la apă: 16.05.2017;

– Data introducerii în dotare: 25.06.2018;

– Data sosirii la Sevastopol: 28.12.2018.

Alături de nava Ivan Khurs, în dotarea Divizionului 519 Nave de Cercetare Electronică – Sevastopol al FRMN se mai află nava medie de cercetare electronică Priazovie și navele mici de cercetare electronică Ekvator și Kildin. A treia navă mică de cercetare electronică din dotarea divizionului, Liman, s-a scufundat acum câțiva ani în Marea Neagră, în urma ciocnirii cu un cargou turcesc.

În ceea ce privește intensificarea din ultima perioadă a transporturilor maritime către Siria trebuie spus faptul că acestea au legătură cu extinderea misiunilor trupelor ruse în nordul Siriei. Militarii ruși desfășoară patrule comune cu militarii turci în apropierea frontierei dintre Turcia și Siria, iar în acest scop au preluat o serie de obiective militare, care au aparținut anterior armatei americane, retrasă între timp din regiune. Pentru amenajarea acestora și pentru întreținerea activităților militare din nordul Siriei este nevoie de un sprijin logistic intensificat, cel puțin în perioada inițială de începere anoilor misiuni.

30 noiembrie 2019
Nava de cercetare electronică Ivan Khurs a FRMN a ieșit în Marea Mediterană

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ACTIVITĂȚI CURENTE