17 februarie 2020

Sursa: topwar.ru

 Pe 15.02.2020, pe nava mare antisubmarin Kerci a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost coborât drapelul Forțelor Navale, iar aceasta a fost transferată în proprietatea Ministerului rus al Apărării.

 

Nava mare antisubmarin (distrugător) a fost a treia dintr-o serie de opt nave Proiect 1134B, clasa Berkut-B (Kara în clasificare NATO), construită la Șantierul Naval 61 Kommunara din localitatea Nikolaiev.

 

Destinația principală a navei a constat în desfășurarea de activități în compunera grupurilor de căutare și asalt pentru căutarea și distrugerea submarinelor nucleare, în raioane maritime îndepărtate.

 

Construcția distrugătorului a început pe 30 aprilie 1971, iar lansarea la apă a acestuia a avut loc pe 21 iulie 1972. Nava a fost dată în exploatare pe 25 decembrie 1974. Aceasta a desfășurat serviciul în compunerea FRMN, iar în perioada 1994-1997 a fost chiar nava amiral a flotei.

 

În anul 2014, nava a fost supusă unui proces de reparații, iar în luna noiembrie la bordul acesteia a izbucnit un incendiu, care a provocat pagube substanțiale. O comisie a Forțelor Navale a evaluat starea distrugătorului după incendiu și a decis ca nava să nu mai fie reparată și să fie distrusă. În anul 2015, distrugătorul Kerci a fost scos din compunerea de luptă a FRMN și a început demontarea armamentelor.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În urma scoaterii din înzestrare a distrugătorului Kerci, în înzestrarea FRMN se mai află o singură navă de rang 1, respectiv crucișătorul Moscova.

În cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, navele de luptă și auxiliare, în funcție de destinația principală și de armamente sunt împărțite în clase. La rândul lor, clasele se impart în subclase, în funcție de specializare, deplasament, tipul instalațiilor energetice și principiile de mișcare.

De asemenea, în funcție de destinație și de elementele tehnico-tactice, precum și pentru a stabili vechimea comandanților și normele de asigurare cu mijloace tehnico-materiale, navele sunt clasificate pe ranguri.

În Forțele Navale ale Federației Ruse, navele de luptă sunt clasificate pe patru ranguri:

– nave de rang 1: portavioane, crucișătoare, distrugătoare, submarine (nucleare), nave-școală, nave mari antisubmarin, nave universale de desant (portelicoptere);

– nave de rang 2: fregate, nave de patrulare, nave purtătoare de rachete, submarine (diesel-electrice), nave mari de desant;

– nave de rang 3: nave mici purtătoare de rachete, nave mici purtătoare de artilerie, nave mici antisubmarin, nave mici de desant, dragoare maritime;

– nave de rang 4: dragoare de bază și de radă, vedete de desant, vedete purtătoare de rachete, vedete purtătoare de artilerie, vedete antidiversiune.

În ceea ce privește FRMN, aceasta dispune de o navă de rang 1 (crucișătorul Moscova) și 21 de nave de rang 2 (trei fregate, patru nave de patrulare, șapte submarine, șapte nave mari de desant). Restul navelor de luptă sunt de rang 3 și 4.

Trebuie menționat și faptul că, recent, nava de patrulare (fregata) Smetlivy a fost scoasă din rândul forțelor gata de luptă permanent ale FRMN. Aceasta va fi retrasă din înzestrare și transformată în muzeu la Sevatopol.

În urma acestor modificări, în compunerea Diviziei 30 Nave de Suprafață – Sevastopol din cadrul FRMN se mai află următoarele nave de luptă: crucișătorul Moscova, nava de patrulare Ladny, nava de patrulare Pytlivy, fregata Amiral Grigorovici, fregata Amiral Essen și fregata Amiral Makarov.

 

Nava mare antisubmarin Kerci a fost scoasă din dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE