19 martie 2019

Sursa: golos-ameriki.ru, uawire.org

 Pe 19 martie, Ministrul Norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a anunțat că Norvegia a obținut dovezi electronice privind acțiunile Rusiei asupra sistemului GPS (Global Positioning System) în 2018, cerând explicații în acest sens din partea Moscovei. 

 

Norvegia și Finlanda au suspectat Rusia că a bruiat semnalele GPS înainte și în timpul exercițiilor din noiembrie 2018, acțiune care a afectat și traficului aerian civil din zona arctică.

 

Atât Norvegia, cât și Finlanda și-au exprimat protestul împotriva Rusiei, însă Moscova a respins acuzațiile.

 

"Rusia a cerut dovezi și le-am depus", a declarat ministrul norvegian al apărării reporterilor, adăugând că dovezile constau în măsurători care arată interferențe cu semnalul GPS.

 

"Rusia a spus: Mulțumesc, vă vom contacta atunci când experții noștri vor analiza aceste date. Să primești un astfel de răspuns din partea Rusiei este un eveniment pozitiv. Răbdarea trebuie să fie un vecin al Rusiei", a detaliat Frank Bakke-Jensen.

 

În perioada 25 octombrie - 7 noiembrie, Norvegia a organizat exercițiile militare Trident Juncture 18, la care au participat 50 mii de militari din 30 de țări NATO și aliate, 10 mii de vehicule, 250 de avioane și 65 de nave. Acestea au fost cele mai mari exerciții ale NATO din 2002 și cele mai mari exerciții din istoria Norvegiei.  

 

În timpul exercițiilor, sistemul GPS a fost perturbat intermitent în regiunile arctice din Finlanda. Întreruperi similare au fost înregistrate și în Norvegia. La acel moment, Finlanda a convocat ambasadorul Rusiei, Pavel Kuznetsov, pentru explicații privind afectarea semnalelor GPS.

 

Norvegia deține dovezi tehnice privind bruierea semnalului GPS de către Rusia, în noiembrie 2018

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE