18 aprilie 2020

Sursa: tass.ru

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 17.04.2020, citând două surse din cadrul Complexeului Militar Industrial, că fregatele Proiect 22350 cu numerele șapte și opt, a căror construcție este planificată să înceapă la sfârșitul lunii aprilie la Șantierul Naval Nordic, vor putea să poarte la bord până la 24 de rachete de atac, inclusiv rachete hipersonice Zircon.

 

În aceeași situație se află și fregatele Proiect 22350 cu numerele cinci și șase, a căror construcție a început în primăvara anului trecut.

 

Primele două fregate Proiect 22350, Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov, precum și fregatele a treia și a patra, Amiral Golovko și Amiral Isakov, aflate în construcție din perioada 2012-2013, au la bord 16 instalații de lansare pentru rachetele de atac.

 

“Noua pereche de fregate va fi construită după un proiect îmbunătățit, cu armamente întărite. Navele vor primi 24 de instalații universale de lansare verticale de tip 3S-14, care pot întrebuința rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și rachete hipersonice Zircon. Armamente similare vor primi și fregatele Amiral Amelko și Amiral Chichagov, a căror construcție a început anul trecut”, a declarat una dintre surse.

 

Cea de-a doua sursă, a confirmat aceste informații pentru agenția Tass, precizând că “pe nave s-a reușit eliberarea de spațiu pentru o a treia instalație de lansare cu opt celule”, cu o modificare ușoară a deplasamentului.

 

Aceasta a adăugat că greutatea și dimensiunile rachetelor hipersonice Zircon vor permite lansarea acestora din aceleași instalații ca și rachetele de croazieră Kalibr și Onyks. “Pe o singură fregată vor putea fi amplasate până la 24 de rachete hipersonice Zirkon. Un astfel de complet de luptă are sens pentru distrugerea grupărilor multirol de portavion”, a menționat sursa.

 

Fregatele Proiect 22350 cu armamente întărite vor deveni, în perspectiva apropiată, unele dintre cele mai puternice nave de luptă ale Forțelor Navale ale Federției Ruse. În prezent, în compunerea flotei se mai află și alte nave comparabile ca putere, din punctul de vedere al armamentelor, ca de exemplu crucișătorul cu propulsie nucleară Proiect 1144 Petru cel Mare, cu 20 de rachete antinavă Granit, sau crucișătoarele Proiect 1164, cu 16 rachete de croazieră fiecare. Un complet mai mare de rachete de atac la bord decât fregatele Proiect 22350 vor putea primi crucișătoarele Petru cel Mare și Amiral Nakhimov, în urma modernizării, sau distrugătoarele de tip Lider, aflate în dezvoltare, și fregatele Proiect 22350M.

 

După cum a informat anterior agenția Tass, construcția fregatelor Proiect 22350 cu numerele șapte și opt este planificată să înceapă la Șantierul Naval Nordic pe 28 aprilie. În paralel, va mai începe construcția a două nave universale de desant la Șantierul Naval Zaliv din Kerci și a două submarine Proiect 885M, clasa Yasen-M, la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk. Data de începere a construcției ar putea fi amânată cu o zi sau două.

În prezent, prima fregată a Proiectului 22350, Amiral Gorshkov, se află în serviciul de luptă al Forțelor Navale, în timp ce a doua navă, Amiral Kasatonov, încheie testele de stat.

 

La începutul acestui an, fregata Amiral Gorshkov, a fost prima navă care a întrebuințat o rachetă hipersonică Zircon. Fregata a lansat noua rachetă din acvatoriul Mării Barents asupra unei ținte de coastă, la o distanță de peste 500 de kilometri.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Primele patru fregate Proiect 22350 (Amiral Gorshkov, Amiral Kasatonov, Amiral Golovko și Amiral Isakov ) sunt destinate Flotei de Nord.

Următoarea serie de patru fregate, Amiral Amelko, Amiral Chichagov și cele două fregate a căror construcție va începe pe 28.04.2020, este destinată Flotei din Oceanul Pacific.

Ulterior, conducerea Ministerului rus al Apărării intenționează să mai comande două fregate Proiect 22350, una pentru Flota din Marea Neagră și una pentru Flota din Marea Baltică.

În paralel cu construirea fregatelor Proiect 22350, în Federația Rusă dezvoltă proiectul modernizat 22350M. Astfel, la sfârșitul anului 2019, Biroul de Construcții și Proiectare Nordic a finalizat proiectul tehnic pentru noile nave.

Ministerului rus al Apărării intenționează să comande 12 sau chiar 15 fregate Proiect 22350M. Se estimează că prima navă va fi predată flotei în anul 2027.

Fregatele Proiect 22350M vor avea în dotare șase instalații de lansare universale 3S-14, cu opt celule fiecare, ceea ce înseamnă că vor dispune de 48 de rachete de croazieră (Kalibr, Onyks sau Zircon). De asemenea, acestea vor fi dotate cu complexul de rachete antiaeriene Poliment-Redut, probabil cu 72 de rachete antiaeriene.

 

 

Noile fregate rusești Proiect 22350 vor putea să poarte până la 24 de rachete hipersonice Zircon

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE